R. Budbergytė ragina valdžią ruoštis valstybinio banko steigimui: kito kelio nėra

Socialdemokratai ragina Vyriausybę ir parlamentines partijas kuo greičiau pradėti plačias diskusijas dėl valstybinio banko steigimo, teigia Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko pavaduotoja Rasa Budbergytė.

„Turime nedelsdami aukščiausiu lygiu pradėti diskusijas dėl valstybinio banko modelio. Kaip rodo paskutinės apklausos, daugiau nei pusė gyventojų pritartų valstybinio banko steigimui. Žmonės jaučia, kad rinka neefektyvi ir neveikia: būsto palūkanos per ketverius metus išaugo pusantro karto, bankai nebeskolina verslui, paslaugų prieinamumas mažėja“, – teigia LSDP frakcijos Seime seniūnė R. Budbergytė.

Politikė priminė, kad regionų plėtros banko steigimas yra įrašytas ir į Vyriausybės programą.

Pasak R. Budbergytės, socialdemokratai siūlytų steigti valstybinį banką, kuris užtikrintų kapitalo prieinamumą smulkiam ir vidutiniam verslui, teiktų paskolas regionuose, finansuotų, pavyzdžiui, prieinamo būsto programą.

Valstybės įsikišimas čia yra būtinas, o nauda žmonėms yra akivaizdi.

„Remiamės Vokietijoje, Lenkijoje, Norvegijoje veikiančių valstybinių plėtros bankų pavyzdžiu. Toks bankas galėtų užtikrinti būsto paskolų prieinamumą, smulkaus ir vidutinio verslo, ypač regionuose, kreditavimą. Tuo metu bankų paslaugų nykimą regionuose galima gaivinti mobilios bankininkystės būdu“, – sako R. Budbergytė.

Per pastaruosius penkerius metus, primena R. Budbergytė, nė vienai valdžiai nepavyko sumažinti bankų koncentracijos rinkoje.

„Toliau tikėtis, kad pavyks prikviesti naują banką ir problemos išsispręs, neverta – rinka yra užpildyta. Valstybės įsikišimas čia yra būtinas, o nauda žmonėms yra akivaizdi: paskolos mažam ir vidutiniam verslui ir bankų skyriai ten, kur gyveni“, – pridūrė R. Budbergytė.

ELTA primena, kad  Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK), atlikęs 2008-2009 metų ekonominės krizės priežasčių tyrimą, siūlė atlikti galimybių studiją dėl komerciniais pagrindais veikiančio valstybinio banko, kuris būtų orientuotas į bazinių finansinių paslaugų paketą, gyventojų, verslo, valdžios sektoriaus kreditavimo ir kitų finansinių paslaugų suteikimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lėlė

lėlė portretas
Na,bet ir glušių tauta...juk partija nėra valdančioji,kad įgyvendintų .O valdantieji vis kalba,kad ir opozicijos gerus pasiūlymus įgyvendins-tai opozicija ir kalba...ir protingai kalba.Ir kada šitiems lietuviams kas nors įtikti gali??? Va,tas "iki šiol tai"-tikras lietuvis-visažinis

As manau Prezidentas neturi tyleti.

As manau Prezidentas neturi tyleti. portretas
Kodel ne vienas neragina istirti milijonineVilniaus baseino statybos korupcija?Kodel ne vienas neragina issamiai istirti Palangos parke kylancius rumus.Kas dave leidimus ir kas valdo siuos rumus?Ar mes esame visiskai neteisiai pries korumpuotus teisininkus? Gfreit i Pakanga ar kitur gales tik sukciai ikelti koja ir ja ir jos jura dziaugtis.Manau Prezidentas turi pareikalauti ir mes turime zinoti kas tie ar ta ponia kuri pasistate 700 kbvadratiniu m.rumus.Ir kas tie leidimu davejai /Kokia teise jie turi dalyti musu pajurius?Rumus nugriauti ir visius prikisusius nagus milijonines baudas.

Iki šiol tai

Iki šiol tai  portretas
tylėjo subinę suraukus o dabar va rinkiminę ,,bangą " gaudo. Tfu
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių