Premjerė įvardijo, kiek visuomeninė elektros kaina gyventojams kitąmet augtų

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Vyriausybė planuoja gyventojams kitąmet kompensuoti išaugusias elektros kainas taip, kad jos kaina siektų 28 centus už kilovatvalandę.

„Elektros kaina visuomeniniame tiekime galėtų didėti iki 28 centų nuo dabartinių 24 centų“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė premjerė, pristačiusi kitų metų valstybės biudžetą.

„Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) skaičiuojama kaina tam pačiam laikotarpiui yra didesnė nei 60 centų. (...) Tai reiškia, kad kaina kainuoja daugiau nei 60 centų, vartotojai nuo sausio mokėtų ne daugiau nei 28 centrus. Vadinasi 30 su viršum centų tektų padengti viešaisiais pinigais, kaip dabar padengiama skirtumas tarp 24 ir atitinkamai rinkos kainos“, – pridūrė ji.

Pasak premjerės, dujų kaina nuo kitų metų sauso 1 dienos turėtų didėti maždaug 40 procentų. Tiems, kurie naudoja dujas šildymui, tarifas po kompensacijos būtų 1,07 euro už kubinį metrą, kai dabar tarifas siekia 77 centus.

„Jei elektros kainas šiuo metų valstybė kompensuoja mokesčių mokėtojų pinigais beveik pusę, o nuo sausio 1 dienos kompensuos daugiau negu pusę, kadangi pati kaina didėja, dujų atveju šitas santykis yra dar didesnis, nes dabar kompensuojami trys ketvirtadaliai kainos. Nuo sausio 1 dienos (...) bus kompensuojama daugiau negu du trečdaliai kainos“, – sakė premjerė.

Anot jos, tie patys elektros kainos kompensavimo principai bus taikomi ir nepriklausomame tiekime.

„Ten kompensacijos mastas priklausys nuo to, kokios konkrečiai sąlygos yra vartotojo sutartos su nepriklausomu tiekėju“, – sakė I. Šimonytė.

„Mūsų žiniomis, yra maždaug 30 proc. nepriklausomame tiekime esančių žmonių, kurių kaina fiksuota dabar yra žemesnė negu 28 centai, tai tokiems žmonėms kompensacijų nebus mokama. Bet jei kaina užfiksuota kažkur viduryje tarp 28 ir Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos nustatytos kainos, tuomet kompensacija bus atitinkamai mažesnė, nebus tie 35 centai, kaip visuomeninio tiekimo vartotojams“, – kalbėjo ji.

„Kokia kaina užfiksuota, tokia kompensacija ir bus, tarkime, jei kažkieno kaina yra užfiksuota 33 centai, tuomet atitinkamai kompensacija bus 5 centai. Tikslas yra tas, kad galutinė kaina, kuri mokama, yra tokia pati, kaip ir visuomeniniame tiekime“, – tvirtino ministrė pirmininkė.

I. Šimonytė sako, kad Vyriausybė siūlo švelniausią įmanomą energijos kainų augimą.

„Reikia suprasti, kad kainos jau padidėjo, net ir šiais metais, kai buvo skaičiuojama kaina antrajam pusmečiui, reguliuojama kaina buvo skaičiuojama 33 centai, tačiau dėl tos situacijos, kuri susiklostė dujų ir elektros rinkoje, jau dabar VERT apsiskaičiavimas, negalėjimas numatyti elektros savikainos yra maždaug 13 centų dar. Realiai ta kaina, kuri yra antrąjį pusmetį, yra ne 33 centai (žmonių mokama 24 centai), o 46 centai. Nėra tokių kainų, apie kurias kalbame, 24 ar 28 centai, visa tai yra susitarimo reikalas, kiek valstybė gali kompensuoti, kadangi rinkos kaina yra gerokai aukštesnė“, – sakė ministrė pirmininkė.

Elektros ir dujų kainų kompensavimui gyventojams kitų metų biudžeto projekte numatyta 812 mln. eurų. Pasak premjerės, tam bus skolinamasi.

I. Šimonytė teigė, jog sudėtinga pasakyti, kaip elektros ir dujų kainos atrodys pavasarį ir antrąjį pusmetį. Ji taip pat kalbėjo, kad tam, jog situacija normalizuotųsi, būtini europiniai sprendimai atribojant elektros ir dujų kainas.

„Raginame rasti europinį sprendimą ir tas taikliausias sprendimas yra atribojimas dujų kainos įtakos nuo elektros kainų, kas leistų stabilizuoti infliaciją, sumažinti nenormalius pikus, kurie dėl svyravimų dujų rinkoje atsiranda ir turėti konkurenciškai palyginamas sąlygas visoje ES, kas labai svarbu, nes ES yra ne šiaip sąjunga, o bendra rinka ir bendroje rinkoje veiklos sąlygos turi būti kiek įmanoma panašesnės“, – teigė ji.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dar cia pat

Dar cia pat portretas
straipsnis,kad del kainu biski ne Putinas kaltas!

Cia pat

Cia pat portretas
straipsnis,kuriame Kreivys teigia,kad kitamet elektra kainuos 35 centus. Tai kuris,pa2los,meluojate!?

Jau suplanavo

Jau suplanavo portretas
i prieki,kiek zmogelius apvogs... Nors,kol tyli - tol ir 2lkink!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių