Pereiti į pagrindinį turinį

Prognozė: po IAE uždarymo elektra kainuos kelis kartus brangiau

2009-05-26 14:33
Prognozė: po IAE uždarymo elektra kainuos kelis kartus brangiau
Prognozė: po IAE uždarymo elektra kainuos kelis kartus brangiau / AFP nuotr.

Uždarius Ignalinos atominę elektrinę, galėtume išgyventi ir be rusiškos elektros energijos, tačiau lietuviška elektra kainuotų kelis kartus brangiau.

Gegužės 24 d. „Leo LT“ prezidentas Virgilijus Poderys LTV laidoje „Savaitė“ prasitarė, kad po Ignalinos AE uždarymo Lietuvoje generuojamos bei iš Suomijos ir Estijos gaunamos elektros užtektų šalies poreikiams tenkinti.

Tokias galimybes aiškinasi ir „Leo LT“ darbo grupė, patvirtino energetikos ministro atstovas spaudai Kęstutis Jauniškis.

„Lietuvos energijos“ atstovai tikina, kad Lietuvos elektrinės nesunkiai gali patenkinti šalies energetinius poreikius. Tačiau lietuviška energija gali kainuoti net porą kartų brangiau, tad nepirkti pigesnės rusiškos energijos papraščiausiai neapsimokėtų.

Rengia rinkos tyrimus

„Kaip tik šiuo metu yra modeliuojama situacija po 2009 metų gruodžio 31 dienos. Preliminarūs rezultatai rodo, kad yra pakankamai [elektros energijos. - lrt.lt]. Tik kokia kaina?“, - sakė V.Poderys.

Energetikos ministro Arvydo Sekmoko atstovas spaudai K.Jauniškis patvirtino, kad minėtas studijas rengia „Leo LT“ darbo grupė. Pasak jo, šio darbo tikslas - nustatyti būsimą rinką uždarius Ignalinos AE.

„Tą visą modelį kuria būsimos, t.y. kitų metų rinkos darbo grupė. Išvada dar nėra galutinė, yra tik darbo grupės svarstymai“, - sakė ministro A.Sekmoko atstovas spaudai.
Anot jo, darbo grupės išvados dar nėra galutinės, o jų rezultatus dar turės patvirtinti Vyriausybė. Anot K. Jauniškio, išvados turėtų būti paviešintos iki liepos 1 d.

Galime pagaminti dar daugiau

„Lietuvos energija“ Rinkos administravimo departamento direktorius Edvardas Važgėla, teigia, kad uždarius Ignalinos AE Lietuvai reikės apie 9,1 TWh (teravatvalandžių) elektros energijos. Pasak jo, Lietuvos elektrinės gali pagaminti iki 12,5 TWh elektros energijos.

E.Važgėla pridūrė, kad iš Europos Sąjungos šalių per esamas jungtis (Estija, Latvija, Suomija) galima importuoti iki 4 TWh per metus. Iš trečiųjų šalių (Rusija, Ukraina, Baltarusija) technologiškai galima importuoti iki 7 TWh.

Kainuotų bent 2 kartus brangiau

„Lietuvos elektrinės“ Elektrėnuose vyriausias inžinierius Algis Viktoras Mekas sutiko su teiginiu, kad Lietuva galėtų pati apsirūpinti elektros energija, tačiau jos kaina, priklausanti nuo pasaulinės dujų ir naftos kainų, būtų bent 2 kartus didesnė nei šiandien mokame už gaminamą Ignalinos AE.

Jis pabrėžė, kad 2 kartus galėtų pabrangti tik pati energija, o paprastiems vartotojams dar tektų mokėti už elektros perdavimą, elektros tinklų priežiūrą ir panašiai.

Anot „Lietuvos energijos“ Rinkos administravimo departamento direktoriaus, Lietuvai yra naudingiausia turėti kuo daugiau elektros jungčių, todėl ir Nacionalinėje energetikos strategijoje numatyta išlaikyti fizines jungtis energijos mainams su Rusijos elektros energetikos sistema.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų