Pereiti į pagrindinį turinį

„Raguvos“ košmaras tęsiasi: jūrininkus tebekankina nežinia

2015-07-25 15:00
LJL archyvo nuotr.

Lietuvą pasiekė dar vienas areštuoto bendrovės „Lietuvos jūrų laivininkystė“ (LJL) laivo „Raguva“ įgulos laiškas. Afrikoje ne savo noru užstrigusi 17 jūrininkų komanda nerimauja, kas jų laukia, jei bus paskelbtas kompanijos bankrotas.

Penktadienį šalies premjeras Algirdas Butkevičius atšaukė LJL bankrotą ir bandys įmonę gelbėti paimdamas dar 3 mln. eurų paskolą. Prezidentė Dalia Grybauskaitė tai pavadino trumpalaikiu sprendimu.

Priminsime, apie 100 šalies jūrininkų, plaukiojančių laivuose su šalies vėliava, įstrigo Senegalo, Portugalijos, Italijos ir JAV uostuose, kur jie areštuoti už skolas. Vienas laivas „Deltuva“ iš Lenkijos pagaliau grįžo.

Sunkiausia situacija – LJL priklausančiame motorlaivyje "Raguva", dėl įmonės skolų areštuotam Dakare. Jis du mėnesius blaškėsi prie Vakarų Afrikos pakrančių su 17 žmonių įgula ir 16 tūkst. tonų  fosfatų kroviniu, kol galiausiai įstrigo minėtame uoste. Laivo komanda buvo priversta išjungti oro kondicionierius, kad taupytų degalus.

Ketvirtadienį Susisiekimo ministerija informavo, kad pinigai pervesti ir laivas stovi krantinėje, laukdamas degalų.

"Raguvos" įgula tikino, jog jau daugiau kaip tris mėnesius negavo atlyginimų, įskaitant dienpinigių, kurie sudaro didžiąją uždarbio dalį ir jie nurodyti LJL kolektyvinėje sutartyje bei asmeninėse darbuotojo sutartyse su darbdaviu. Jūrininkai vis dar nežinioje, tad Lietuvą pasiekė štai tokio turinio laiškas:

„Dėl artėjančio LJL bankrutavimo mums kyla klausimų, į kuriuos norėtume gauti atsakymus: Koks laivo statusas? Koks ekipažo statusas? Ar po bankrutavimo ekipažas turi galimybes palikti laivą? Kas mokės atlyginimą už darbą ir kas sudarys su ekipažu naujas darbo sutartis? Beveik visa įgula laive dirba 6 mėnesius, daugiau 7 mėnesių dirbti negalima?“

Jūrininkai išreiškė nerimą, kad laivas vis dar lieka areštuotas Afrikoje ir „jeigu jie pasiliks be ryšio ir gyvybiškai svarbių reikmenų – neišgyvens“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų