Pereiti į pagrindinį turinį

Ministras: nerealu tikėtis, kad Lietuvoje užsieniečiams bus draudžiama pirkti žemę

2013-12-13 07:35
DMN inf.

Ar bus referendumas dėl žemės pardavimo užsieniečiams? Ar kiaulių maras Lietuvos nebegąsdina? Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna atsakė į šiuos ir kitus skaitytojų klausimus.

Justino Lekavičiaus nuotr.

Ar bus referendumas dėl žemės pardavimo užsieniečiams? Ar kiaulių maras Lietuvos nebegąsdina? Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna penktadienį atsakė į šiuos ir kitus portalo skaitytojų klausimus.

– Tai ar bus referendumas dėl žemės pardavimo užsieniečiams? O jei būtų ir Lietuva tartų griežtą "ne", ką pasakytų ES?

– Šiuo metu skaičiuojami surinkti parašai dėl referendumo, todėl dar per anksti pasakyti, ar jis bus. Stodama į ES Lietuva įsipareigojo neriboti laisvo kapitalo judėjimo tam tikrą periodą, ir šis periodas baigiasi 2014 m. Norint teisiškai pratęsti žemės pardavimo draudimą užsieniečiams, reikėtų keisti Lietuvos stojimo į ES sutartį ir ją turėtų patvirtinti visos ES narės. O tai praktiškai nerealu. Jeigu Lietuva nesilaikytų sutartyje numatytų sąlygų, būtų taikomos sankcijos.

– Ar kiaulių maras jau nebėra baubas, mat negirdėti naujų žinių tame frote?

– Imtasi visų įmanomų priemonių, kad Lietuva būtų apsaugota nuo afrikinio kiaulių maro, kuris užfiksuotas pas kaimynus baltarusius. Sukurta buferinė zona, pasienyje dezinfekuojami automobiliai ir pan. Šių priemonių buvo imtasi, siekiant apsaugoti Lietuvos ir ES erdvę nuo šios pavojingos ligos, nes jai pasireiškus būtų patirti dideli ekonominiai nuostoliai ne tik gyvulių augintojų, bet ir perdirbimo įmonių bei apribotas ar net uždraustas eksportas.

– Kaip vertinate lietuviškus maisto produktus ES kontekste? Ar jie pakankamai kokybiški?

– Taip, Lietuvoje pagaminti produktai yra kokybiški. Daugelis jų yra natūralūs ir atitinka visus ES reikalavimus.

– Maisto produktai su GMO. Ar daug tokių yra Lietuvos rinkoje, ar jų ateityje daugės? Ar, Jūsų nuomone, juos saugu vartoti?

– Lietuvos rinkoje maisto produktų su GMO nėra daug ir stengiamasi, kad jų ateityje nedaugėtų, o jei jie įeina į maisto sudėtį, turi būti aiškiai nurodyti. Pasaulyje nėra aiškių mokslinių duomenų apie šių produktų vartojimo pasekmes, todėl pasakyti, ar juos saugu ar nesaugu vartoti, tiksliai niekas negali.

– Paneikite arba patvirtinkite gandus, kad mūsų vartojamame lietuviškame piene yra antibiotikų.

– Atsakingai pareiškiu, kad lietuviškame piene nėra antibiotikų ir jį saugu vartoti. Šią kontrolę užtikrina Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

– Kokia šiuo metu situacija dėl lietuviškų pieno produktų į Rusiją? Ar galėtumėte įvardyti, kokius nuostolius Lietuva patyrė dėl embargo?

– Rusijos ekspertai šiuo metu nagrinėja Lietuvos institucijų ir gamintojų pateiktą medžiagą. Artimiausiu metu tikimės gauti atsakymą. Šiandien negalėtume tiksliai įvardyti patirtų nuostolių, nes jie tikslinami. Šiuo metu eksporto draudimas pieno produktams dar galioja.

– Ką reikšmingo nuveikėte, jau metus dirbdamas žemės ūkio ministru?

– Parengta ir Vyriausybėje patvirtinta Gyvulininkės plėtros programa 2014-2020 metams. Perskirsčius 2007-2013 m. ES programos lėšas buvo rasta galimybė 60 mln. litų papildomai skirti investicinei paramai gyvulininkystei. Šiuo metu surinkta paraiškų net už 190 mln. litų. Taip pat papildomai skirta lėšų melioracijos sistemų tvarkymui, svarstomi Melioracijos įstatymo pakeitimai.

Norime pasidžiaugti, kad Lietuvai pirmininkaujant ES buvo priimta Bendroji žemės ūkio politikos reforma 2014-2020 metams. Pavasarį parengėme įstatymo papildymą dėl spekuliacijos apribojimo žeme, kuriame įvedėme naujas sąvokas, tokias kaip "susiję asmenys" (susijusiais asmenimis šiame įstatyme yra laikomi ir tie patys įmonių savininkai, kurie dirbtinai steigia daug įmonių tam, kad galėtų supirkti didelius plotus žemių). Šiame įstatyme numatyta pirmumo teisė įsigyjant žemę – visų pirma pirmenybė suteikiama tiems, kas ta žemę dirba. Įvesta prievolė deklaruoti lėšas, kai sandorio suma viršija 15 tūkst. eurų. Šis įstatymas įsigalioja nuo 2014 m. sausio 1 d.

Pirmininkaujant Lietuvai išsiderėjome, kad naujajame periode būtų galimybė mokėti papildomas nacionalines išmokas, iš kurių 80 proc. planuojama skirti gyvulininkystei. Tai leis aktyviai skatinti žemės ūkio gamybą. Suderinome su Europos Komisija, kad jau 2014 m. galėtume skirti papildomų lėšų už pagamintą pieną pagal valstybės pagalbos programą.

– Jūsų partijos bendražygis Viktoras Uspaskichas neseniai pareiškė, kad ši Vyriausybė – silpniausia, kokią jis yra matęs. Kaip jūs pats vertinate dabartinės Vyriausybės, kuriai sukanka jau vieneri metai, veiklą? Ar jums užtenka kompetencijos dirbti ministru?

– Vyriausybės darbą vertinu gerai. Esu žemės ūkio srities specialistas, todėl manau, kad man kompetencijos tikrai užtenka.

Visą pokalbį su portalo svečiu skaitykite forume

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų