Pereiti į pagrindinį turinį

Raginama suvienodinti PVM kompensuojamiems ir nekompensuojamiems vaistams

2014-06-17 10:29
T.Urbelionio/BFL nuotr.

Pridėtinės vertės mokestis (PVM) kompensuojamiems ir nekompensuojamiems vaistams turėtų būti vienodas, teigia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Dėl to SAM kreipėsi į Finansų ministeriją.

„Didelė bėda yra PVM, Lietuvoje vaistams taikomas PVM skiriasi nuo Lenkijos, nuo Latvijos, nuo Estijos. Kaip žinote, pas mus yra bėda, kad kompensuojamiems vaistams PVM yra 5 proc., nekompensuojamiems  - 21 procentas. Tada žmogus, kuris tą patį vaistą perka nekompensuojamą, moka didesnę kainą. Deramės Finansų ministerija dėl šitos situacijos“, - per spaudos konferenciją antradienį sakė sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis.

Jo teigimu, kainas Lietuvoje ir užsienyje lyginantys pacientai, kurie perka nekompensuojamus vaitus, kartais būtent dėl PVM skirtumų mano, kad mūsų šalyje jie brangesni.

„Iš dalies jie teisūs“, - teigė ministras.

Ministerijos Farmacijos departamento direktoriaus pavaduotojas Linas Mažeika per spaudos konferenciją sakė, kad Finansų ministerijai pateikti keli variantai ir dar turėtų būti diskutuojama iki kokio - 5 ar 9 proc. - turėtų būti keliamas vienas ir leidžiamas kitas šiuo metų vaistams galiojantys PVM tarifai.

„Vienaip ar kitaip turime ieškoti tam tikrų vidurkių, ką daryti. Žinoma, gali būti, kad mes nepasieksime to tikslo - Finansų ministerija pasakys, kad nekeičiame ir taškas: euro įvedimas, visi kiti dalykai, nėra abejonės - suprantu visas įtampas“, - sakė V.P.Andriukaitis.

L.Mažeika, be kita ko, svarstė, kad vienodas PVM vaistams galėtų būti įvedamas ne nuo 2015 metų sausio, o vėliau.

„Nėra tikslas nuo sausio 1-osios. Galima įvesti nuo kitų metų liepos - kad nebūtų ir valstybės finansams didelis smūgis“, - aiškino ministerijos atstovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų