Pereiti į pagrindinį turinį

Rekordas: liepą į taromatus sugrįžo per 59 mln. vienkartinių pakuočių

2016-08-18 09:13
DMN inf.

Liepos mėnuo užstato sistemoje buvo rekordinis – gyventojai praėjusį mėnesį grąžino kol kas daugiausiai pakuočių.

Užstato sistemos administratoriaus nuotr.

VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) duomenimis vartotojai į taromatus pridavė daugiau nei 52 mln. stiklinių ir plastikinių butelių bei skardinių. Dar beveik 7 mln. taros buvo surinkta rankinio surinkimo vietose.

„Kaip ir tikėjomės, vasaros mėnesiai į užstato sistemą atneša daugiausiai pakuočių. Birželio mėnesį surinkta per 52 miljonus taros vienetų, liepą – net septyniais milijonais daugiau. Suskaičiavus kiekius tonomis, statistika dar įspūdingesnė. Per du vasaros mėnesius surinkta per 2000 tonų plastiko, 1400 tonų stiklo ir 700 tonų metalo atliekų“, – komentuoja Gintaras Varnas, USAD generalinis direktorius.

Daugiausiai – beveik 45 proc. visų pakuočių – grąžinama didžiuosiuose miestuose. Vilniuje liepos mėnesį buvo surinkta daugiau nei 11,4 mln., Kaune 6,4 mln., Klaipėdoje 3,7 mln., Šiauluose beveik 3 mln., o Panevėžyje – 2,1 mln. vienkartinių pakuočių.

Tačiau vertinant pagal gyventojų skaičių, aktyviausiai tara priduodama Lietuvos gyventojų pamėgtose poilsio vietose – Palangos, Neringos ir Druskininkų savivaldybėse, Ignalinos, Utenos ir Molėtų rajonuose.

„Tai, kad itin daug pakuočių surenkama turistinėse vietovėse, rodo, kad Lietuvos pajūris, paežerės ir miškai iš tiesų tampa švaresni. Ši vasara yra pirmoji su užstato sistema, todėl mes, kaip sistemos adminstratorius, stengiamės aktyviai priminti, kad kiekviena pakuotė turi vertę, todėl jos gamtoje palikti nevalia. Pavyzdžiui, festivaliuose „Bliuzo naktys“, „Galapagai“ ir „Roko naktys“ skatinome festivalių dalyvius nepamiršti susirinkti pakuočių. O visi norintys galėjo tuščią tarą mesti į specialų taromatą ir tokiu būdu paaukoti gyvūnų globos organizacijai „Lesė“. Taip buvo surinkta daugiau nei 7000 pakuočių, arba 700 eurų“, – pasakoja G. Varnas.

Per pusmetį nuo užstato sistemos pradžios Lietuvos gyventojai jau pridavė daugiau nei 187 mln. taros vienetų. Kaip jau buvo skelbta, šie rezultatai pranoko lūkesčius – šiemet turėtų būti surinkta maždaug 73 proc. visų į rinką išleistų vienkartinių pakuočių – tai yra maždaug 400 mln. skardinių ir butelių. Palyginimui, pirmaisiais užstato sistemos veikimo metais Estijoje, buvo surinkta 40 proc., Danijoje – 55 proc., Švedijoje – 51 proc. pakuočių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų