Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija sustabdė lietuviškos pieno produkcijos įvežimą, lietuviai apie blokadą nežino

2013-10-07 06:41
BNS inf.
A.Ufarto/BFL nuotr.

Motyvuodama susilpnėjusia pieno produktų kokybės priežiūra Lietuvoje, Rusija pirmadienį sustabdė lietuviškų produktų įvežimą. Oficialiai įvardytos trys Lietuvos pieno perdirbėjai - "Pieno žvaigždės", "Rokiškio sūris" ir "Žemaitijos pienas".

Rusijos pretenzijų nesulaukė tik dar viena "Nasdaq Omx" Vilniaus biržoje kotiruojama Vilkyškių pieninė.

Rusijos tarnyba "Rospotrebnadzor" pirmadienį oficialiai pranešė, kad davė nurodymą muitinei neįleisti pieno gaminių iš Lietuvos.

"Rospotrebnadzor" pranešime nurodoma, kad "Pieno žvaigždžių" gamybos varškė "Svalia" ir "Žemaitijos pieno" grupės įmonės "Šilutės Rambynas" sūrio lazdelės neatitinka sanitarinių ir epidemiologinių reikalavimų. "Svalios" jogurte, ant Rusijos tarnybos, pritrūko bifido bakterijų ir jogurto kultūrų.

Be to, kai kuriuose "Svalios" ženklo produkcijos gaminiuose "Rospotrebnadzor" neva aptiko ftalatų, "Rokiškio sūrio" jogurto su miško uogomis riebumas taip pat neatitinka reikalavimų.

"Pieno žvaigždžių" gaminama pieniška avižinė košė neatitiko skonio ir kvapo testo reikalavimų. Tačiau Žemės ūkio ministerija teigia neturinti informacijos apie Rusijos sprendimą sustabdyti lietuviškų pieno produktų importą.

„Nesame gavę oficialios informacijos, yra tik jų tinklalapyje ("Rospotrebnadzor" - BNS) informacija. (...) Nėra kaip reaguoti, kol nėra oficialios informacijos. Be to, rytoj ministras išvyksta į Maskvą, galbūt ten susitikimų metu bus gauta informacijos“, - sakė žemės ūkio ministro atstovė Ramunė Visockytė.

Statistikos departamento duomenimis, šiemet per septynis mėnesius į Rusiją eksportuota 31 tūkst. tonų pieno produktų už 362,8 mln. litų. BNS skaičiavimais, pieno produktai bendrame eksporte į Rusiją, kuris šiemet siekė 9,407 mlrd. litų, sudarė apie 3,9 proc. eksporto.

Pernai į Rusiją lietuviškų pieno produktų eksportuota 44,65 tūkst. tonų - 10,7 proc. daugiau nei 2011 metais (40,34 tūkst. tonų), jų vertė siekė 523,271 mln. litų - 12,9 proc. daugiau nei užpernai (463,7 mln. litų). Eksportą skatinanti viešoji įstaiga "Versli Lietuva" skelbia, jog 2012 metais iš lietuviškos kilmės prekių į Rusiją daugiausia eksportuota pieno ir pieno produktų  - 21,1 proc. viso lietuviškos kilmės prekių eksporto į Rusiją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų