Registruotas nedarbas kovą Lietuvoje mažėjo iki 9 proc.

  • Teksto dydis:

Registruotas nedarbas Lietuvoje kovo mėnesį siekė 9 proc. – 0,1 proc. punkto mažiau nei vasarį ir 0,7 punkto mažiau nei pernai tuo pačiu metu.

Balandžio 1 dieną šalyje registruota 157,9 tūkst. bedarbio statusą turinčių asmenų – 1,2 proc. mažiau nei prieš mėnesį. Nedarbo rodikliai kovą mažėjo 42 iš 60 šalies savivaldybių, 10 – išliko nepakitę, 8 – augo, skelbia Užimtumo tarnyba.

„Darbo rinka išlieka atspari ir aktyvi nepaisant ekonomikos augimo lėtėjimo bei dėl geopolitinių priežasčių išliekant neapibrėžtumui: užimtųjų skaičius – auga, o darbo ieškančių asmenų – mažėja“, – pranešime sakė tarnybos Stebėsenos ir analizės skyriaus vedėja Jurgita Zemblytė.

Kovą tarnyboje įregistruota 17,5 tūkst. laisvų darbo vietų. Darbo pasiūlymų daugėjo visose savivaldybėse, išskyrus Skuodo, Rietavo ir Zarasų rajonus.

Dirbančiųjų skaičius šalyje kovą didėjo 5,5 tūkst. (0,4 proc.). Situacija atskiruose sektoriuose išliko nevienoda – darbuotojų daugėjo transporto ir saugojimo, žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo, švietimo, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklose, o  mažėjo – apdirbamosios gamybos, viešojo valdymo ir gynybos, nekilnojamojo turto operacijų, vandens tiekimo, nuotekų valymo, atliekų tvarkymo veiklose.

Pasak J. Zemblytės, visgi pastebimi ir tam tikri darbo rinkos lėtėjimo ženklai: „Darbuotojų paieškos mažėjimas galėtų būti ženklas, kad darbdaviai atideda plėtros planus“.

Pirmąjį metų ketvirtį įregistruotų laisvų darbo vietų skaičius buvo 40 proc. mažesnis nei pernai tuo pačiu metu. Anot tarnybos, sunkumų patiria apdirbamosios gamybos sektorius, kur dirbančiųjų kas mėnesį mažėja (nuo metų pradžios – 3 tūkst. darbuotojų mažiau).

Užimtumo tarnyba kovą gavo 10 pranešimų apie numatomus grupės darbuotojų atleidimus ir įspėtus 400 darbuotojų. Septyni pranešimai gauti iš pramonės sektoriaus, du – iš paslaugų, vienas – iš statybos. Pranešimų apie grupės darbuotojų atleidimų skaičius buvo toks pats kaip ir pernai kovą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių