Profsąjungos reikalauja iki 20 proc. didesnių atlyginimų darbuotojams

Lietuvos profesinės sąjungos reikalauja darbdavių didinti atlyginimus, nes naujasis Darbo kodeksas sumažins darbuotojų išlaikymo kaštus, be to, anot jų, esama kitų tam palankių ekonominių sąlygų. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas tikina, kad kai kuriuose sektoriuose algos galėtų didėti net iki 20 proc.

Anot jo, sunku tikėtis, kad visoje Lietuvoje atlyginimai kils vienodai, todėl jis siūlo pasirašyti darbdavių ir darbuotojų susitarimus. 

„Ekonominės sąlygos leidžia didinti 20 proc. dabartinį vidutinį darbo užmokestį. Pasakyti, kad visoje šalyje turėtų didėti 10 proc. ar 20 proc. atlyginimai, yra visiškai nerealu, bet mes norime pasirašyti sektorinius susitarimus, pavyzdžiui, galbūt Vilniuje kažkuris sektorius galėtų atlyginimus didinti 10 proc., o regione gal tik 8 proc. Toks principas yra Skandinavų šalyse“, - spaudos konferfencijoje trečiadienį kalbėjo A.Černiauskas.

Anot jo, liepos 1 dieną, tikėtina, įsigaliosiantis naujas Darbo kodeksas numato daug pokyčių: „Mažėja įspėjimo laikotarpiai, išeitinės kompensacijos, padidėja darbo savaitės trukmė. Darbdaviai turėtų pasakyti, kad norėdami liberalesnio Darbo kodekso, jie sutinka kelti darbo užmokestį, nes išlaidos darbuotojo išlaikymui sumažėja“.

Profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė kalbėjo, kad penktadienį profsąjungos rengs mitingus prie pagrindinių darbdavių organizacijų - Pramoninkų, Lietuvos darbdavių, Lietuvos verslo darbdavių konfederacijų, Investuotojų forumo - būstinių Vilniuje ir prie Vyriausybės, kad atkreiptų dėmesį į atlyginimų didinimą.

Praėjusią savaitę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai Virginijus Sinkevičius ir Tomas Tomilinas pareiškė, jog nepavykus pasirašyti trišalio susitarimo dėl atlyginimų didinimo ir kitų savanoriškų socialinių įsipareigojimų, naujasis Darbo kodeksas gali nesulaukti paramos Seime.

Užsienio investuotojus Lietuvoje vienijančios asociacijos „Investors‘ Forum“ vadovė Rūta Skyrienė sakė teigiamai vertinanti trišalio susitarimo idėją, o A.Černiauskas tvirtino, jog profsąjungos būtų linkusios pasirašyti susitarimą, tačiau norėtų, kad jis būtų ne deklaratyvus, o privalomas visiems šalies darbdaviams.

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė mano, kad tokio susitarimo nebūtų įmanoma įgyvendinti, nes valstybė negali priversti privačių įmonių jo laikytis.

Vyriausybė praėjusią savaitę pritarė Trišalėje taryboje suderintam Darbo kodeksui ir teikia dokumentus svarstyti Seimui.

Premjeras: reikia didinti gamybą ir eksportą

Lietuvos profesinėms sąjungoms siūlant kai kuriuose sektoriuose padidinti algas iki 20 proc., premjeras Saulius Skvernelis sako, kad norint didesnių atlyginimų, šaliai reikia pritraukti investuotojų, didinti gamybą ir eksportą.

„Aš irgi norėčiau, kad minimali alga būtų tokia (500 eurų - BNS), o vidutinė dar didesnė. Palaikau tuos siekius ir norus, bet turime suvokti, kad norint mokėti atlyginimą, reikia, jog tie pinigai būtų uždirbami ir ateitų investuotojai. Turi būti vykdoma gamyba, eksportas, o ne viskas vien per vidaus vartojimą“, - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė S.Skvernelis, komentuodamas profesinių sąjungų viešus pareiškimus, kad atlyginimai didėtų iki 20 proc., o minimali alga - iki 500 eurų.

Anot jo, tokie norai būtų realūs, jei Lietuvos ekonomika toliau augs bei bus konkurencingesnė.

„Yra realu, kiek mes sugebėsime padaryti struktūrines reformas ir padaryti ekonomiką konkurencingą bei augančią“, - tvirtino premjeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pán Julius Becker

Pán Julius Becker portretas
Sveiki Aš esu ponas Julius Becker. patikima paskolos skolintojas Ar jums reikia asmeninės ar verslo paskolą? Reikia paskolą dėl įvairių kitiems tikslams? Jei taip, susisiekite su mumis. Siūlome didžiausią paskolą 50000 eurų, 10000 eurų, 100 milijonų 5 000 000 000.dollars, eurais svarų. @ 3% fiksuota palūkanų norma už 1-20 metų laikotarpiui. Mes suteikiame trijų mėnesių lengvatinis laikotarpis Prieš Mėnesinė įmoka prasideda. Taigi, jei jus domina, prašome Kontaktą mumis elektroniniu pašto adresu: (juliusbeckerfinancialhelp@gmail.com) perdirbimui. Laukiu jūsų atsakymo. Geriausi linkėjimai, Julius Becker
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių