Prakalbo apie aprūpinimą maistu, jei kiltų karas: atsargų užtektų vos trečdaliui gyventojų

  • Teksto dydis:

Politikai svarsto, kaip per krizę aprūpinti gyventojus maistu. Jie nori įpareigoti verslą produktus saugoti, o prireikus juos tiekti, praneša LNK.

Migrantų srautai, pandemija ar karo metas – gyventojus maistu aprūpinti privaloma. Politikai svarsto, kad dabar tai numatančią tvarką reikia griežtinti.

Kad maisto atsargas blogiausiam kaupti privaloma, patvirtina turimi duomenys. Štai, Kinija jau turi pusę pasaulio grūdų atsargų ir juos kaupia vis sparčiau. Panašiai elgiasi ir Rusija – nuo pernai apribojo savo eksportą. Tiek grūdus, tiek mėsos produkciją laiko šalies viduje.

Prieš kurį laiką Lietuvoje gimė idėja fizinio rezervo atsisakyti. Norima, kad vietoj konservų ar kruopų dėžių sandėlyje būtų galima sutarti su tiekėju, kuris prireikus ir pristatytų produktus.

„Mums labai sunku, kuri įmonė rizikuotų daryti tokį dalyką – parduoti į ateitį ir dar saugoti“, – sakė Mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius.

„Valstybė tai turi atlikti protingai užsitikrindama savo interesus ir savo piliečių saugumą bei nepermokėdama už prekes ir paslaugas“, – kalbėjo ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Verslininkai tikina, kad sandėliuoti produktų neapsimoka. O ir esą valdžia prašo produktus tiekti už mažiau nei savikainą. „Iš to, kas yra pasiūlyta, neatrodo labai adekvatu ir labai patrauklu“, – pabrėžė E. Mackevičius.

Mėsos perdirbėjai siūlo, kad rezerve sukauptus maisto produktus galėtų saugoti valstybinės institucijos. „Buvo siūloma saugoti kariuomenės sandėliuose arba valstybinių įmonių sandėliuose, kur tikrai įmanoma užtikrinti, kad tos sąlygos būtų vykdomos“, – pridūrė E. Mackevičius.

Jeigu sutarimo rasti nepavyks, valdininkai prašys nevyriausybinių organizacijų pagalbos. Jos galėtų parūpinti ne tik sandėlius, bet ir logistiką, pasiūlyti daugiau darbo rankų. „Mes, nevyriausybininkai, esame žymiai lankstesni. Galime žymiai greičiau reaguoti į tam tikras susiklosčiusias situacijas“, – sakė „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius.

Jeigu reikėtų staiga palikti savo gyvenamą vietą, valstybė kelias dienas aprūpins pilnai maisto produktais.

Nuogąstavimus dėl valstybės rezervo trūkumo buvo išsakęs ir šalies vadovas. Šaltinių duomenimis, maisto atsargų užtektų vos trečdaliui gyventojų. Valgyti gautų tik tie, kurie būtų evakuoti specialiais autobusais ir gyventų laikinose apgyvendinimo vietose.

„Jeigu reikėtų staiga palikti savo gyvenamą vietą, valstybė kelias dienas aprūpins pilnai maisto produktais“, – žadėjo žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Anot jo, vėliau įsijungtų kiti mechanizmai, iš kur gauti produktų, bet kokie jie – nepatikslino. 

Gyventojai pastebi, kad kaimynai, baimindamiesi neramumų, jau dabar šluoja parduotuves. Šaltinių duomenimis, valstybiniame maisto atsargų krepšelyje būtų koncervuoti mėsos produktai, duonos gaminiai, įvairios kruopos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jadzė

Jadzė portretas
Tai aldžios žmonėms turėjo omeny.

Aš portretas
Kokios maisto atsargos,lietuva per para būtu sutrypta,reikia stebėti vadovus,nes jie pirmi pabėgtu karo atveju,o jei nebėga vadinasi karo nebus

Jūratė

Jūratė  portretas
Nebus Lietuvoje karo.
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių