Profilaktiškai tyrėsi keli tūkstančiai atnaujinančiųjų veiklą, dalis tai padarys vėliau

Galimybe profilaktiškai išsitirti dėl koronaviruso prieš pradedant darbą pirmadienį pasinaudojo keli tūkstančiai žmonių, tačiau prekybininkų ir grožio specialistų atstovai sako, kad ne visi skuba nuo pirmos dienos atnaujinti veiklą.

„Per tas penkias dienas profilaktinių tyrimų mes turime 2314 užsiregistravusių, atmetus medikus, globos įstaigas, pedagogus“, – BNS sakė Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties, kur veikia karštoji koronaviruso linija, vadovas Nerijus Mikelionis.

Jis pabrėžė, kad šie duomenys yra preliminarūs. Juos patikslinti BNS paprašė Sveikatos apsaugos ministerijos ir Vyriausybės kanceliarijos.

Pasak N. Mikeliono, galima konstatuoti, kad kol kas galimybe išsitirti pasinaudojo labai maža dalis tų, kuriems prieš pradedant darbą ši galimybė sudaryta.

Prekybininkų ir grožio specialistų atstovai teigia, jog dalis žmonių neskuba grįžti į darbą nuo pirmadienio, be to, nenorą tirtis gali skatinti trumpas šios priemonės veiksmingumas.

Grožio paslaugos atkuriamos pamažu

Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos prezidentė Jolanta Mačiulienė BNS pirmadienį sakė, kad tarp jų narių į galimybę išsitirti žiūrima palankiai.

„Mūsų asociacijos nariai labai puikiai visi nuvažiavo, prasitestavo. Mes vienijame daugiau kaip 300 juridinių ir fizinių asmenų ir niekas ten jokių tragedijų nedarė“, – sakė ji.

„Labai daug kas nuvažiavo, pasidarė, kiti – užsirašė. Negali visi vienu metu, juolab, kad, jeigu man į darbą kokį penktadienį“, – pridūrė J. Mačiulienė.

Pasak jos, ne visi gali grįžti į darbą dėl nustatyto 20 kvadratinių metrų žmogui reikalavimo, kiti dirba pamainomis. Grįžimą į darbą sulėtino ir antradienį laukianti nedarbo diena.

„Kita dalis, faktas, kad įsibėgės: rytoj nedarbo diena, tai po truputį ir bus vis dėlto toks lengvas atėjimas į tą darbą, nebus kažkokios euforijos, kad į laisvę išleido, tai visi ir bėgsim“, – teigė ji.

Pasak asociacijos vadovės, nemažai grožio specialistų ir kirpėjų jau yra persirgę ir pasidarę antikūnų testus.

„Žinau, kad merginos, kurios yra prasirgusios ir turi antikūnų, pasidarė kopiją to savo atsakymo, sakė, viešai pasidėsime, kad klientai matytų“, – pasakojo J. Mačiulienė.

Apgailestauja dėl uždarytų prekybos paviljonų

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė teigė, kad pirmadienį darbą pradeda nedaug turgaviečių prekybininkų: dalis turgų pirmadieniais nedirba, be to, prekybininkus nuvylė apribojimas lauko paviljonų darbui.

„Žmonių šiandien tikrai nedaug išėjo, nes vienas dalykas – pirmadienis, daug turgaviečių neveikia, be to, galima vykdyti tik lauko prekybą. Tikėtina, kad kitomis dienomis ateis jie iš kioskų ir paviljonų, išsineš ant laikinų įrenginių, kuriuos turės pasidėti prie kioskų ir šalia prekiauti“, – sakė ji.

Z. Sorokienė svarstė, jog prekybininkai gali vangiai testuotis, nes ši priemonė apsaugo gana trumpą laiką ir nesuteikia efektyvios apsaugos, negarantuoja, kad žmogus neužsikrės netrukus.

„Aš manau, kad prekybininkai suvokia, jog tai nėra rimta priemonė, kuri tikrai apsaugos. Nesakau, kad tai nereikalinga, tegu testuojasi, tegu bus ant širdies lengviau einant į darbą, tačiau nėra jokių garantijų, jog vėliau nesusirgs“, – tvirtino ji.

Pasak Z. Sorokienės, prekybininkai laukia, kol turgavietės galės veikti visa apimtimi, nes šiuo metu dirbti negalinčių prekybininkų finansinė padėtis yra sudėtinga.

Sušvelninus karantino sąlygas, pirmadienį Lietuvoje darbą atnaujina kirpyklos, grožio ir masažo salonai bei nedidelės ne maisto prekių parduotuvės.

Duris kol kas gali atverti tik tos parduotuvės, kurių plotas neviršija 300 kv. metrų ir kurios turi atskirą įėjimą iš lauko. Parduotuvės, esančios prekybos centrų viduje, dar negali dirbti. 

Paslaugų teikėjai ir prekybininkai vienam klientui turi užtikrinti mažiausiai 20 kv. metrų plotą.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė praėjusią savaitę sakė, kad į darbus galės grįžti dešimtys tūkstančių žmonių. Tačiau valdžios atstovai apgailestavo, kad tik nedidelė dalis iš jų paklausė rekomendacijos atlikti profilaktinį testą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

J

J portretas
Jai nori but sveikas nesitestuok
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių