Elektros kainų krizė – nė motais: kiek sukasi elektros skaitliukas, tiek

  • Teksto dydis:

Sumažėjus elektros kainoms, prezidentūra sako, kad laikas atsisakyti dabar taikomo kompensacijų mechanizmo. Teigiama, kad kompensuoti būtų galima iki 150 kilovatvalandžių (kWh). Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su Respublikos prezidento patarėju Tomu Lukoševičiumi.

„Aš per mėnesį sunaudoju nedaug elektros, mažiau nei 150 kWh. Tik iki 100 kWh elektros prisuku. Mes dviese gyvename, visą dieną darbe, grįžtame tik vakare, tad nedaug tos elektrso ir deginame“, – sakė gatvėje užkalbinta moteris.

„Krizės išmoko taupyti, taip, tačiau dėl elektros tai mūsų poreikiai nepasikeitė, viskas kaip anksčiau“, – porino kita pašnekovė.

„Jeigu atvirai, aš nelabai tą krizę jaučiu. Mano gyvenimo kokybė dėl to tikrai kol kas nenukentėjo. Nežinau, kaip bus vėliau, – sakė garbaus amžiaus vyras.

„Nieko nekontroliuoju, kiek sukasi elektros skaitliukas, tiek. Nieko neatsisakau, nemažinu“, – teigė  moteris.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Tai ką konkrečiai prezidentūra siūlo keisti?

– Šiuo metu elektros kainos yra kritusios. Tikėtina, kad ateinantį pusmetį kompensacijų gali nereikėti. Tačiau, jeigu jų reikėtų, klausimas, ar likti prie dabartinės kompensacijų sistemos, kuri dabar yra horizontali – visiems, ar pasirinkti labiau tikslinę sistemą. Tarkime, jei mes įvestume tam tikrą kvotą, ar tai būtų 150 kWh, ar kita reikšmė, tai galėtų padėti pirmiausiai sutaupyti biudžeto pinigus. Taip pat ta parama pasiektų labiau nepasiturinčius asmenis, kadangi statistiškai labiau nepasiturintys suvartoja mažiau elektros. Be to, tai būtų papildoma paskata visiems taupyti elektros energiją. Mažiau išeikvoji, mažesnės sąskaitos už elektrą.

Dabar, sumažėjus kainoms ir turint atokvėpį, yra pats laikas pagalvoti, ar  nebūtų verta patobulinti šią kompensavimo sistemą.

 

– Ar šis pasiūlymas – tik diskusijų lygmenyje, ar pateiktas jau svarstyti ministerijoms?

– Šiuos siūlymus jau teikėme prieš metus. Tai nėra naujas klausimas. Jis buvo pakankamai pozityviai sutiktas ir ekspertų, tačiau galime prisiminti, kad praėjusiais metais elektros kainų šokas mus užklupo gana netikėtai ir dideliu mastu. Priemonių reikėjo čia ir dabar, todėl buvo pasirinkta tokia horizontali priemonė. Tačiau dabar, sumažėjus kainoms ir turint atokvėpį, yra pats laikas pagalvoti, ar  nebūtų verta patobulinti šią kompensavimo sistemą.

– Kadangi – ne toks naujas šis pasiūlymas, natūralu, kad prezidentūra yra atlikusi tam tikrus namų darbus, skaičiavimus, kiek tai kainuotų valstybei. Kokie galėtų būti skaičiai, jei imtume, tarkim, 150 kWh?

– Norėčiau priminti, kad šiems metams biudžete buvo numatyta apie 800–700 mln. eurų kompensacijoms už elektrą ir dujas. Jeigu mes sumažintume kompensacijos apimtį elektrai, tai suma būtų gerokai mažesnė. Tikslaus skaičiaus neįmanoma pasakyti, nes tai lemia, kokia kaina formuojasi biržoje, kokias kainas siūlo tiekėjai planuose. Būtent nuo to priklauso kompensacijos dydis.

– Kada tai galėtų būti įgyvendinta?

– Jeigu būtų pritarta šiai idėjai, svarbu tinkamai pasiruošti tokiai sistemos peržiūrai. Įprastai kainos yra perskaičiuojamos du kartus per metus, t. y. metų pradžioje ir viduryje. Tad anksčiausias terminas galėtų būti nuo liepos pradžios. Bet kadangi elektros kainos yra gerokai sumažėjusios, tai klausimas, ar iš viso reikės kompensacijų ateinančiam pusmečiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Ne kompensacijos čia buvo o tiesiog iš biudžeto pinigai buvo nuimami tokiu būdu.Nejaugi nesupranta žmonės.

Pil.

Pil. portretas
Žmonės elektros naudoja dabar labai mažai,sutemus ilgai sėdi prie naktinės lemputes ir kokią naudą turėjo kainas pakėlę ,Išmoko žmonės mažiau elektros naudoti ,taip kaip valgyti ,dideles kainos išmokino,dabar ir prekybininkai nuostolių turi ,dabar nelabai ką turės elektros, dujų tiekėjai ,patys sau kilpą ant kaklo užsivėrė.

Kaunas

Kaunas portretas
Jeigu kainos elektros sumažejo tai kompensacijas reikia naikinti ir keisti vartotojui kainas neperrašius sutarties.I mažesnė kainą kiekvienas sutiktu be sutarties keitimo tik reikia vartotoją perspėti ,kad kainos sumažėjo nuo kada. Taip buvo .Ir nieko čia naujo ir nesuprantamo nėra,sutartys juk neterminuotos.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių