Premjerė: ginčytis dėl Kaliningrado tranzito su Vakarais būtų neracionalu

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sako, kad toliau ginčytis dėl Kaliningrado tranzito su partneriais Vakaruose būtų buvę neracionalu, ir ragina toliau telktis į paramą nuo Rusijos besiginančiai Ukrainai bei naujas sankcijas Maskvai.

„Nėra racionalu, kad mūsų laikas ir dėmesys būtų blaškomas ir naudojamas diskusijoms, ar viena kilotona plieno gali būti pervežta iš vienos Rusijos dalies į Kaliningrado sritį geležinkeliais“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė I. Šimonytė.

Taip ji kalbėjo Europos Komisijai (EK) trečiadienį nurodžius leisti sankcionuotų rusiškų prekių tranzitą į Kaliningradą šio Rusijos eksklavo poreikiams.

Dalies Rusijos prekių tranzitą į Kaliningradą Lietuva sustabdė, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, ir nurodė tai dariusi remdamasi tranzitą draudusiomis ankstesnėmis EK gairėmis.

Lietuvos ir Europos Komisijos atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl naujų gairių po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį sustabdytas plieno tranzitas.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak I. Šimonytės, tolesni ginčai būtų „tikroji Kremliaus pergalė“.

„Todėl prioritetas turi būti teikiamas tolesnei visokeriopai paramai Ukrainai kare prieš Rusiją ir kuo greitesnio sutarimo dėl septintojo sankcijų paketo, kurio tikėtumėmės netrukus“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Mes galime į ją neatsižvelgti. (...) Tuomet mūsų nesutarimo galutinė stotelė būtų Europos Sąjungos Teisingumo Teismas.

Jos teigimu, Lietuva renkasi atsižvelgti į Europos Komisijos pateiktas gaires dėl tranzito ir „iš pagarbos pačiai institucijai ir jai suteiktų įgaliojimų“ bei „vieningo traktavimo, kas ir yra viena pagrindinių gairių užduočių“.

„Mes galime į ją neatsižvelgti. (...) Tuomet mūsų nesutarimo galutinė stotelė būtų Europos Sąjungos Teisingumo Teismas“, – sakė premjerė.

Anot ministrės pirmininkės, Europos Komisija neprivalo savo rengiamų gairių derinti su valstybėmis narėmis, todėl Lietuva yra dėkinga už vykusias konsultacijas, girdėtas pastabas ir pasiūlymus.

„Tačiau atsakomybė už Europos Komisijos nuomonę yra Europos Komisijos, ir Lietuvos Respublikos institucijos prisiimti atsakomybės už Europos Komisijos nuomonę nei turėtų, nei galėtų“, – tvirtino I. Šimonytė.

„Turime visus duomenis“

Pagal naujas EK gaires, Lietuva ir kitos ES šalys narės turės tikrinti, ar tranzito kiekiai išlieka pastarųjų trejų metų kiekių ribose, taip siekiant užtikrinti, jog į Kaliningradą vežamos sankcionuotos prekės atitiktų realią paklausą vietoje ir nebūtų eksportuojamos į Bendrijos šalis.

Valstybės narės taip pat turės stebėti, ar nėra neįprastų prekių srautų ar prekybos tendencijų, kurios galėtų padėti sankcijų apėjimui.

Nepaisant atnaujintų gairių, toliau išlieka draudžiamas karinių ar dvigubo naudojimo sankcionuojamų prekių ir technologijų tranzitas, nepriklausomai nuo pasirinkto transportavimo būdo.

Lietuva turi visus duomenis, kad nuspręstų, kokios tranzito apimtys reikalingos srities poreikiams, sakė premjerė.

Kol jie nėra nusistatyti, kol kas galios ta pati tvarka, kokia galioja šiuo metu.

„Mes turime visus duomenis apie tokių prekių istorinius prekių pervežimus per aibę metų ir tikrai daugiau mažiau turbūt galima įvertinti, kaip atrodo tie kiekiai, kurie skirti srities reikmėms, juoba kad kiekiai, pervežami per pastaruosius keletą metų yra ženkliai sumažėję“, – teigė ministrė pirmininkė.

„Ir turbūt galima daryti gana pagrįstą prielaidą, kad didžioji dalis tų prekių yra skirtos pačios srities vidinėms reikmėms“, – pridūrė ji.

Pasak premjerės, Kaliningrado tranzitas bet kokiu atveju nebus toks, koks buvo iki birželio, o Lietuva tai ir sveikina.

Jos teigimu, Lietuvos institucijos dar turės pasirengti tranzitinių prekių kontrolei, nusistatydama „modalumus“.

„Kol jie nėra nusistatyti, kol kas galios ta pati tvarka, kokia galioja šiuo metu“, – sakė I. Šimonytė.

Premjerės teigimu, nuo sankcijų rusiškų prekių eksportui į ES priėmimo Lietuva Kaliningrado tranzito klausimą aptarė „ir su Europos Komisija, ir su strateginiais partneriais“, tačiau dėl įgyvendinimo detalių tarėsi tik su EK.

„Atitinkamai ta nuomonė ne šiaip su pareigūnais buvo suderinta, bet su tais direktoratais, tais padaliniais EK, kurie atsakingi už šį klausimą. Tikrai tas traktavimas, mano supratimu, buvo pakankamai iš anksto aptartas“, – sakė ji.

I. Šimonytė nekorektišku pavadinimo klausimą, kas turi prisiimti atsakomybę Lietuvoje dėl susiklosčiusios situacijos.

„Jokia nacionalinė institucija negali uždrausti Europos Komisijai pareikšti savo nuomonę“, – sakė premjerė.

Šiuo metu į Kaliningrado sritį nėra pervežami Rusijos plienas, juodieji metalai, cementas, alkoholis ir kitos prekės.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ginčas \\\\\.../////

Ginčas  \\\\\...///// portretas
kas tu?,-ji ar jis??????

Vatini

Vatini portretas
Dabar apsviesk kiek tarptautiniu sutarciu pazeide rusija per putino metus? Kur susitarimas tarp rusgaidyno ir vakaru, kad rusgaidynui uzpuolus ukraina vakarai turi teise isaldyt rusgaidyno milijardus vakaru bankuose, arestuot jachtas? Del to vakarai nepamyzo i bata, bet del tranzito susileido. Tik del vokieciu triedimo del duju atjungimo pasidave.

Kvaily, švieskis

Kvaily, švieskis  portretas
pareiškė, kad Lietuva pažeidžia 1994 m. birželio 24 d. Rusijos ir ES susitarimą dėl partnerystės ir bendradarbiavimo, pagal kurį šalys privalo užtikrinti "laisvą prekių, kilusių iš kitos šalies muitų teritorijos arba skirtų kitos šalies muitų teritorijai, tranzitą" (12 straipsnis).Tačiau to paties susitarimo 19 straipsnyje teigiama, kad dokumentas neatmeta prekių importo, eksporto ir tranzito draudimų ar apribojimų, ir išvardijami galimi pagrindai. Tačiau tarp jų nėra ekonominių sankcijų. kitas tarptautines sutartis, pavyzdžiui, 1947 m. susitarimą, kuris beveik po pusės amžiaus tapo Pasaulio prekybos organizacijos pagrindu: jame "nustatyta tranzito per kiekvienos susitariančiosios šalies teritoriją laisvė".
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių