Pereiti į pagrindinį turinį

Premjeras: investicijoms į šilumos ūkį Vilniuje ir Kaune bus kuriama bendrovė

2014-02-04 08:20
BNS inf.
A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

Šilumos kainos Lietuvoje bus griežčiau reguliuojamos, žada Lietuvos premjeras. Anot Algirdo Butkevičiaus, siekiant Vilniuje ir Kaune kainas sumažinti iki 30 procentų, numatoma sukurti specialią bendrovę, kurią kontroliuotų valstybės valdoma energetikos įmonių grupė "Lietuvos energija", o ateityje būtų pritraukta ir privataus kapitalo. Lėšų projektams tikimasi gauti iš Europos Sąjungos fondų.

"Šiandien sprendėme, kaip sumažinti šilumos kainas Vilniuje ir Kaune. Po diskusijų sutarėme, kad šilumos kaina būtų dar stipriau reguliuojama Lietuvoje", - interviu LRT radijui sakė premjeras, kuris šį klausimą antradienį aptarė su prezidente Dalia Grybauskaite.

"Ruošiamės sukurti specialiosios paskirties akcinę bendrovę, kuri priklausytų "Lietuvos energijai" ir 51 proc. kapitalo turėtų būti valstybės rankose ir deleguota "Lietuvos energijai". Po to ji skelbtų konkursą, pritraukiant privatų kapitalą ar galėtų dalyvauti savivaldybės su 49 procentų akcijų dalimi, ir trečias finansavimo šaltinis - Europos Sąjungos lėšos iš naujos finansinės perspektyvos. Būtų skiriama parama su tikslu, pavyzdžiui, Vilniuje ir Kaune šilumos kainą sumažinti nuo 25 iki 30 procentų", - kalbėjo A.Butkevičius.

Jo teigimu, investicijos numatomos į kogeneracines jėgaines, kurios gamintų ir elektros energiją.

"Tikimės, kad artimiausiu metu bus vienas Vyriausybės nutarimas, kuris suteiks tam tikrą nacionalinį statusą dviejų įmonių kūrimui Vilniuje ir Kaune", - teigė Vyriausybės vadovas.

Jau skelbta, kad "Lietuvos energija" planuoja įgyvendinti bendrą projektą su "Kauno energija", modernizuojant Petrašiūnų elektrinę. „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas yra sakęs, jog Petrašiūnų elektrinėje galėtų būti įrengta 60 megavatų galios kogeneracinė elektrinė.

"Lietuvos energija" taip pat ketina investuoti į naują biokuru kūrenamą kogeneracinę jėgainę Vilniuje. Numatoma kurti bendrą įmonę, kuriai Vilniaus šilumos tinklai perduotų jai priklausančią trečiąją Vilniaus termofikacijos elektrinę kaip turtinį įnašą, o "Lietuvos energija" įneštų tiek finansų, kiek reikia tam projektui įgyvendinti. Projektui planuojama gauti ir Europos Sąjungos lėšų.

Vilniuje ir Kaune šiuo metu šilumos kainos yra vienos didžiausių šalyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų