Pereiti į pagrindinį turinį

Pripažinta, kad 2012 m. išmokos ūkininkams sumažintos neteisėtai

T.Lukšio/BFL nuotr.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas pripažino, kad vadinamoji moduliacija, kai Lietuvos ūkininkams 2012 m. buvo sumažintos iš Lietuvos biudžeto skiriamos tiesioginės išmokas, yra neteisėta. Žemės ūkio ministrė sako, kad netektoms išmokoms kompensuoti reikės maždaug 25 milijonų eurų.

Nors išmokos mūsų žemdirbiams vos pasiekusios Europos Sąjungos vidurkį, Briuselio nurodymu 2012 m. jas imta mažinti, nurėžiant dalį, skiriamą iš Lietuvos biudžeto.  Nuo vadinamosios moduliacijos nukentėjo kone 9,5 tūkst. ūkių, daugiausiai gyvulininkystės. Vien tik už 2012 m. parduotą kvotinį pieną ir užaugintus gyvulius prarasta 13 milijonų eurų.

„Netekome 85 tūkst. litų. Bet koks išmokų sumažinimas daro didelę įtaką atsiskaitymui, finansams, netgi plėtrai“, – tikina Panevėžio r. Daukniūnų žemės ūkio bendrovės vyr. buhalterė Solveiga Mamavičienė.

„Pinigai negauti, mes galėjome juos investuoti, galėjome mokėti žmonėms“, – sako Kėdainių r. Krakių žemės ūkio bendrovės vadovas Nikolajus Danilčenka.

Nepatenkinti ne tik Europos Komisijos (EK) sprendimu, bet ir ankstesne valdžia, kuri neprieštaravo tokiai tvarkai, 135 žemės ūkio bendrovės ir ūkininkai kreipėsi į teismus. Po kelerius metus trukusio bylinėjimosi ES Teisingumo Teismas pripažino, kad išmokos sumažintos neteisėtai, tačiau nepaaiškino, kam jos turi būti grąžintos.

„Pirmiausiai  reikia atrasti pinigų toms bendrovėms ir ūkininkams, kurie bylinėjosi, kurie yra laimėję  bylą“, – teigia Žemės ūkio bendrovių asociacijos direktorius Jonas Sviderskis.

Teisingumo Teismui panaikinus dokumentą, pagal kurį sumažintos išmokos, sprendimą dar turės priimti EK.

„Mes esame už tai, kad leistų Lietuvai išmokėti tas papildomas nacionalines išmokas. Tarsimės su vyriausybe, ieškosim pinigų. Gal tai bus ne per vieną kartą išmokėta, gal per 2 ar 3 kartus. Nors už 2013 m. nėra priimta sprendimo, bet  manome, kad, jei už 2012 m. priėmė, tai toks pat sprendimas  turėtų būti ir dėl 2013 m. išmokų.“, – sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Tai pirmas kartas, kai žemdirbiams bus sugrąžintos dėl valdininkų aklai įgyvendintos direktyvos netektos išmokos. Tik kol kas neaišku, kada tam bus rasta pinigų.

Dabar ūkininkai aiškinasi, ar visi ūkininkai atgaus pinigus, ar tik laimėję bylą. Europa išmokų mažinimą Lietuvos ūkininkams pripažino neteisėtu, dabar laukia kitas etapas – nacionalinis teismas. Bet jame bus daug lengviau pasiekti rezultatų, nes dokumentas, kuriuo remiantis ūkininkams buvo išmokėta mažiau pinigų, Teisingumo Teismo yra panaikintas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų