Pereiti į pagrindinį turinį

R.Juozaičiui tik pagrūmota

Rymantas Juozaitis nemano, kad pažeidė įstatymus, pirkdamas savo vadovaujamos „Lietuvos energijos“ akcijas iš dukters ir žmonos įmonės. Šį faktą dar tiria Vertybinių popierių komisija (VPK).

Vakar posėdžiavusi „Lietuvos energijos“ valdyba tik pagrūmojo pirštu R.Juozaičiui, kuris praėjusią savaitę iš savo dukters ir žmonos bendrovės „RNI Property“ įsigijo akcijų už 0,5 mln. litų. Įmonės vadovo elgesį ketinama vertinti gavus VPK tyrimo išvadas.
„Tik ši institucija įgaliota teisiškai vertinti akcijų pirkimo procesus“, – susirinkusiems žurnalistams pranešė „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas Jurgis Vilemas.
Komentuodamas kilusį ažiotažą, J.Vilemas išreiškė nuomonę, kad R.Juozaitis padarė klaidą. Jis apgailestavo, kad prieš jungiantis stambioms įmonėms, Lietuvoje nebuvo sustabdyta prekyba jų akcijomis, nors tokios praktikos paprastai laikomasi užsienyje.
„Lietuvos energijos“ valdyba tik rekomendavo jos nariams ir administracijos vadovams susilaikyti nuo prekybos bendrovės akcijomis iki planuojamo sujungimo su bendrovėmis Rytų skirstomaisiais tinklais (RST) ir VST.

Visas turtas įkeistas

Pats R.Juozaitis vis dar tvirtina nei jaučiantis moralinės kaltės, nei manantis, kad nusižengė įstatymams.
„Nesijaučiu padaręs klaidos. Dukra buvo įsitikinusi, kad bendrovės akcijos yra pervertintos, todėl norėjo akcijas parduoti, o pinigus investuoti kitur. Tikiu bendrovės ateitimi, todėl nupirkau akcijas. Įvyko paprasčiausias sandoris. Galime diskutuoti, ar tam buvo pasirinktas geras laikas, tačiau įstatymai nebuvo pažeisti“, – teisinosi „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius.
Tačiau kilęs triukšmas atskleidė R.Juozaičio potraukį investuoti.
Akcijas iš dukters ir žmonos firmos jis teigė pirkęs už Rytų Europos investiciniuos fonduose uždirtas lėšas. Investicijoms jis net šiais metais iš bankų pasiskolino solidžias sumas.
„Mano visas turtas įkeistas bankams. Tik kostiumėlis neįkeistas… Pinigus investuoju visame pasaulyje: Brazilijoje, Kinijoje, Vietname, Honkonge, Singapūre, Rytų Europoje. Dabar nusprendžiau investuoti ir Lietuvoje. Ir štai turiu problemėlę“, – kalbėjo „Lietuvos energijos“ vadovas.
Jis įsigytų akcijų parduoti neketina, nors jos per savaitę pabrango beveik 150 tūkst. litų.

Pageidauja likti

R.Juozaitis vis dar turi ambicijų ir toliau vadovauti „Lietuvos energijai“, kai prie jos bus prijungtos RST ir VST.
„Koks kareivis nenori būti generolas? Jei pasiūlymas geras, aš jį svarstau. Ruošiuosi likti energetikos srityje ir jei bus toks pasiūlymas, aš jį svarstysiu“, – teigė „Lietuvos energijos“ vadovas, įmonei vadovaujantis nuo 2002 m.
J.Vilemas neatmetė galimybės, kad R.Juozaitis gali išlaikyti postą, jei formuojant naujus būsimosios „Lietuvos energijos“ valdymo organus, jo veiksmuose nebus įžvelgta nieko bloga.
Iki šių metų pabaigos „Lietuvos energijos“ įstatinis kapitalas turėtų būti padidintas valstybės valdomos RST ir „NDX energijos“ valdomos VST akcijomis. Visų trijų įmonių akcijų vertę netrukus nustatys nepriklausomi ekspertai, o galiausiai ji turėtų paaiškėti lapkričio 15 d., kada Vyriausybė ir „NDX energija“ ketina pasirašyti sutartis dėl nacionalinio investuotojo įkūrimo.

Tyrimas užtruks

Ar R.Juozaitis, įsigydamas akcijas, pasinaudojo slapta informacija, gali paaiškėti tik po kelių mėnesių. VPK pirmininkė Vilija Nausėdaitė nesiryžo prognozuoti, kada bus baigtas tyrimas.
„Aiškėja naujų aplinkybių, tyrimas plečiasi. Teks nagrinėti ne tik šį, bet ir ankstesnius sandorius. Tyrimą tęsime nepaisant to, ar jis (R.Juozaitis – red. past.) liks generalinis direktorius ar ne“, – sakė V.Nausėdaitė.
Jeigu bus nustatyti įstatymų pažeidimai, R.Juozaičiui gresia arba administracinė, arba baudžiamoji atsakomybė. Tiesa, administracine tvarka jį tegalima nubausti bauda iki 2 tūkst. litų.
Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkė Jolanta Petkevičienė tvirtino, kad jos vadovaujama institucija negali vertinti „Lietuvos energijos“ generalinio direktoriaus veiksmų. „Pagal dabar galiojantį įstatymą jis neturi pildyti viešųjų ir privačių interesų deklaracijos. Mes nagrinėjame tik tų pareigūnų veiksmus, kurie tokias deklaracijas pildo“, – teigė VTEK vadovė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų