Viceministrė: dėl didesnių akcizų biudžetas kasmet papildomai gaus apie 70–80 mln. eurų

Parlamentui priėmus nuo 2021 metų pabaigos Seime įstrigusias pataisas dėl kuro ir degalų akcizų didinimo, valstybė kasmet gaus apie 70-80 mln. eurų papildomas pajamas, sako finansų viceministrė Rūta Bilkšytė.

„Poveikis fiskalinėms pajamoms nuo 2024 metų papildomai būtų 66 mln. eurų (iš akcizų didinimo – BNS), nuo 2025 metų – 79 mln. eurų“, – pirmadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete svarstant pataisas teigė viceministrė.

„Čia tik dėl akcizų didinimo poveikis, be anglies dioksido dedamosios. Kai jau bus skaičiuojama dedamoji (nuo 2025 metų – BNS), papildomos biudžeto pajamos padvigubėtų“, – teigė R. Bilkšytė.

Pasak jos, dėl akcizų didinimo ir anglies dioksido dedamosios įteisinimo vidutinė metinė infliacija augtų apie 0,3 proc. punkto.

Ji pabrėžė, kad didesnės kainos įsigalios ne iš karto, o palaipsniui: „Gyventojams ir verslui tai yra žinutė, kad reikia dėti investicijas, dėl to bus ir iš valstybės skiriamos investicijos labai didelės, keisti į mažiau taršius ar netaršius vartojimo įrenginius ir vartojimo kultūrą“.

Pirmieji siūlymai iš žaliosios mokesčių pertvarkos paketo Seimui buvo pateikti 2021 metų gruodį, bet iki šiol neapsvarstyti, nors kai kurie pakeitimai turėjo įsigalioti jau nuo šių metų. Dabar kai kurių projektų įsigaliojimas numatomas nuo 2024-ųjų ir dar vėliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

QWX

QWX portretas
Pilietis: dėl didesnių akcizų Lietuvos piliečiai kasmet papildomai nuskurs apie 70–80 mln. eurų.

skiep

skiep portretas
pirks pigiau uzsieny ir gaus dar maziau negu dabar.Kiek klasiu ji baigia,jei nesuvokia elementariu ekonomikos desniu?

Anonimas

Anonimas portretas
NE gaus !!! dar ir sumazes !!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių