Privatus detektyvas: skrybėlę ir pypkę savo biure turime

Nors daugelis privačius detektyvus įsivaizduoja su skrybėle, akiniais nuo saulės, pypke ir ilgu paltu, tai tėra rašytojų sukurtas įvaizdis, sako privačių detektyvų biuro vadovas Olegas Rimanas.

Vis dėlto jis priduria biure tokius daiktus turintis, „kad žmonės pamatytų, kur atėjo“.

Kovo 2 d. sukako lygiai dveji metai, kaip buvo išduoti privačių detektyvų pažymėjimai. Pirmuosius šiuos pažymėjimus ir gavo būtent O. Rimano vadovaujamos bendrovės darbuotojai. Iš viso šiuo metu Lietuvoje leidimus užsiimti privataus detektyvo veikla turi 14 žmonių. Dauguma jų – buvę pareigūnai.

„Sunku pasakyti, ar mūsų rinkai to pakanka. Pagal įstatymą privatiems detektyvams numatytas veiklas turėtų vykdyti detektyvai, bet iš inercijos jas vykdo ir kitos sritys: skolų išieškojimo, patikimumo nustatymo, nors tai nelabai teisiškai teisinga. Praėjusiais metais nė vienas asmuo nelaikė egzamino ir negavo tokio leidimo [vykdyti privataus detektyvo veiklą]. Tokia ta mūsų rinka“, – tvirtina O. Rimanas.

Pašnekovas atkreipia dėmesį – ir anksčiau privatūs detektyvai Lietuvoje vykdė savo veiklą, nors jos reglamentuojančių įstatymų ir nebuvo: „Daugeliu atvejų buvo galima pasakyti – kas nebuvo draudžiama, tas buvo leidžiama. Ši taisyklė netinka tik privačiam žmogaus gyvenimui, ten yra kitas reglamentavimas.“

Privatus detektyvas akcentuoja – yra ne viena šalis, kurioje tokios veiklos nereglamentuoja joks įstatymas. O. Rimanas pateikia pavyzdį, kad jau kurį laiką privačių detektyvų įstatymą siekiama priimti Ukrainoje, bet iki šiol tai nėra padaryta.

„Jie bando dirbti pagal galiojančius įstatymus. Pavyzdžiui, asmens teisinės apsaugos, informacijos, viešosios informacijos priemonių ir kt. Be įstatymo irgi kartais įmanoma dirbti“, – sako O. Rimanas.

Anot jo, neretai žmonės klaidingai įsivaizduoja privataus detektyvo darbą. Pavyzdžiui, daugeliui privatus detektyvas vis dar asocijuojasi su skrybėle, akiniais nuo saulės, pypke ir ilgu lietpalčiu. Kaip teigia pašnekovas, tai tėra rašytojų kūryba.

Tai rašytojų – Agathos Christie, Arthuro Conano Doyle`io – sukurtas detektyvo įvaizdis. Šiuolaikinis detektyvas kaip tik turėtų mažai išsiskirti iš kitų.

„Tai rašytojų – Agathos Christie, Arthuro Conano Doyle`io – sukurtas detektyvo įvaizdis. Šiuolaikinis detektyvas kaip tik turėtų mažai išsiskirti iš kitų. Pagrindinis dalykas – ne pypkė, ne skrybėlė, nors mes tokius atributus savo biure specialiai turime, kad žmogus atėjęs pamatytų, kur jis atėjo. Pagrindinis dalykas – IT technologijų žinios, sugebėjimas, mokėjimas dirbti su informacija“, – nurodo O. Rimanas.

Jo aiškinimu, nors paprastai žmonės mano, kad privatūs detektyvai tiria neištikimybės atvejus, iš tiesų tai tėra viena iš teikiamų paslaugų. Privatūs detektyvai taip pat padeda tėvams, kurie įtaria, kad jų vaikas galbūt vartoja narkotines medžiagas ar susidūrė su kitomis problemomis. Be to, privatūs detektyvai renka įrodymus civilinėms, darbo, baudžiamosioms byloms.

„Su teisėsauga mes bendradarbiaujame. [...] Deja, kai kur į mus žiūri kaip į priešus. Jie nesupranta, kad yra toks teisinės sistemos dalyvis, kaip privatus detektyvas, greta tų pačių advokatų, antstolių. Taip yra, įstatymo leidėjas taip numatė. Net į paprastus klausimus tyrėjai bijo atsakyti daugiau, negu atsako bet kokiam žmogui, nors mes turėtume siekti vieno tikslo tokiuose tyrimuose“, – sako O. Rimanas.

Vis dėlto jis priduria, kad Vyriausiojo policijos komisariato, Kriminalinės policijos biuro darbuotojai, turintys daugiau patirties, į privačius detektyvus reaguoja kitaip, nei regioninių padalinių darbuotojai.

„Jie supranta, kad mes turėtume būti vienoje komandoje ir mūsų informacija dažnai padeda jiems atskleisti nusikaltimus. Reikia tik ja pasinaudoti, sutelkti jėgas ir tada stipriau bus tas tyrimas atliktas. Deja, taip yra ne su visais“, – tvirtina O. Rimanas.

Anot pašnekovo, klaidingas ir manymas, kad detektyvai gali sekti žmones. Kaip teigia O. Rimanas, detektyvai negali pažeisti žmogaus privatumo: „Tai pati jautriausia vieta – privatumas ir jo apsauga. [...] „Sekti“ sąvokos nemėgstame ir nevartojame. Reikėtų sakyti „rinkti informaciją“. Mes, be abejo, žinome įstatymus ir kai kada galima kūrybiškai prieiti prie tos normos, kuri neaiški.“

O. Rimano priažįsta – vis dėlto galima teigti, kad privačių detektyvų veiklą reglamentuojantis įstatymas šiek tiek leidžia rinkti informaciją apie privatų žmogaus gyvenimą: „Įstatymas nustato, kad draudžiama rinkti informaciją apie privatų asmens gyvenimą, pažeidžiant šio įstatymo reikalavimus. Įstatymas numato kai kuriuos dalykus, kurie leidžiami.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Augustas

Augustas portretas
Turėjau ir aš šiokių tokių problemų. Pas draugą pasiteiravau gal žino kas man galėtų padėti. Pasiūlė detektyvai.lt . Pasiskambinau, padėjo. Negaliu pasakyt, kad labai daug nulupo. Visiem kuriems reikia pagalbos patarčiau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių