Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva pareiškė protesto notą Rusijai dėl nuostolingų patikrų muitinėje

2013-09-13 11:14
BNS inf.

Rusijos muitinė ketvirtadienį sugriežtino iš Lietuvos gabenamų krovinių patikrą. Kruopščiai tikrinami visi šalyje pakrauti krovininiai automobiliai.

Lietuvos pasienyje – kilometrinės vilkikų eilės
Lietuvos pasienyje – kilometrinės vilkikų eilės / A.Ufarto/BFL nuotr.

Lietuva penktadienį pareiškė protesto notą Rusijai dėl sugriežtintos lietuviškų prekių patikros muitinėje.

"Vyriausybės turimomis žiniomis, Rusijos muitinė pradėjo taikyti centrinio rizikos profilio procedūras Lietuvos vežėjams, o tai gali apsunkinti krovinių iš Lietuvos gabenimą į Rusiją", - sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

"Užsienio reikalų viceministras Andrius Krivas išreiškė gilų susirūpinimą ir įteikė atitinkamo turinio diplomatinę notą", - sakoma URM pranešime spaudai.

Į Užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė, kurio prašyta pasiaiškinti dėl Rusijos taikomų diskriminacinių priemonių, rašoma pranešime.

Ministerijos teigimu, nuo rugpjūčio 30 dienos Lietuvos ir Rusijos pasienyje nuodugniai tikrinami Lietuvoje registruoti lengvieji automobiliai, o nuo rugsėjo 11-osios - ir kroviniai, kurių šalis siuntėja yra Lietuva. Dėl to, anot ministerijos, Lietuvos vežėjai ir logistikos įmonės patiria finansinių nuostolių.

V.Čchikvadzė pažadėjo, kad Lietuvos susirūpinimas bus perduotas jo vadovybei.

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos "Linava" prezidentas Algimantas Kondrusevičius sakė nežinantis, kodėl Rusijos muitininkai ėmėsi griežtesnės patikros.

"Nuo vakar dienos Rusija kroviniams iš Lietuvos pradėjo taikyti ypatingą režimą pagal rizikos profilį. Rizikos identifikatorius - pakrovimo vieta - Lietuva. Tai reiškia pilną iškrovimą, pilnas patikrinimas krovinio, pavyzdžių paėmimas ir jų nusiuntimas tyrimams", - sakė "Linavos" vadovas.

Anot jo, neoficialiai  teigiama, kad tai daroma Rusijos muitų tarnybos įsakymu.

"Mūsų vežėjai labai sunerimę, nes labai jautriai į tai reaguoja importuotojai Rusijoje, krovinių savininkai, siuntėjai. Jie prašo nukreipti krovinius ne per Lietuvą, o per kitas valstybės. Tai iš tikrųjų labai mus neramina, nes tai rimta grėsmė srautams, kuriuos aptarnavome prekyboje tarp Europos Sąjungos ir Rusijos", - teigė jis.

Jo teigimu, tokia patikrinimo procedūros iš Lietuvos gabenamiems kroviniams taikomos pirmą kartą: "Tokių dalykų tikrai nebūdavo, nebent atskiriems vežėjams".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų