Politikai žaidžia medikus. Ar atsakingai?

Seimo narys Mykolas Majauskas paskelbė karą elektroninėms cigaretėms. Tai sulaukė parlamentarų palaikymo, tačiau sveikatos specialistai kelia klausimą, ar toks sprendimas nepadidins tradicinių cigarečių vartojimo. Tyrimai rodo, kad jų žala organizmui gerokai didesnė.

Kopijuoja D.Trumpą

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys M.Majauskas pateikė Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas. Jei jos būtų priimtos, nuo kitų metų liepos Lietuvoje būtų uždrausta prekiauti elektroninėms cigaretėms skirtu nikotino turinčiu skysčiu, kuriame yra kvapiųjų medžiagų. M.Majauskas teigia, kad tokio žingsnio nusprendė imtis susipažinęs su tyrimu, rodančiu, kad elektroninės cigaretės populiarėja tarp nepilnamečių. Tačiau sveikatos specialistai baksnoja į kitus skaičius – nuolat mažėja tradicines cigaretes rūkančiųjų skaičius, nes tradiciniai rūkaliai pradeda rūkyti elektronines cigaretes. Kai kurių tyrimų duomenimis, šios net 95 proc. mažiau kenksmingos.

M.Majausko siūlymas neoriginalus. Įstatymo pataisas jis ištraukė iškart po to, kai apie elektronines cigaretes griežtai pasisakė JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Pastaruoju metu apie tai JAV daug diskutuojama, nes sulaukta keleto pranešimų, jog elektroninių cigarečių naudojimas privedė prie staigių mirčių. Tačiau vėliau pradėjo plaukti pranešimai, kad D.Trumpas buvo suklaidintas arba tarnauja tradicines cigaretes gaminančiai tabako pramonei, kuri tokiu būdu bando pažaboti sparčiai augančią elektroninių cigarečių rinką. Paaiškėjo, kad mirę elektroninių cigarečių vartotojai naudojo pačių sumaišytą skystį, kurį sudarė šešėlinėje rinkoje įsigytos narkotinės medžiagos.

M.Majauskas užsimojo drausti tai, kas yra leidžiama daugelyje pasaulio šalių, tačiau pats pasisako už kanapių legalizavimą.

Šiuos atvejus komentuodamas Otavos universiteto Sveikatos teisės, politikos ir etikos centro profesorius Davidas Sweanoras pareiškė, kad Kanadoje visas su elektroninių cigarečių rūkymu kylančias problemas sieja tai, jog  jos naudojamos, kai skystyje yra kanapių priedų. Jis pabrėžė, kad būtina kuo skubiau šviesti visuomenę apie tokių medžiagų žalą ir grėsmę.

Kol kas su šia problema susiduriama tik Amerikos žemyne. Iš kitų pasaulio kraštų pranešimų apie apsinuodijimą ar mirtis dėl nesaugių medžiagų naudojimo nepranešama. Kai kurie mokslininkai neslėpė savo nuostabos dėl to, kas nutiko JAV.

„Elektroninės cigaretės naudojamos daugiau kaip dešimtmetį, jas rūko 40–50 mln. žmonių, bet iki šiol jokių panašių pranešimų nėra buvę“, – pabrėžė austrų profesorius Berndas Mayeras.

Siūlo kaip alternatyvą

Komentuodamas planus suvaržyti elektroninių cigarečių prekybą JAV, D.Sweanoras teigia, kad tokie ribojimai sugriautų metai iš metų besitęsiančias pastangas sumažinti rūkymo mastus. Pasak profesoriaus, elektroninės cigaretės grasina išstumti iš rinkos daug pavojingesnes cigaretes. D.Sweanoro teigimu, „Sakyk ne“ kampanijos, nukreiptos prieš elektronines cigaretes, turės neplanuotų padarinių stumtelint žmones link tradicinių cigarečių. „Atrodo, tarsi visi pamiršo apie (tradicinį) rūkymą, kuris dar šiandien nužudys 100 kanadiečių“, – tokius profesoriaus žodžius cituoja ottawacitizen.com.

Praėjusio dešimtmečio pradžioje visame pasaulyje išpopuliarėjusios elektroninės cigaretės iki šiol vertinamos nevienareikšmiškai. Mokslininkai teigė, kad jos mažiau kenksmingos nei tradicinės cigaretės, tačiau vis baiminosi dar neatrasto šalutinio poveikio. Nustatyta, kad elektroninės cigaretės išskiria kenksmingas medžiagas, tačiau jų kiekiai ir poveikis žmogaus sveikatai yra žymiai mažesni, todėl jų populiarumas nuolat auga, o Didžiosios Britanijos medikai tapo vieni pirmųjų, kurie šią priemonę ėmė siūlyti tradicinius tabako gaminius pasirinkusiems pacientams. Jų teigimu, elektroninių cigarečių kenksmingas poveikis organizmui ne tik yra mažesnis, jos gali tapti tarpine stotele tarp rūkymo ir šio žalingo įpročio atsisakymo.

Lietuvoje kol kas tokios praktikos nėra. „Sunku kalbėti apie alternatyvas. Geriausia būtų, kad žmonės visai nerūkytų“, – kalbėjo Kauno klinikų Pulmonologijos klinikos vadovas profesorius Skaidrius Miliauskas.

Profesorius priminė, kad ryšys tarp ilgalaikio rūkymo ir plaučių vėžio yra seniai moksliškai įrodytas. Plaučių vėžys tebelieka dažniausia onkologinė liga, per metus pasaulyje ja suserga 1,2 mln. vyrų ir beveik 600 tūkst. moterų. Nuo plaučių vėžio, palyginti su kitomis onkologinėmis ligomis, miršta daugiausia žmonių.

Mes tikrai žinome, kad asmeniui, esančiam toje pačioje patalpoje su rūkančiu elektronines cigaretes, nedaroma žala. O rūkantis tradicines cigaretes kenkia ne tik sau, bet ir aplinkiniams.

„Elektroninės cigaretės – gana naujas dalykas, todėl nėra patikimų duomenų apie tai, kad jos galėtų tapti alternatyva tradicinėms“, – pabrėžė profesorius.

Jam pritarė ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidentas, teisininkas Šarūnas Narbutas. Jis teigė nežinantis, ar tikrai gera idėja rūkaliui siūlyti elektroninę cigaretę vietoje tradicinės, tačiau išskyrė vieną elektroninių cigarečių privalumą. „Poveikis žmogaus organizmui nėra iki galo ištirtas. Bet mes tikrai žinome, kad asmeniui, esančiam toje pačioje patalpoje su rūkančiu elektronines cigaretes, nedaroma žala. O rūkantis tradicines cigaretes kenkia ne tik sau, bet ir aplinkiniams. Bet kokiu atveju tai yra nikotinas, prie kurio priprantama, ir tai tampa viena iš priklausomybių“, – sakė Š.Narbutas.

Prasilenkia su logika

Parlamento dauguma balsavo, kad M.Majausko pasiūlymas būtų svarstomas. Tačiau tam prieštaravo Simonas Gentvilas. Pasak liberalo, jo apsisprendimą lėmė tai, kad šio įstatymo projekto argumentavimas buvo visiškai prasilenkiantis su logika. Teikiant įstatymo projektą svarstyti Seime, kaip argumentas buvo pasitelkta tai, kad prie elektroninių cigarečių dėl jose naudojamų malonių kvapų greitai pripranta paaugliai.

„Jei vaikams į rankas patenka kažkas, kas yra draudžiama, tai yra visų pirma blogos kontrolės klausimas. Mano laikais buvo daug vaikų, paauglių apsinuodijimų prisiuosčius klijų, tačiau dėl to klijų niekas neuždraudė. Remiantis tais pačiais argumentais, reikėtų uždrausti ir alkoholį, tradicines cigaretes, tabaką, kaljanus ir taip toliau. Suaugusiesiems skirti produktai neturėtų būti draudžiami vien dėl to, kad jie tampa prieinami vaikams. Jei bloga kontrolė, reikia rūpintis tuo, kaip užtikrinti gerą kontrolę, o ne viską drausti“, – teigė S.Gentvilas.

Jis atkreipė dėmesį į kitus draudimus, kuriais Lietuvoje nepasiekta norimo efekto. „Mūsų draudimai alkoholio ir tabako vartojimo srityje yra griežčiausi Europoje, tačiau pagal jų vartojimą mes vis dar esame aukščiau ES vidurkio. Tai rodo, kad ribojimų politika neveikia. Ji labai populiari trumpalaikiams politiniams šou, bet ne ilgalaikei edukacijai. Efektyviau būtų sukurti neformaliojo ugdymo būrelių sistemą, kad vaikai sportuotų, užsiimtų prasminga veikla po pamokų ir iš esmės saugotų save nuo žalingų įpročių. Tai būtų ilgalaikė veikla, tačiau politikai tuo neužsiima“, – valdančiuosius kritikavo liberalas.

Parlamentaro žodžiais, uždrausti yra lengviausia, tačiau yra žymiai efektyvesnių būdų išspręsti šią problemą. Vienas jų – licencijavimas. „Įmonės, parduodančios tokius produktus kaip aromatinis tabakas, elektroninės cigaretės, privalo turėti licencijas. Jei pasitvirtina faktai, kad jos parduoda tam tikrus produktus nepilnamečiams, galima atimti licencijas. Tokiu atveju įmonės stengtųsi tos produkcijos neparduoti bet kam“, – pasak S.Gentvilo, galima būtų ir griežtinti baudas, nes dabar jų skyrimas yra neveiksnus.

Seimo narys įsitikinęs, kad dėl to šešėlinė prekyba draudžiamais produktais smarkiai neišaugs, nes tai yra neakcizinė prekė, todėl norint ją galima atsisiųsti internetu iš užsienio. „Uždraudus tais priedais prekiauti Lietuvoje, tiesiog labiau išsiplėtotų jų prekyba internetu“, – atkreipė dėmesį S.Gentvilas.

Elektroninių cigarečių pardavėjai buvo susitikę su M.Majausku, politiką bandė įtikinti, kad tokiu būdu augs šešėlis, tačiau konservatorius verslininkus prilygino nusikaltėliams. „Mano supratimu, nikotinas yra narkotikas ir tų asmenų, taip pat ir savininkų įmonių, kurios parduoda narkotikus vaikams, vieta yra Pravieniškėse“, – portalas 15min.lt citavo M.Majauską.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "Kai kurių tyrimų duomenimis, šios net 95 proc. mažiau kenksmingos" - KAM tas MELAS, juk kažkada tie mokslinYkai įrodinėjo TIK tabako naudą, gydytojai jį kaip vaistą rekomendavo; tos el.cigaretės tas pats š., tik gal kitoje rankoj. Ir DAR pats tas rūkymo įrenginys yra potencialiai pavojingas - tiek berūkant sprogt panosėje gali, o ir - jis tinkamas ir narkotikams rūkyt. Taip kad - NE; bet koks rūkymas netenkina JOKIŲ gyvybinių poreikių,tai TIK kenksmingas įpratimas.

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Statom paminkla M.Majauskui

Neapsišik Majauskai

Neapsišik Majauskai portretas
Nėra vietos tavo pravieniškėse, matai kad visokius balvonus veža į kauną kad galėtų pabėgt. Šiaip man px jusų laiko švaistymas, nei geriu, nei rūkau nei pisuosi.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių