Ragina ES šalis sekti britų pavyzdžiu ir švelninti taisykles krovinių vairuotojams

Jungtinės Karalystės transporto departamentui laikinai sušvelninus darbo laiko taisyklių taikymą vairuotojams iš Europos Sąjungos šalių, kurie krovinius keliais veža Anglijoje, Škotijoje ir Velse, Lietuvos vežėjų nuomone, britų pavyzdžiu galėtų sekti ir kitos ES šalys.

Pasak Tarptautinio transporto ir logistikos aljanso generalinio sekretoriaus Povilo Drižo, pandemijos laikotarpiu kroviniai Bendrijoje turėtų judėti be apribojimų, kad maistas, vaistai ir kitos būtiniausios prekės europiečius pasiektų išvengiant didesnių jų tiekimo sutrikimų.

„Europos Sąjungos institucijas esame raginę atidėti Mobilumo paketo nuostatų priėmimą, kol baigsis koronaviruso pandemija ir bus įvertintas jos poveikis transporto sektoriui“, – sakė P. Drižas.

Jo teigimu, vieno iš esminių Mobilumo paketo reikalavimo – draudimo reguliariai ilsėtis vilkiko kabinoje – įgyvendinimas yra apskritai komplikuotas dėl didžiulio atitinkamos poilsio infrastruktūros trūkumo. Europos Komisijos duomenimis, šiuo metu visoje ES trūksta 100 tūkst. automobilių stovėjimo vietų, tačiau ir iš esamų tik 2,5 proc. yra sertifikuotos ir gali užtikrinti reikiamą saugumo lygį.

„Tuo tarpu situacija su viešbučių pasiūla šalia pagrindinių ES transporto koridorių yra dar blogesnė. ES atsakingos institucijos turėtų operatyviai įvertinti esamą situaciją ir peržiūrėti reikalavimo taikymo būtinybę iki kol nebus užtikrintas pakankamas poilsio infrastruktūros lygis“, – pabrėžė P. Drižas.

Jis atkreipia dėmesį, kad tiek vairuotojo grąžinimo nuostata, tiek draudimas dėl kassavaitinio poilsio transporto priemonės kabinoje prieštarauja valstybinių ir įmonių lygiu taikomoms COVID-19 prevencinėms priemonėms ir jų tikslams.

Tuo tarpu Didžiojoje Britanijoje laikinų sušvelninimo priemonių imtasi siekiant šventiniu laikotarpiu išvengti sutrikimų perkraunant krovinius jūrų uostuose, taip pat kitų krovinių logistikos problemų, susijusių su „Brexit“ ir COVID-19 poveikiu tiekimo grandinėms.

Minėtos priemonės taikomas visiems vairuotojams, paslaugas teikiantiems Didžiojoje Britanijoje pagal ES vairuotojų darbo laiko taisykles, gabenant maistą ir kitas būtinas prekes iš Didžiosios Britanijos uostų.

Išimtys taip pat taikomos maisto ir būtinųjų prekių krovinių pervežimams nuo gamintojo ar tiekėjo iki prekybos vietų.

Šios laikinosios priemonės nebus taikomos vairuotojams, pristatantiems produktus tiesiogiai vartotojams.

Sušvelnintos darbo laiko taisyklių išimtys Didžiojoje Britanijoje bus taikomas nuo šių metų gruodžio 10 d. iki gruodžio 30 d. vidurnakčio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vladimiras Moskvičiovas

Vladimiras Moskvičiovas portretas
PRITARIŲ TAM.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių