Premjerė: energijos kainų kompensacijos šiemet valstybei atsieis 700–800 mln. eurų

Kompensacijos už itin aukštas energijos kainas gyventojams šiemet valstybei atsieis 700–800 mln. eurų, arba daugiau nei 1 proc. Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP), sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad šiais metais jau įvyko biudžeto tikslinimas, ir reikėtų prisiminti sprendimus, kurie jau buvo padaryti: per biudžeto tikslinimą buvo numatyta kompensacija elektros ir dujų  kainai tam, kad kainos vartotojams augtų ne daugiau kaip 40 proc., t. y. iki tų 24 centų, apie kuriuos čia daug kalbama“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė premjerė.

Atsakydama į klausimą, kokių priemonių pradėti gyventojams Vyriausybė imsis dar iki sausio, I. Šimonytė teigė, kad kompensacijos už elektros ir dujų kainas šiemet kainuos „nei daug, nei mažai, bet apie 700–800 mln. eurų“.

„Tai dotacija, kurią sutaupo žmonės ne iš savo kišenės, o elektros ir dujų tiekėjams yra kompensuojama iš biudžeto, tai galite įsivaizduoti, kokio tai dydžio suma, tai suma, kuri viršija vieną procentą šalies bendrojo vidaus produkto“, – sakė premjerė.

Pavasarį Seimui tikslinant šių metų biudžetą elektros ir dujų kainų kompensacijoms antrajam pusmečiui buvo skirta 570 mln. eurų.

Premjerė taip pat priminė, kad nuo birželio 1 dienos buvo indeksuota didžioji dalis išmokų, padidėjo valstybės remiamos pajamos, ir dėl to kur kas didesnis skaičius žmonių galės gauti šildymo kompensacijas.

„Dar papildomai Vyriausybė pateikė projektus, kurie dirbantiems žmonėms, kuriems dabar kompensacijos buvo skiriamos kas tris mėnesius, skiriama iš karto visam šildymo sezonui, t. y. antrą kartą nereiks kreiptis ir teikti dokumentų, plius Vyriausybė siūlo dar dviem šildymo sezonams nunulinti pridėtinės vertės mokesčio dalį, ją kompensuojant iš biudžeto, tiesiog raginčiau nepamiršti tų sprendimų, kurie priimti“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji taip pat teigė visiškai pasitikinti energetikos ministru Dainiumi Kreiviu, kuriam opozicija rengia interpeliaciją.

„Aš ministru pasitikiu visiškai ir neturiu priekaištų jam dėl to, ką jis daro. Reikšti ministrui priekaištus už tai, kas nebuvo padaryta pastaruosius aštuonerius–dešimt metų, o juo labiau reikšti ministrui priekaištus, kad jo žmona yra talentinga diplomatė, mano supratimu, neprofesionalu“, – sakė premjerė.

I. Šimonytės teigimu, kitų metų biudžete elektros ir dujų kainų kompensavimui gali prireikti daugiau nei 1 mlrd. eurų, o tiksli suma paaiškės spalio pradžioje, parengus 2023 metų biudžeto projektą.

Elektros ir gamtinių dujų kainų gyventojams ir verslui kompensacijoms antrąjį šių metų pusmetį iš valstybės biudžeto skirta 570 mln. eurų, iš jų apie 370 mln. eurų – padengti visuomeninio tiekėjo „Ignitis“ skolai, o apie 200 mln. eurų padalinama gamtinių dujų ir elektros tiekėjams, iš jų 165 mln. eurų – tik elektros tiekėjams, įskaitant ir nepriklausomus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O tai

O tai portretas
kas prie to privede!? Ne sita valstybe,atsiprasant!?

:)))

:))) portretas
sitos kompensacijos tai isprotejusio arklio valdymo pasekmes... o is tikro ne tiek jau cia ir daug palyginus su puse milijardo ukrainai...

Antanas

Antanas portretas
Paskutinis kvailys būtų betkuris pardavėjas, kuris, nugirdęs, kad jo pirkėjams bus kompensuojama, ta proga kuo skubiau nesukeltų kainos dar labiau. Juk jo tikslas - susižerti visas kompensavimui skirtas sumas į savo kišenę pilnai, nei trupučio nepaliekant. Ekonomikos Mokslų žinovai! Kritikuokit šitą mano praktinę išvadą kuo griežčiau!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių