Renovacijos kokybei užtikrinti – papildomi saugikliai

  • Teksto dydis:

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), siekdama užtikrinti tinkamą visų daugiabučio atnaujinimo projekto įgyvendinimo etapų kokybę, nuo šių metų pradžios įveda papildomą investicijų planų patikrinimą, t. y. bus atliekamas ne tik pirminis plano derinimas, bet ir detalus atskirų projekto dalių įvertinimas.

BETA teigia, kad pastaraisiais metais investicijų planų kokybė ženkliai pagerėjo – sugriežtinus investicijų planų rengimo tvarkos aprašą, prieš daugiau nei metus įvedus rengėjų kvalifikacijos vertinimą, didžioji dalis projektų šiandien atitinka jiems keliamus reikalavimus. Tačiau kartais vis dar susiduriama su nekokybiškai parengtais projektais, kuriuose, pavyzdžiui, pateikiami namo duomenys, neatitinkantys realių statinio duomenų, pateikiamos nepagrįstai aukštos energinio efektyvumo didinimo priemonių kainos ir pan.

Nuo šiol bus tikrinami atsitiktine tvarka parinkti skirtingų tiekėjų bei skirtingų tipų daugiabučių atnaujinimui parengti investicijų planai. Atlikus investicijų plano ekspertizę ir nustačius pažeidimus ar neatitikimus, galinčius turėti neigiamos įtakos tolimesniam daugiabučio atnaujinimo projekto įgyvendinimui, bus tikrinama tokio rengėjo kvalifikacija ir kreipiamasi į už rengėjų atestavimą atsakingą instituciją.

Investicijų plano ekspertizės metu bus vertinamas numatomų įgyvendinti atnaujinimo priemonių parinkimas ir jų energinio naudingumo nustatymas, tikrinama, ar teisingai nustatytos preliminarios namo atnaujinimo priemonių ir projekto suvestinės kainos, taip pat kainos projekto finansavimo plano ir preliminaraus investicijų paskirstymo namo butų ir kitų patalpų savininkams, etc.

Investicijų planų patikrinimas bus papildoma kokybės užtikrinimo priemonė šalia kitų, iki šiol galiojusių ir sėkimingai taikytų. Tai VTPSI ir BETA planiniai apsilankymai visuose renovuojamuose daugiabučiuose bei šių įstaigų operatyvus reagavimas į gyventojų skundus. Taip pat teisės aktuose įtvirtinti papildomi reikalavimai renovacijos darbų techninių prižiūrėtojų veiklai.

Įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą, nuo 2013 m. šalyje iš viso atnaujinti 1557 daugiabučiai, iš kurių didžioji dalis, t.y. 769 namai, atnaujinti praėjusiais metais. Šiuo metu šalyje atnaujinami dar 450 daugiabučių, kuriuos artimiausiu metu planuojama užbaigti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių