Prezidentūra giria 2022-ųjų biudžetą dėl socialinės apsaugos, bet perspėja dėl deficito

  • Teksto dydis:

Vyriausybės patobulintas kitų metų valstybės biudžetas yra pozityvus dėl augančių pensijų, neapmokestinamojo pajamų dydžio didinimo, dėmesio švietimui, tačiau svarbu, kad biudžeto deficitas toliau nedidėtų, o vėliau – ir mažėtų, teigia Prezidentūra.

„Prezidento nuomone, ypač svarbu, kad šiame biudžete – ir prezidentas yra teikęs atskiras iniciatyvas – numatytas ir pensijų spartesnis didinimas, pensijos didės vidutinės apie 50 eurų, taip pat numatytas neapmokestinamojo pajamų dydžio didinimas (...)“, – Žinių radijui antradienį sakė prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius.

„Yra lėšos numatytos sienos apsaugai, didėja lėšos gynybai, tai yra kertiniai dalykai. Taip pat yra žiūrima ir į pažangesnius dalykus, tokius, kaip moksliniai tyrimai, švietimas“, – pridūrė jis.

Anot jo, labai svarbu, kad biudžeto projekte kalbama apie aukštesnę pridėtinę vertę ekonomikoje, apie mokslinius tyrimus.

„Kaip žinome, rugsėjo mėnesį buvo pasirašytas Nacionalinis švietimo susitarimas tarp partijų. Ir šis biudžetas yra pirmasis, kuriuo pradedamas įgyvendinti švietimo susitarimas ir labai svarbu, kad jis būtų įgyvendintas maksimaliai, pilna apimtimi“, – sakė V. Augustinavičius.

Patarėjas priminė, kad kiti metai yra paskutiniai, kai galioja lankstesnės fiskalinės drausmės taisyklės, todėl, anot jo, labiau didinti biudžeto deficito galimybių nelieka ir jis turi mažėti.

„Svarbiausia, kad tas biudžeto deficitas nebesiplėstų, o dar vėlesniais metais – jisai ir mažėtų (...) Fiskalinis deficitas kitais metais mažėja, tai šiais metais jis bus apie 4 proc., kitais metais planuojamas apie 3,3 proc. Tai tas judėjimas link subalansuoto valstybės biudžeto jis vyksta“, – sakė Ekonominės ir socialinės politikos grupės patarėjas V. Augustinavičius.

Vyriausybė praėjusį penktadienį pritarė atnaujintam 2022 metų valstybės biudžeto projektui. Projekto svarstymas Seime numatytas gruodžio 9-ąją, o tada po kelių dienų vyks jo priėmimas.

Atnaujintame projekte numatomas valdžios sektoriaus deficitas 2022 metais didėja 0,2 punkto iki 3,3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Planuojamos pajamos, su Europos Sąjungos lėšomis, kitąmet turėtų siekti 14,381 mlrd. eurų, o išlaidos – 16,628 mlrd. eurų. Palyginti su pirminiu biudžeto projektu, planuojamos valstybės pajamos didėja 521,2 mln. eurų, išlaidos – 146,1 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių