R. Karbauskis: nuo koronaviruso nukentėjusiai kultūros sričiai – šimtai milijonų eurų

Valdantieji ir opozicija nesutaria, ar dėl koronaviruso sukeltos krizės nukentėjusiai kultūros sričiai yra skiriamas pakankamas dėmesys. „Valstiečių“ lyderis ir Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis akcentuoja, kad valdantieji kultūros sektoriui skiria didelį dėmesį, o ilguoju laikotarpiu, pasak politiko, paramos lėšos kultūros sektoriui sieks šimtus milijonų eurų.

R. Karbauskis taip pat akcentuoja pastebįs, kad valdančiųjų pastangas padėti kultūros sektoriui labiausiai kritikuoja politikai, kurie kovodami su 2008 metais kilusia finansų krize labiausiai taupė kultūros sąskaita.

Savo ruožtu kultūros komiteto narys konservatorius Vytautas Kernagis teigia, kad Vyriausybė ilgalaikio plano, kaip padėti kultūros sričiai, kol kas neturi. Politikas taip pat akcentuoja, kad valstybės parama kultūros sektoriui turėtų būti gerokai didesnė nei yra numatyta dabar. Konservatoriaus nuomone, viena pagrindinių problemų yra tai, kad kultūros sritis Lietuvoje toli gražu nėra prioritetinė, o kultūros prioretizavimu užsiimantys politikai, pasak jo, kartais net patys nesupranta kultūros esmės.

Problemų yra labai daug, jos labai gilios ir atsakymų į visus klausimus tikrai nėra.

R. Karbauskis: pagalbos kultūrai lėšos ilguoju laikotarpiu sieks šimtus milijonų eurų

R. Karbauskis pripažįsta, kad kultūros srityje dėl koronaviruso yra kilę tikrai nemažai problemų. Visgi, pasak politiko, pateikti visus atsakymus, kaip šias problemas išspręsti, kol kas neįmanoma.

„Šnekėti apie tai, kad kultūros srityje nėra problemų ir duoti visus atsakymus į visus klausimus kol kas negalime. Be abejonių, problemų yra labai daug, jos labai gilios ir atsakymų į visus klausimus tikrai nėra“, – Eltai sakė R. Karbauskis.

Nepaisant to, Seimo Kultūros komiteto pirmininko teigimu, Lietuva koronaviruso krizės akivaizdoje yra pasirinkusi kelią kultūros atstovams kompensuoti kuo daugiau patirtų nuostolių. Visgi R. Karbauskis akcentuoja, kad valstybės ištekliai riboti ir sėkmingiems menininkams nėra realu kompensuoti visus jų patirtus nuostolius.

„Suprantu, kad būtent kultūros ir būtent laisvų menininkų situacija yra sudėtingiausia, nes daugelis dirbo pagal individualią veiklą ir atitinkamai kai kurie iš jų gavo gana didelių pajamų, kurių staiga nebeliko. Bet negali dabar gi iš valstybės reikalauti: finansuokite man tai, kad aš „rinkau“ arenas, o dabar nebegaliu jų surinkti“, – sakė „valstiečių“ lyderis.

„Manau, kad visi tikriausiai supranta, kad nerealu valstybei prisiimti įsipareigojimą kompensuoti labai sėkmingam teatrui, trupei visas negautas išlaidas – tai neįmanoma“, – pridūrė jis.

R. Karbauskis taip pat akcentuoja, kad kai kurios šalys, kuriose koronavirusas pradėjo plisti gerokai anksčiau ir nebuvo sėkmingai suvaldytas, apie teatrų, muziejų ar renginių atidarymą dar net nesvarsto. Džiaugdamasis, kad Lietuvai pavyko suvaldyti pandemijos plėtros fazę, valdančiųjų atstovas viliasi, jog netrukus kultūriniai renginiai šalyje grįš prie įprasto ritmo.

„Šioje situacijoje akivaizdu, kad mes įveikėme pandemijos plėtros fazę pakankamai sėkmingai su bendromis pastangomis ir dabar tikiuosi, kad mes daug anksčiau grįšime prie tų visų renginių ir prie galimybių turėti pajamas negu kai kurios kitos šalys“, – vylėsi R. Karbauskis.

Aišku, visą laiką galima kritikuoti, tai ir reikia daryti, bet keisčiausia, kai mus kritikuoja politikai, kurie patys spjovė į kultūros sektorių ir kultūros sektoriaus sąskaita daugiausiai taupė.

Kultūros komiteto pirmininkas taip pat atkreipia dėmesį į, pasak jo, viešoje erdvėje dažnai daromą klaidą lyginti Estijos ir Lietuvos skiriamą paramą nuo karantino nukentėjusiai kultūros sričiai. R. Karbauskis akcentuoja, kad lyginti šalių paramą yra neteisinga, nes Lietuvos kultūros sričiai skiriami 7 milijonai, pasak politiko, yra orientuoti tik į trumpąjį laikotarpį.

„Kada mes pradedame lyginti Estiją su Lietuva, tai mes, man atrodo, darome vieną labai stiprią klaidą – mes nesuprantame metodikos. Kada mes kalbame apie 7 milijonus, tai yra lėšos, jau skirtos papildomoms kompensacijoms, skirtos tam trumpajam laikotarpiui per šias savaites, kai reikėjo spręsti problemas“, – akcentavo valdančiųjų lyderis.

R. Karbauskio teigimu, iš 5 mlrd. eurų vertės ekonomikos skatinimo paketo kultūros sričiai per visą laikotarpį parama bus skaičiuojama šimtais milijonų eurų.

„Jeigu mes šnekėtume apie visą periodą kompensavimo kultūros sričiai, tai aš manau, kad lėšos, kurios ateis į tą sektorių kaip kompensavimo galimybė bus skaičiuojama šimtais milijonų“, – patikino politikas, pabrėždamas, kad jam net nekyla abejonių, kad šios lėšos kultūros sektorių pasieks.

„Valstiečių“ lyderis taip pat pabrėžia, kad dėl koronaviruso kilusi krizė yra valdoma visiškai kitaip, nei 2008 metais kilusi finansų krizė, kurią bandė suvaldyti tuometiniai valdantieji – konservatoriai. Politiko teigimu, valdančiųjų darbą kultūros sektoriuje dabar labiausiai kritikuoja politikai, kurie per 2008 krizę taupė būtent kultūros sąskaita.

„Prisiminkite, ką kultūros sektoriui teko išgyventi 2008-2009 metais. Jeigu kažkas prisimintų, tai pamatytų, kad tai, ką daro Vyriausybė ir valdančioji dauguma, yra nepalyginamai kitaip“, – savo nuomonę išsakė Kultūros komiteto pirmininkas.

„Aišku, visą laiką galima kritikuoti, tai ir reikia daryti, bet keisčiausia, kai mus kritikuoja politikai, kurie patys spjovė į kultūros sektorių ir kultūros sektoriaus sąskaita daugiausiai taupė“, – pridūrė jis.

V. Kernagis: Vyriausybė ilgalaikio plano, kaip pagelbėti kultūros sričiai – neturi

Savo ruožtu Seimo Kultūros komiteto narys konservatorius Vytautas Kernagis akcentuoja, kad kultūros sektoriui reikia skirti ypatingą dėmesį, nes šis sektorius pats pirmasis buvo paveiktas koronaviruso ir, pasak politiko, atsigaus lėčiausiai.

Manau, kad apie kultūrą daug kalbėta kaip apie prioritetą, bet ji tikrai nėra prioritetas.

„Reikia suprasti, kad kultūros sektorius pats pirmas nukentėjo (dėl karantino – ELTA), nes sustojo absoliučiai viskas ir iš karto visas kultūros sektorius tai pajautė. Taip pat tai yra sektorius, kuris pats paskutinis atsigaus ir įeis į kažkokį tuo metu būsiantį normalų ritmą“, – Eltai teigė V. Kernagis. Politikas įsitikinęs, kad net ir atidarius teatrus ar koncertų sales žmonės bent kurį laiką vengs susibūrimo vietų.

Opozicijos atstovo teigimu, valdantieji ne visiškai supranta ir tai, kad būtent kultūros žmonėms ši krizė ypač sunki dėl to, kad kūrėjai karantino laikotarpiu neturi visiškai jokios galimybės gauti pajamų. V. Kernagio įsitikinimu, pagalba kultūros sričiai turėtų būti gerokai didesnė nei yra numatyta dabar.

„Antras dalykas, ko, aš manau, ne visiškai iki galo supranta valdantieji, kiek man teko asmeniškai kalbėtis, tai, kad kultūros žmonės tiesiog yra likę be galimybės gauti bet kokių pajamų ir todėl jiems reikia ypatingos pagalbos. Tai nėra, pavyzdžiui, maitinimo sektorius, kuris gali teikti maistą išsinešimui. Tai yra žmonės, kuriems visiškai sustojo pajamos ir jie neturi jokių galimybių“, – kalbėjo konservatorius.

„Todėl valstybės požiūris į tai ir injekcijos, daromos į kultūros sritį, turėtų būti bent 5-6 kartus didesnės, negu daromos dabar“, – pridūrė jis.

Pasak V. Kernagio, Vyriausybė bent jau kol kas ilgalaikio plano, kaip pagelbėti kultūros sričiai, neturi.

„Vyriausybė plano neturi. Aš paklausiau ir premjero Seime per Vyriausybės valandą, mes kalbėjomės ir su kultūros ministru, aš taip pat to paties klausiau: koks yra planas, kiek dar pinigų, kokioms sritims... Kol kas Lietuva plano neturi jokio“, – sakė V. Kernagis.

Konservatoriaus teigimu, nepakankamai pastangų padėti kultūros sričiai yra daroma ir Kultūros komitete. Anot politiko, darbas komitete vyksta labai vangiai.

„Manau, kad daroma nepakankamai. Kultūros komitetas du kartus posėdžiauja per savaitę. Pirminis posėdis yra įprastinis posėdis, per kurį ministras kažką pasako arba nepasako, bet tas parlamentinės kontrolės užtikrinimas ir vykdymas vyksta labai vangiai“, – sakė jis.

V. Kernagio įsitikinimu, kultūra Lietuvoje toli gražu nėra prioritetas, o politikai, kurie užsiima kultūros prioretizavimu net nesuvokia, kokia kultūros esmė.

„Manau, kad apie kultūrą daug kalbėta kaip apie prioritetą, bet ji tikrai nėra prioritetas. Bet kitas dalykas, kad tie žmonės, kurie Lietuvoje užsiima kultūros prioretizavimu, jie kartais patys nelabai suvokia, kas ta kultūra yra ir kam ji yra reikalinga“, – teigė Kultūros komiteto narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

V A G Y S

V A G Y S  portretas
KULTURNAS BERNIUKAS JUK KAIP KITAIP NURAŠYS ŠITIEK MILIJONŲ

Niekur nerandu

Niekur nerandu portretas
Kultūros, kaip vertybės Lietuvoje, išsaugojimo bei puoselėjimo strategijos. Kas dabar yra būtina. Visi mato, kad Menas teatre, dailėje ir etc., visas Paveldas ir lietuviškumas, amatai, jau baigia išnykti. Pasižiūrėkite Kaziuko mugėse kuo prekiaujama. O a'lia šiuolaikuniai kūriniai ir parodos? Nac.premija apdovanojamas besityčiojantis iš visų Vilniaus vamzdis, o Venecijos bianalės,,Auksinį liūtą"laimėjo kas?Daug merginoms buvo duota pinigų?/// __Jau atvažiavusiųjų į turgus baltarusių ar lenkų dirbiniuose daugiau išieškotos autentikos ir kokybės nei vietinių gaminiuose. Todėl verkiant reikia reorganizuoti Lietuvos tautodailininkų sąjungą, kitus ,,popierinius" darinius pretenduojančius į valstybinius ir fondinius finansus bei vardą..Taigi, ir Kultūros srityse vertinimo komisijų reikėtų. Žodžiu, darbo daug o apsiribojama tik pinigų kišimu nežinia kam.

Jooo......sunku isgyvent

Jooo......sunku isgyvent portretas
lietuvoj be milijonu euru , lietuviskiems HALTURININKAMS , taip sakant be milijonu , visiskas VAMZDIEC........
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių