Renovacijos metu pasirūpinkite tinkamu butų vėdinimu

  • Teksto dydis:

Savo būstuose praleidžiame daug laiko, ypač šaltuoju metų sezonu. Daugiabučių renovacija padeda užtikrinti, kad juose būtų šilta, tačiau gyventojams reikėtų nepamiršti pasirūpinti tinkamu vėdinimu. Sandarios patalpos, į kurias nepatenka pakankamai šviežio oro, gali sukelti nemalonių sveikatos problemų.

„Oro kaita patalpose yra būtina, ji užtikrina deguonies ore papildymą, anglies dvideginio, vandens garų pertekliaus ir oro teršalų pašalinimą. Būstuose, kuriose nuolat necirkuliuoja šviežias oras, labai sumažėja deguonies, o tai gali turėtų neigiamos įtakos žmogaus savijautai. Prastai vėdinamose patalpose dėl drėgmės gali atsirasti pelėsis. Būtent nuolatinis patalpų vėdinimas pašalina įvairius teršalus, dulkes, mikroorganizmus, suteikia namams gaivumo ir pagerina miego kokybę“, – pasakoja Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro Bendruomenės sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja Gintarė Baštunova.

Pasak pašnekovės, šviežio oro trūkumas gali sumažinti produktyvumą, sukelti nuovargį, galvos svaigimą ir skausmą, atsparumą ligoms, pabloginti emocinę būseną. Dėl pelėsio gali kilti įvairių kvėpavimo takų problemų – žmonės, gyvenantys vadinamuosiuose nesveikuose pastatuose, 40 proc. dažniau serga astma.

Kaip vėdinti patalpas?

G.Baštunova primena, kad patalpas vėdinti reikia visais metų laikais, o pagrindinis tinkamo vėdinimo principas – reguliarumas. Norint, kad patalpų oras būtų pakankamai švarus, jis turi nuolat cirkuliuoti iš patalpų į patalpas arba iš lauko į vidų ir atvirkščiai. Tinkama ventiliacija ypač svarbi vonios kambariuose, rūsiuose ir miegamuosiuose, virtuvėse.

„Paprasčiausias ir gana efektyvus gyvenamųjų patalpų vėdinimo būdas – natūralus, kai šviežias oras į patalpas patenka pro langus, orlaides ar mikroventiliacijos ertmes, o šalinamas traukos principu – traukos kanalais“, – sako Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro Bendruomenės sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja.

Vėdinimo problemas išsprendžia rekuperatorius

Įgyvendinus renovaciją, padidėja daugiabučio šiluminė varža – sandarūs langai ir sienos nebepraleidžia skersvėjo. Tačiau, patalpas vėdinant pro atidarytus langus, išleidžiama visa sutaupyta šiluma. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) primena, kad šią problemą gali išspręsti renovacijos metu įrengta centralizuota rekuperacinė sistema arba individualus rekuperatorius.

Rekuperatoriai ne tik prisideda prie renovacijos efektyvumo – padeda sutaupyti šiluminės energijos, bet ir užtikrina sveiką gyvenamąją aplinką. Įsirengę rekuperatorių, galite kvėpuoti oru iš lauko, kuris, perėjęs filtrus, išvalomas. Šie filtrai orą apsaugo nuo dulkių, nešvarumų, teršalų ar žiedadulkių, patenkančių iš lauko, – tai ypač aktualu, jeigu gyvenate mieste arba prie judrios gatvės.

Be to, dėl savo veikimo principo rekuperatoriai pagelbėja vėsinant patalpas karštu oru ir šildant jas šaltu oru. Prietaiso šilumokaitis šaltam orui sušildyti panaudoja iš namo šalinamo šilto oro energiją, o vasarą, atvirkščiai, iš patalpų šalinamas vėsesnis oras atšaldo iš lauko patenkantį įkaitusį orą.

Vis dėlto rekuperacinė sistema kai kuriems gyventojams gali pasirodyti per brangi, bet įsirengę individualų rekuperatorių, ne tik apsaugosite savo sveikatą, bet ir bus užtikrintas efektyvus renovacijos įgyvendinimas.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti www.betalt.lt arba tel. 8 614 99 699.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

yja

yja portretas
pasidairykit į namų fasadus. Kiek namų po renovacijos stovi pažaliavusiom apipėlijusiom sienom... tai kam ta renovacija? Jei išorė tokia baisi tai koks vidus? Ar tai taip jau sveika tų namų gyventojams?

Anonimas

Anonimas portretas
Taip, būtent dėl gryno oro stokos ir absurdiška yra bet kokia renovacija. Vis tiek net žiemą teks atsidaryti langus, o reiškia įsileisti šaltą orą. O kondicionieriai, panašu, jau greitai bus pripažinti kaip sveikatai kenkiantys, nes labai daug kas nuo jų peršala, apninka kitokios bėdos.

Pirmyn renovacija

Pirmyn renovacija portretas
Jokios renovacijos žmonėms nereikalingos. Tai tas pats kaip perdažinėti surūdijusius automobilis - po dažų sluoksniu rūdys plėsis toliau, nauji dažai greitai atsilupinės, o namo amžius vis tiek artės prie privalomo nugriovimo ribos. Žmonėms liks skolų maišas [bankams], kas trukdys gyventojams nusipirkti naują būstą. Bet va statybų magnatams tai puiku, jie lobsta kvailučių sąskaitą.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių