R. Dargis: vien atlyginimais viešojo sektoriaus efektyvumo problemos neišspręsim

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, kalbėdamas apie Vyriausybėje svarstomą Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio finansavimo iki 2025 metų strategiją, sako, kad reaguojama į trumpalaikės perspektyvos klausimus, ir vien atlyginimais viešojo sektoriaus efektyvumo problema nebus išspręsta.

„Reikia apsispręsti, kokio mes to viešojo sektoriaus norime. Ir šioje vietoje jokiose strategijose tokios diskusijos aš negirdžiu. Klausimas yra ne algos dydis, klausimas yra, kokio dydžio (viešasis sektorius. – ELTA), kokias paslaugas jis turėtų teikti ir kokie žmonės ten turėtų dirbti“, – „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ pirmadienį komentavo R. Dargis.

Jo teigimu, rinkos ekonomikos valstybėje rinka diktuoja atlyginimus, ir nėra taip svarbu, ar tai yra viešojo, ar privataus sektoriaus žmonės.

„Aišku, viešajame sektoriuje dirbantys žmonės turi gal daugiau socialinių garantijų, įvairių galimybių stabiliau jaustis darbo aplinkoje, bet atlyginimai tiek negali skirtis“, – teigė R. Dargis.

Jo teigimu, efektyvus viešasis sektorius užtikrina valstybės funkcionavimą, tad galvojant, jog jame gali likti dirbti žmonės, kurių darbo kokybė yra abejotina, iš esmės silpninamas ne tik pats sektorius, bet ir valstybė.

„Privatus sektorius irgi turi tam tikras ribas veikti efektyviai. Daug problemų ir sprendimų viešajame sektoriuje turi įtaką privataus sektoriaus veikimui“, – komentavo Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas.

Jis pridūrė, kad efektyvus viešojo sektoriaus veikimas leistų valstybei taupyti pinigus, ir dėl to taip pat augtų ir atlyginimai.

ELTA primena, kad Vyriausybė praėjusią savaitę pasitarime pritarė viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų kėlimo strategijai.

Projektas dar bus tvirtinamas Vyriausybės posėdyje, į jį žadama kviesti socialinius partnerius.

„Pasiūlymas yra padidinti mažiausios pareiginės algos koeficientus, kad jau 2020 metais pareiginė alga nebūtų mažesnė viename sektoriuje kaip 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Šiuo metu dar yra darbuotojų, kurie gauna 44-45 proc. VDU“, – Vyriausybės pasitarime trečiadienį sakė Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Deividas Matulionis.

Pasak jo, taip pat siūloma, kad nuo 2020 metų rugsėjo 1 dienos atlyginimai mokytojams kiltų 10 proc. ir būtų siekiama, kad nuo 2025 metų mokytojo atlyginimas sudarytų 130 proc. šalies VDU.

„Kitais metais taip pat yra pasiūlymas padidinti 15 proc. ikimokyklinio ir priešmokyklinio pedagogų atlyginimus ir siekti, kad laipsniškai sumažėtų atotrūkis tarp šių pedagogų ir bendro ugdymo mokytojų darbo užmokesčio“, –sakė D. Matulionis.

Vicekanclerio teigimu, jau yra pasirašyta kolektyvinė sutartis sveikatos apsaugos srityje, kur įrašyta, kad kitais metais gydytojų atlyginimai turėtų pasiekti 3 vidutinius darbo užmokesčius, kaip bazę imant 2017 metus. Slaugytojų atlyginimai turėtų sudaryti 1,5 VDU, kaip bazę imant 2017 metų VDU.

Taip pat siūloma 15 proc. didinti kultūros ir meno darbuotojų atlyginimus ir siekti, kad jų atlyginimas iki 2025 metų didėtų prie vidutinio atlyginimo. Numatytas ir 15 proc. socialinių paslaugų srities darbuotojų atlyginimų didinimas.

Strategijoje užfiksuotas siūlymas 12 proc. didinti atlyginimus vidaus tarnybos sistemos statutiniams valstybės tarnautojams bei iki 2025 metų vykdyti reformą, kad atlyginimai jiems pakiltų.

Per dvejus metus siūloma atkurti ir iki krizės buvusį bazinį dydį.

„Siūlome konkretų dydį kasmet suderėti nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje ir toliau kasmet didinti 2 proc. automatiškai paliekant teisę nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje išsiderėti didesnį augimą“, – sakė D. Matulionis.

Skaičiuojama, kad pokyčiams reikės apie 300 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodėl

Kodėl portretas
neleidžia balsuoti?

Ale žiūrėkit kaip

Ale žiūrėkit kaip portretas
šis paukštelis čiulbuonėlis pragydo! Ir kaip internete mačiau - ne jis vienas...Visas choras solowjų-razbainikų pragydo.:D). Iki paskutinio nori apginti savo daugiametį, įteisintą plėšikavimą.Kai lietuviui nemokama tiek kiek jis iš tikrųjų uždirba, o mokama tik tiek, kiek iš gobšumo apakęs darbdavys ,,atplėšia nuo širdies":D). O jis atplėšia tik mizerį. Kaip įsitikinau, visa ši kartelinė darbdavių šutvė pradeda panašius kaip šis pasakojimus(nusipirke žurnaliugas) prieš kokiią nors kiaulystę. Pav. gausų ukrainiečiu ar kitų nabagų iš eurazijos šalių, įvežimą ar niekšiškų įstatymų prastūmimą (prisiminkime Naująjį Darbo Kodeksą). Sakau, gal bus išleistas įstatymas kad pensininkas už dyką neatidirbęs kokiam nors darbdaviui per mėnesį 2 savaites . gaus per pusę mažesnę pensiją?

Jons

Jons portretas
Na, ir,, eruditas"vaje, vaje... gerai vargšeliui kremlius moka...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių