Prezidentas su EVT pirmininku aptarė galimus Ukrainos grūdų eksporto kelius

Davose Pasaulio ekonomikos forume dalyvaujantis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda su Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininku Charlesu Micheliu (Šarliu Mišeliu) telefonu aptarė galimus Ukrainos grūdų eksporto kelius.

„Rusija grūdų iš Ukrainos eksporto stabdymą naudoja kaip ginklą ir spaudimo priemonę visam pasauliui. Lietuva yra pasiruošusi suteikti savo geležinkelio ir Klaipėdos uosto infrastruktūrą Ukrainos grūdų eksportui ir jau yra padariusi žingsnius šia linkme“, – sakė prezidentas.

Kaip pranešė Prezidentūra, pokalbio metu kalbėta apie karo Ukrainoje humanitarines pasekmes Europai bei regionui, taip pat galimą maisto trūkumą pasaulinėse rinkose Rusijai sutrikdžius grūdų eksportą iš Ukrainos.

Pasak pranešimo, buvo aptartos galimybės užtikrinti grūdų išgabenimą iš Ukrainos atblokuojant Odesos uostą ir sukurti alternatyvius eksporto kelius per Lenkijos ir Baltijos valstybių uostus.

Prezidentūra pranešime pažymi, kad Rusijos karas prieš Ukrainą ir jo poveikis pasaulio saugumui, ekonomikai, prekybai ir maisto grandinėms yra pagrindinė šių metų Davoso Pasaulio ekonomikos forumo tema.

Odesa yra didžiausias Ukrainos uostas, svarbus grūdų eksportui, tačiau Rusijos laivų blokuojamas. Tai kelia pavojų pasauliniam maisto tiekimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių