Pirotechnikai: uždraudus profesionalius fejerverkus, į šalį nebeatvyks pasaulinės žvaigždės

Uždraudus profesionalius fejerverkus (vadinamuosius F4) į Lietuvą nebeatvyks pasaulinio lygio atlikėjai ar filmų kūrėjai, teigia Lietuvos pirotechnikų asociacijos pirmininkas Ovidijus Barkauskas. Jo teigimu, drausti arba riboti reikėtų nebent žemesnės, F3 grupės fejerverkus, kuriuos naudoja žmonės, ypač masiniuose renginiuose.

„Koncertai didelių pasaulinių žvaigždžių – ne tik lauko renginiuose, bet ir arenose, taip pat kino pramonei, kaip HBO ir „Netflix“, bus negalima naudoti Lietuvoje (profesionalių fejerverkų, specialiųjų efektų – BNS), kurie dažnai yra naudojami, o pirotechnikos sektorius Lietuvoje tiesiogine to žodžio prasme bus uždarytas“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė O. Barkauskas.

Anot jo, Lietuva taptų pirmąja šalimis Europos Sąjungoje (ES), kurioje draudžiama naudoti šio tipo fejerverkus, todėl pasaulinės kino ir pramogų pramonės atstovai rinktųsi kitas šalis.

„Lietuva taptų pirmąja šalimi ES, kurioje būtų uždraudžiama profesionalių fejerverkų F4 panaudojimas“, – tikino O. Barkauskas.

Populiariosios muzikos apdovanojimų M.A.M.A asociacijos pirmininkas Martynas Tyla teigė, kad jei Lietuva, tarkime,  laimėtų „Euroviziją“, renginio nebūtų galima rengti šalyje, nes apie 70 proc. „Eurovizijos“ dainų konkursuose naudojamų efektų taip pat yra profesionali pirotechnika.

„Jeigu uždraustų fejerverkus, manau, būtų daug problemų su dideliu žvaigždžių atvykimu į šalį, taip pat problemų kiltų, jeigu Lietuva laimėtų „Euroviziją“ (...). Uždrausdami fejerverkus mes atimtume wow efekto elementą. Labai lengva viską uždrausti, bet mes turėtume galvoti apie niuansus“, – spaudos konferencijoje sakė M. Tyla.

„Tikrai labai daug klausimų iškiltų tokiu atveju ir labai tikėtina, kad Lietuvoje dėl to nevyktų ne tik „Eurovizija“, bet ir garsių pasaulinių grupių koncertai“, – pridūrė asociacijos pirmininkas.

Pirotechnikų asociacijos, vienijančios daugiau negu 80 proc. rinkos dalyvių, vadovas O. Barkauskas taip pat teigė, kad per pastarąjį dešimtmetį nebuvo incidentų arba sužalojimų, susijusių su profesionaliais fejerverkais, o drausti reikėtų nebent žemesnės, F3 grupės, fejerverkus, kurie yra naudojami ne profesionalų, o eilinių žmonių.

„Mes suprantame, su kokiais sudėtingais ir pavojingais elementais mes dirbame, bet tam ir yra saugos reikalavimai“, – sakė O. Barkauskas.

Iš kairės; Aurimas Kamantauskas ir Ovidijus Barkauskas per spaudos konferenciją dėl nepritarimo siūlymams Lietuvoje uždrausti profesionalius fejerverkus. Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

„Mes pasisakome, kad būtų ribojami F3 grupės fejerverkai, kurie yra naudojami plačiai visuomenėje, kad jie nebūtų parduodami internetinėse svetainėse, kad nebūtų galima nusipirkti degalinėse, kad būtų ribojami šie fejerverkai masinėse susirinkimų vietose“, – teigė jis.

Anot O. Barkausko, apie 80 proc. Lietuvos gyventojų patinka fejerverkai, nes jie kuria šventinę nuotaiką ir yra Naujųjų metų sutikimo ar valstybinių švenčių dalis. Tai parodė naujausia asociacijos užsakymu atlikta reprezentatyvi apklausa, kurią atliko tyrimų centras „Vilmorus“.

„73 proc. Lietuvos gyventojų teigia, kad profesionalūs fejerverkai, naudojami įvairių renginių metu laikantis saugumo reikalavimų, kuria šventinę nuotaiką. Labai panašiai fejerverkus vertina tiek sostinės, tiek kaimo gyventojai: profesionalius fejerverkus kaip šventinę nuotaiką kuriantį renginių akcentą apibūdina 76 proc. Vilniaus miesto ir 77 proc. kaimiškų vietovių gyventojų“, – pasakojo O. Barkauskas.

Apklausa taip pat parodė, kad 64,4 proc. gyventojų pritaria tradicijai valstybines šventes ir Naujuosius metus sutikti grožintis fejerverkais. Tam nepritariantys teigė 23,7 proc., o beveik 12 proc. neturi nuomonės šiuo klausimu.

Seimo narys socialdemokratas Linas Jonauskas pasiūlė pataisas, draudžiančias galingus fejerverkus, taip sumažinant pirotechnikos priemonių neigiamą poveikį ne tik aplinkai, bet ir gyvūnams, žmonių fizinei ir psichinei sveikatai. 

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas gegužės pabaigoje žadėjo siūlyti Seimui tvirtinti liberalesnę galingų fejerverkų naudojimo tvarką, bet sugriežtinti vadinamųjų „bambioškių“ pardavimus, uždrausti fejerverkais prekiauti degalinėse ir internetu.

Komitete dirbantis konservatorius Andrius Vyšniauskas tuomet sakė, kad bus siūloma leisti silpnaisiais fejerverkais prekiauti ne ištisus metus, o tik prieš Naujuosius metus, kai šios pirotechnikos priemonės perkamos labiausiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
LT laimėtų Euroviziją?! Nesvaikit , to niekada nebus, per silpni esate,jog kažką tokio sukurt, kad visus sužavėtų!!!

o kur jos dėsis?

o kur jos dėsis? portretas
Ne paslaptis, kad pas mus atvažiuoja "ne pirmo šviežumo", jau seniai savo kraštuose ir pas kaimynus prigesusios žvaigždės. Norės užsidirbti, tai ir be triukšmingos šviečiančios pagalbinės priemonės sutiks koncertuoti.

Muzika klausyti

Muzika klausyti portretas
reikia is geru ausiniu,ne MP3 formate ir geriausia per lempini stiprintuva. O koncerte - tik decibelu kakofonija,kokybe su minuso zenklu,plius svaigaliu staugimas. O jei lauke,tai dar ir faunos zudymas,siuksles,aplinkiniu ramybes drumstimas.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių