R.Žylius: egzistuoja nelegalaus darbo ir nelegalaus nedarbo problema

Lietuvoje daugiau socialinio teisingumo atsirastų ne tik peržiūrėjus teisės aktus, bet ir žmonėms keičiant mąstymą, teigia ūkio ministras Rimantas Žylius.

Jo teigimu, Lietuvoje egzistuoja ne tik nelegalaus darbo, bet ir nelegalaus nedarbo problema.

„Vienos problemos yra išsprendžiamos teisės aktais. Kita problemų dalis - yra elgesio keitimo problemos“, - interviu Žinių radijui sakė R.Žylius.

Jo teigimu, yra problema su žmonėmis, kurie užsiregistruoja Darbo biržoje, kad gautų jiems nepriklausančią pašalpą, tuo pat metu dirbant nelegaliai ir nemokant mokesčių.

„Tai yra dvigubas sukčiavimas. Aš sakyčiau, kad kaip ir visi pasaulyje turi nelegalaus darbo problemą, mes be to turime ir nelegalaus nedarbo problemą. Šitoje vietoje konkrečiu teisės aktu situacijos nepakeisi. Reikalingas sistemos keitimas“, - sakė R.Žylius.
Ūkio ministro vertinimu, reikia atrasti receptą, kuris veiktų.

„Daugiau savivaldos daro mūsų pašalpų sistemas efektyvesnes“, - tikino jis.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlys plėsti galimybes savivaldybėms pačioms skirstyti socialinę paramą.

Šiemet penkios šalies savivaldybės dalyvauja eksperimente - jos pačios sprendžia, kuriems vietos gyventojams socialinė parama tikrai reikalinga, ir ją išmoka. Po trejų metų buvo žadama įvertinti šių savivaldybių patirtį ir apsispręsti dėl vieningo paramos teikimo modelio visose savivaldybėse.

Eksperimente dalyvauja Panevėžio, Akmenės, Radviliškio, Raseinių ir Šilalės rajonų savivaldybės.

Iš bandomajame projekte dalyvaujančių savivaldybių socialinės pašalpos gavėjų skaičius, lyginant 2012 ir 2011 metų sausio-balandžio mėnesius, labiausiai - 29,5 proc. - sumažėjo Šilalės rajone, Akmenės rajone jis sumenko 20 proc., Panevėžio rajone - 2,9 proc., Raseinių rajone - 8,7 proc., tuo metu Radviliškio rajone jis 5,9 proc. padidėjo.

Išlaidos socialinei pašalpai sumažėjo visose penkiose savivaldybėse: Akmenės rajone – 23,9 proc., Panevėžio rajone – 6,3 proc., Radviliškio rajone – 0,2 proc., Raseinių rajone - 13,0 proc., Šilalės rajone – 33,1 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
kokiais teises popiereliais psdidinsit nauju darbo vietu kurima?

inga

inga portretas
Vieni atradimai sia savaite

666

666 portretas
ūkio ministras cha cha cha kiek laiko galvojo ką pasakyti prieš rinkimus ? parašykit jo algos dydį į metus su visais priedais ir t.t.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių