Pereiti į pagrindinį turinį

Recesijos link

2012-03-07 23:59

Praėjusią savaitę vykęs Europos viršūnių susitikimas pirmą kartą buvo sukoncentruotas ties ekonomikos gaivinimo klausimais ir jame ieškota būdų, kaip paskatinti regiono ekonomikos augimą.


Tyrimų instituto "Social Dynamics International" ekonominių tyrimų grupės vadovas

Vakar Europos statistikos agentūra "Eurostat" konstatavo, kad ES bendrasis vidaus produktas (BVP) ketvirtą 2011 m. ketvirtį smuko 0,3 proc., palyginti su praėjusiu ketvirčiu. Tai gali būti pirmas žingsnis recesijos link, jei BVP ir toliau smuks. Neseniai paskelbti gamybos sektoriaus rodikliai byloja apie mažėjančius pramonės užsakymus ir lėtėjančią gamybą. Tai patvirtina ir vakarykščiai "Eurostat" duomenys, kurie rodo, kad ėmė mažėti eksportas ir didėti importas. Tai yra stiprus ženklas, kad ES susiduria su vis didesne augimo problema, kurią kelia periferinių pietinių valstybių skolos problemos.

Šie klausimai praėjusią savaitę buvo sprendžiami per Europos viršūnių susitikimą Briuselyje. Susitikimo tonas pasikeitė dėl suprastėjusių ekonominių ir nedarbo rodiklių. Euro zonos nedarbas pasiekė 10,7 proc. – aukščiausią lygį vienos valiutos sąjungoje nuo pat jos sukūrimo pradžios. Lygiagrečiai jau net septintą mėnesį iš eilės besitraukiantis gamybos sektorius skatina atsigręžti į tikrąsias ekonomikos problemas. Pietinių valstybių nedarbo ir ekonominė padėtis dar prastesnė – Ispanijoje darbo neturi beveik kas ketvirtas žmogus, o tarp jaunimo – kas antras.

Susitikime netilo diskusijos dėl pernelyg griežtų Briuselio nurodymų dėl šalių biudžetų deficito dydžio. Ispanijos deficitas pasiekė 8,5 proc. BVP ir gerokai viršijo su Briuseliu suderintą dydį, kuris yra 6 proc. Manoma, kad šalis biudžeto tikslo nepasieks ir kitais metais. Didžiosios Europos valstybės ir prastėjantys ekonominiai euro zonos rodikliai ima signalizuoti apie artėjančią antrąją recesiją euro zonoje per pastaruosius ketverius metus.

Iš karto po šio susitikimo penktadienį buvo pasirašyta nauja Lisabonos sutartis, kuria suteikiama daugiau galių Europos Komisijai (EK) reguliuoti šalių biudžetus. Nuo šiol kiekviena euro zonos šalis, prieš patvirtindama nacionalinį biudžetą, privalės jį derinti su EK ir klausytis jos patarimų. Taip siekiama sukurti ir biudžeto sąjungą, nes iki šiol kiekviena valstybė galėjo individualiai formuoti biudžetą, nepaisydama fakto, kad piniginiai veiksmai su valiuta jau vykdomi koncentruotai Europos centriniame banke. Atvertas naujas integravimosi puslapis euro zonos sąjungoje, kuris padės ateityje išvengti problemų, atvedusių į šiandienę krizę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų