Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentės patarėja: PVM lengvata mėsai nėra geriausias būdas mažinti kainas

2016-05-10 06:58
BNS inf.

Socialdemokratų siūloma pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata mėsai nėra pats geriausias būdas sumažinti kainas pirkėjams, sako prezidentės vyriausioji patarėja.

R. Vilimo/ BFL nuotr.

„Galima daryti prielaidą, galbūt kainos šiek tiek ir supanašės, galbūt lietuvių srautai į Lenkiją sumažės, bet (...) tai tikrai greičiausiai nėra pats geriausias sprendimo būdas“, - Žinių radijui antradienį sakė prezidentės vyriausioji patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Lina Antanavičienė.

Pasak jos, mėsos pirkėjai reikšmingai nepajus kainų mažėjimo, nes ilgainiui jos vėl pradės kilti, ir dalį naudos iš sumažinto PVM tarifo pasiims paslaugų tiekėjai ir pardavėjai.

Prezidentės patarėja taip pat paragino atsakingai įvertinti tarifo mažinimo poveikį valstybės biudžetui, nes PVM yra „pagrindinis mūsų valstybės biudžeto maitintojas“. Projekto iniciatorių skaičiavimais, PVM sumažinimas mėsai 5 proc. biudžeto įplaukas sumažintų 80 mln. eurų.

„Mes visą tą turime įvertinti ir suprasti, kad tokių pajamų biudžetas negaus. Tai visada reikia labai atsakingai naudoti ir sverti, ir žiūrėti, kaip šioje vietoje mums viską subalansuoti“, - sakė L.Antanavičienė.

Premjeras Algirdas Butkevičius, finansų ministras Rimantas Šadžius ir socialdemokratų frakcijos atstovai praėjusį penktadienį sutarė, kad atšaldytai ir šviežiai mėsai būtų taikomas lengvatinis 5 arba 9 proc. PVM tarifas. Toks siūlymas bus pateiktas Vyriausybei ir Seimui, o jam pritarus, lengvata įsigaliotų nuo spalio. Iniciatyvos kritikai sako, kad PVM tarifo mažinimas vienai maisto produktų grupei neturės didelės įtakos jų kainoms ir yra rinkiminis triukas.

Pagal įstatymus, PVM pakeitimai gali įsigalioti po 6 mėnesių nuo jų priėmimo Seime arba anksčiau, jei jie priimami kartu su biudžeto pataisomis. Tačiau, pasak premjero, biudžeto keisti metų viduryje nesiūloma.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų