Pereiti į pagrindinį turinį

Ruošiantis Astravo elektrinės startui, diegiami papildomi stebėjimo pajėgumai

Baltarusijoje ruošiantis įjungti Astravo atominę elektrinę, Lietuvoje diegiami papildomi stebėjimo pajėgumai, kurie užtikrintų operatyvų reagavimą į pavojų, sako aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Kęstutis Mažeika
Kęstutis Mažeika / M. Morkevičiaus, ELTOS nuotr.

„Tas budrumas jau ir pasiruošimas vyksta, kalbame ir apie būtent sistemą stebėjimo, fiksavimo radiacijos, bet kokio nuotėkio ir kad kuo greičiau būtų informuoti žmonės, priimti sprendimai, sutrumpintas maksimaliai reagavimo laikas, apjungtos institucijos, pajėgumai, kad būtų kuo greičiau informuoti ypač arti gyvenantys ir visos Lietuvos žmonės“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministras.

Pasak jo, taip pat yra stebima situacija dėl vandens lygio Neryje.

„Ir pernai kreipėmės dėl vandens lygio, ar tai dėl statomų kažkokių papildomų užtvankų, rezervuarų dėl Astravo aušinimo, gavome atsakymą, kad papildomos infrastruktūros nekuriama, tačiau vandens lygis stebimas ir dabar matome, kad jis yra pakankamai nukritęs“, – sakė ministras.

Pasak K. Mažeikos, pastebimas upės nusekimas siejamas su ankstesnių metų sausromis, po kurio gruntiniai vandenys dar nėra atsistatę.

Vis dėlto Neryje taip pat ruošiamasi įrengti papildomas vandens kokybės stebėjimo priemones.

K. Mažeikos teigimu, su Baltarusijos atsakingomis institucijomis bendradarbiavimas vyksta, informacija keičiamasi.

„Turime agentūros lygmenyje, kur specialistai keičiasi informacija, derinamos sistemos, taip pat mūsų siekis, kad atsirastų radiacijos davikliai ne tik mūsų pasienyje, bet ir pačioje elektrinėje, kad dar labiau sutrumpėtų reakcijos laikas galimos, kad būtent prognozuotume situaciją, ją stebėtume. Čia yra daugiau politinis lygmuo, bet specialistų lygmenyje tikrai informacija keičiamasi“, – teigė jis.

Lietuvos valdžia teigia, kad Baltarusija Astravo atominę elektrinę greta Lietuvos sienos stato pažeisdama saugumo reikalavimus.

Lietuvos Vyriausybė dar 2016 metų pradžioje paragino kaimynines šalis ir Europos Komisiją sutarti, kad elektra iš Astravo nepateks į Europos Sąjungos rinką, tačiau rezultatai kol kas riboti, šiuo metu derybos tarp Baltijos šalių tęsiasi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų