Neleista realizuoti 9 tonų nesaugios vartoti paukštienos: daugiausia iš Lenkijos

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) tęsia sustiprintą įvežamų ir lietuviškų gyvūninių produktų kontrolę, kurios metu atlieka patikrinimus tiek paukštienos išpjaustymo įmonėse, tiek didžiuosiuose prekybos centruose ir didmeninės bei mažmeninės prekybos vietose. Per penkis šių metų mėnesius iš viso neleista realizuoti daugiau kaip 100 tonų vartoti netinkamos paukštienos, o per pastarąsias gegužės mėnesio savaites uždrausta tiekti į rinką daugiau kaip 9 tonos nesaugios salmonelėmis užkrėstos paukštienos.

VMVT vykdoma reguliari maisto ir veterinarinė kontrolė rodo, kad iš Lenkijos atvežama paukštiena, dėl joje nustatomų saugos ir kokybės neatitikimų, patenka į padidintos rizikos produktų grupę.

Tą patvirtina ir naujausios specialistų patikros – nuo balandžio pradžios iki gegužės mėnesio vidurio iš viso VMVT įvertino per 230 tonų paukštienos saugą ir kokybę.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad net 61 tona paukštienos buvo nesaugi ir užteršta salmonelių bakterijomis, didžiosios dalies jų kilmės šalis – Lenkija.

Siekiant apsaugoti vartotojus, visa Lietuvą pasiekusi paukštienos produkcija, kurioje nustatyta bet kokios rūšies salmonelių bakterijų, atšaukiama iš rinkos ir bus sunaikinta specializuotose įmonėse.

Atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad net 61 tona paukštienos buvo nesaugi ir užteršta salmonelių bakterijomis, didžiosios dalies jų kilmės šalis – Lenkija.

Vartoti netinkamą paukštieną Lietuvoje platinusios įmonės sulaukė VMVT inspektorių sankcijų ir nurodymų griežtinti vidaus savikontrolės procedūras bei atidžiau rinktis jos gamintojus ir tiekėjus, reguliariai juos audituoti ir įsitikinti patikimumu.

Vartotojams prekybos vietose renkantis šviežią paukštieną rekomenduojama atkreipti dėmesį, ar ji parduodama iš šaldymo įrenginių, ar juose nurodyta temperatūra neviršija rekomenduotinos ne aukštesnės kaip 4 laipsnių temperatūros.

Taip pat reikėtų įsitikinti, ar nepasibaigęs tinkamumo vartoti terminas, nepirkti produkcijos su pažeista pakuote ir pan. Be to, mažinant riziką susirgti salmonelioze, būtina tinkamai termiškai apdoroti žalią gyvūninį maistą, griežtai laikytis asmeninės higienos ir saugaus maisto tvarkymo principų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių