Poilsiautojai išsižadėjo Lietuvos pajūrio

Pajūrio kurortuose būstus nuomojantys smulkieji verslininkai abejoja, ar šios vasaros uždarbio pakaks pragyventi žiemą

Karštais orais nelepinusi vasara persirito į antrą pusę palaidodama kurortų verslininkų lūkesčius užsidirbti. Šią savaitę subjurę orai veja namo ir taip negausiai susirinkusius poilsiautojus. Nors daugelis tikina, jog pajūrio miestuose turistų netrūksta, uždarbiaujantys iš privataus būsto nuomos skundžiasi, kad kitaip nei anksčiau poilsiautojai dažniausiai užsuka trumpam ir apsistoja tik keletui dienų.

Trumpina atostogų laiką

Palangoje ir Šventojoje butus bei kambarius nuomojantys gyventojai dažniausiai visus metus pragyvena iš vasaros sezono metu uždirbtų pinigų. Deja, šiemet daugelis nerimauja, kad net ir itin taupant to padaryti nebepavyks. Pasak nuomos verslu užsiimančių pajūrio gyventojų, dėl didėjančių pragyvenimo išlaidų atostogauti į kurortą atvyksta vis mažiau poilsiautojų.

"Iki šiol pajūryje noriai po kelias savaites poilsiaudavę turistai šio malonumo ima atsisakyti ir atostogas sutrumpina iki minimumo. Ankstesnėmis vasaromis poilsiautojai butus ar kambarius iš anksto išsinuomodavo 10–14 dienų, o šiemet tokie atvejai itin reti. Kiek man teko girdėti, beveik nė vienas būstas tokiam ilgam laikui nebuvo išnuomotas", – pasakojo visuomeninės organizacijos "Svetingas šeimininkas" pirmininkė Irena Švanienė. Pasak jos, šiemet apie 70 proc. poilsiautojų Palangoje ir Šventojoje apsistoja 1–3 dienoms.

Kalta infliacija ir orai

Vis dėlto pašnekovė įsitikinusi, kad poilsiautojai trumpina atostogas ne tik dėl sparčiai brangstančio pragyvenimo, bet ir dėl prastokų orų. "Juk ši vasara išties labai keista: nei karšta, nei šalta, oras vidutinis. Karštų dienų išties buvo vos kelios. O poilsiautojams juk neužtenka vien pasivaikščioti miestelio gatvėmis ir išsimiegoti – jie nori degintis ir maudytis prie jūros, pramogauti, tačiau esant vėsiems orams to padaryti negali. Žinoma, daugelis ėmė ir taupyti. Patys poilsiautojai sakosi, kad prie jūros stengiasi atvažiuoti bent kelioms dienoms ir tik dėl vaikų", – apgailestavo I.Švanienė.

Ji tikino, kad besikeičiantiems poilsiautojų įpročiams nemažai įtakos turi ir pabrangusi privačių būstų nuoma – išsinuomoti butą ar kambarį šį vasaros sezoną Palangoje kainuoja 30 proc. brangiau nei pernai.

"Viena pagrindinių priežasčių, kodėl brango nuoma, – gerokai išaugusios komunalinių paslaugų, degalų ir skalbimo paslaugų kainos. Juk viskas brangsta, o mūsų išlaidos didėja, tad nuomoti kambarių tokia pačia kaina kaip ir pernai nebegalime", – paaiškino I.Švanienė. Pašnekovės duomenimis, išsinuomoti geros būklės kambarį šiemet kainuoja apie 150, o dviejų kambarių butą – apie 300 litų.

Laukia užsieniečių

Palangos turizmo informacijos centro vadybininkės Egidijos Smilingienės teigimu, pirmoje vasaros pusėje kurorte išties buvo mažiau poilsiautojų, tačiau atšilus orams jų atvyko gerokai daugiau, nei tikėtasi.

"Šiuo metu turistų daug, viešbučiai užimti beveik 100 proc. Tačiau taip yra dėl to, kad dažniausiai kambarius viešbučiuose užsisako užsieniečiai, kurie suplanavę atostogas atvyksta bet kokiu oru. Atostogų pajūryje dažniausiai atsisako poilsiautojai iš Lietuvos, jų atvykimas labai priklauso nuo oro. Būtent todėl privačius būstus nuomojantiems verslininkams šie metai ir prastesni", – teigė pašnekovė.

Kad užsieniečiai kur kas patikimesni klientai, įsitikino ne vienas privačių būstų nuomotojas. Daugelis jų tikina, kad iš anksto butus ar kambarius mieliau rezervuoja būtent jiems. "Labai daug lietuvių mėgsta butus atostogoms užsisakyti iš anksto, tačiau jau esu ne kartą jais nusivylusi ir pasimokiusi, todėl dažniausiai rezervuoju tik užsieniečiams. Būna taip, kad būstą rezervavusi lietuviui atsisakau priimti kitus klientus, o šis ima ir nuvilia – paskambina ir pasako, kad nebegali atvykti. Kiti neatvyksta net neperspėję, todėl pradėjau imti avansą, tačiau lietuviai jo mokėti nelabai nori", – pasakojo tris butus Palangoje nuomojanti Ilona Rutkauskienė.

Be to, pasak pašnekovės, išnuomoti būstą užsieniečiui labiau apsimoka ir dėl to, kad šie ne tik tvarkingesni, bet ir patikimesni, pareigingesni. "Lietuviai labai dažnai būna įnoringi, pridaro rūpesčių ir neprisiima kaltės, o užsieniečiai santūrūs ir net prieš išvykdami patalpas palieka itin tvarkingas", – pabrėžė nuomotoja.

Nebeturi pasirinkimo

Tačiau šią vasarą, kai poilsiautojų tenka ilgai ieškoti, kai kurie nuomotojai tapo nuolankesni – daugelis jų ne tik mielai priima lietuvius, bet ir suteikia jiems įvairių nuolaidų. "Pernai ir aš turimą trijų kambarių butą nuomojau iš svetur atvykusiems poilsiautojams, o iš būstą norinčių užsisakyti lietuvių reikalaudavau didesnio užstato. Šiemet tenka sutikti su poilsiautojų sąlygomis, kad tik jų būtų. Be to, dažnai jiems pasiūlau apsistoti ilgesniam laikui pritaikydama įvairių nuolaidų – to anksčiau tikrai nedariau", – pasakojo nuomotoja Lijana Karčevinskienė.

Pasak jos, šią vasarą kaip niekada anksčiau daug žmonių susitarę išsinuomoti būstą nebeatvyksta. Pašnekovė pridūrė, kad ankstesnių sezonų metu nuomoti būstų kelioms naktims niekas net nesutikdavo, tačiau šiemet kiekvienas nuomotojas džiaugiasi net ir tokiais klientais.

Atvyksta seni klientai

Šiemet mažiau turistų sulaukiama ir Neringoje, tačiau čia būstus nuomojantys verslininkai labai prastu uždarbiu kol kas nesiskundžia. Pasak Nidos turizmo ir informacijos centro "Agila" direktorės pavaduotojos Agnės Palanskytės, dažnai pasitaiko tokių dienų, kai čia atvykusių žmonių nėra kur apgyvendinti.

"Tikrai neatkreipėme dėmesio, kad turistų būtų labai sumažėję, žinoma, jų mažiau, bet ne tiek, kad būtų galima skųstis. Galbūt didelio poilsiautojų sumažėjimo, palyginti su kitais kurortais, čia nejusti, nes į Neringą poilsiauti visuomet atvykdavo turtingesni žmonės. Žinoma, svarbu ir tai, kad šį sezoną būstų nuoma pas mus beveik nepabrango, kambarių ir apartamentų kainos viešbučiuose taip pat pakilo nedaug", – įsitikinusi A.Palanskytė. Pasak jos, išsinuomoti butą Neringoje šiuo metu galima už 200–350 litų.

Kai kurie nuomotojai nesiskundžia sumažėjusia nuomojamų būstų paklausa ir dėl to, kad kasmet sulaukia senų klientų, kurie butus bei kambarius užsisako dar prieš metus.

"Viena vokiečių šeima pas mane atostogauti atvyksta jau penktą vasarą. Butą jie išsinuomoja visam mėnesiui, todėl ir skųstis neturiu ko. Labai dažnai dar nepasibaigus atostogoms poilsiautojai, kuriems patiko butas, jį užsisako ir kitiems metams", – patikino dviejų kambarių butą Nidoje nuomojanti Ramunė Valatkienė. Anot jos, nuomotojai saugo nuolatinius klientus ir jiems nuomos kainų nedidina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių