S. Jakeliūnas: sunku įsivaizduoti, kaip prokuratūra atliktų krizės tyrimą

„Valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui pareiškus, kad jis mato galimybę, jog visi valdančiųjų Seime inicijuoti parlamentiniai tyrimai būtų nutraukti ir perduoti prokuratūrai, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) komisijos, atliekančios parlamentinį krizės priežasčių tyrimą, pirmininkas Stasys Jakeliūnas Eltai teigė nematantis būdų, kaip prokuratūra sugebėtų atlikti krizės tyrimą.

BFK pirmininkas tokiuose R. Karbauskio pasisakymuose įžvelgia ir rinkiminės politikos.

„Mano nuomone, vyksta rinkimai ir rinkimų retorika, matyt, yra naudojama įvairiems tikslams. Man sunku įsivaizduoti, kaip prokuratūra galėtų atlikti arba užbaigti krizės tyrimą, nes tai yra ne tik teisiniai, bet ir ekonominiai vertinimai, ekspertų dalyvavimas. (...) Kai baigsis rinkimai, susėsime, kalbėsime, kokia yra partijos, frakcijos, frakcijos vadovų, Vyriausybės vadovo pozicija dėl tyrimo tęsimo ir jo užbaigimo“, – Eltai sakė S. Jakeliūnas.

Anot jo, pagrįsta manyti, kad prokuratūra galėtų atlikti teisinius tyrimus, tačiau BFK komisijos krizės tyrime susisieja ne tik politiniai, bet ir ekonominiai aspektai.

„Jei Agnė Širinskienė mano, kad dalis jos tyrimų gali būti atliekami prokuratūroje, tai negaliu to ginčyti ir įvertinti, bet bent jau krizės tyrimai daugelyje pasaulio šalių buvo parlamentuose atliekami – ir JAV, ir toje pačioje Švedijoje, ir kitose valstybėse. Kadangi yra ir ekonominių, ir politinių dalykų (tyrimuose. – ELTA), tai dėl to ir yra vykdomi parlamentiniai tyrimai. Šitas tyrimas taip ir buvo sumanytas, taip vykdomas, ir, tikiuosi, bus užbaigtas“, – Eltai teigė S. Jakeliūnas.

Kaip ELTA jau rašė, „valstiečių“ lyderis sako matantis galimybę, kad visi valdančiųjų Seime inicijuoti parlamentiniai tyrimai bus nutraukti ir perduoti prokuratūrai, jei po prezidento rinkimų naujasis šalies vadovas sieks pokyčių šioje institucijoje.

Ne kartą dėl parlamentinių tyrimų gausos kritikuotas „valstiečių“ lyderis tvirtina, kad valdančiųjų iniciatyva pradėti tyrimai nepatenka į Seimo narių darbo prerogatyvą, todėl, pabrėžia jis, jei prokuratūra nebūtų veikiama jėgų (jų R. Karbauskis neįvardino), tyrimus galėtų vykdyti nebe parlamentas, bet ji pati.

„Jeigu naujasis prezidentas iš tikrųjų imsis spręsti Lietuvos prokuratūros klausimus, kad visos tos abejonės, kurios išsakytos žiniasklaidoje apie tai, kad prokurorams buvo daroma įtaka, bylos nutraukinėjamos, jeigu bus pokyčiai prokuratūroje, mes manome, kad reikia nutraukti visus tyrimus Seime ir atiduoti viską prokuratūrai, nes ne Seimo darbas yra atlikti šiuo tyrimus“, – po „valstiečių“ valdybos posėdžio, kuriame nuspręsta prezidento rinkimuose remti Gitaną Nausėdą, sakė R. Karbauskis.

Tačiau, pabrėžė „valstietis“, galimybė, kad jo akcentuojami pokyčiai įvyktų, rinkimus turėtų laimėti ne I. Šimonytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ka jie atliks tie luzeriai

Ka jie atliks tie luzeriai portretas
va ateis šimonitė ir vėl visus konslibu ir kitus nusikaltimus nustums toli toli..Tik ši kart už prezyyydentės pečiu stovės ne tata o kubilas.

jomajo

jomajo portretas
Kadangi Lietuvoje tik Peckeliūnas yra "proto bokštas", suprantantis ekonomiką, o prokurorai yra, pagal jį, per buki suprasti ekonominius nusikaltimus - lai tie prokurorai perduoda visas ekonomines bylas šitam ekonomikos "korifėjui" bei "bačkutei su akiniais". Tegul jie su tomis bylomis "krušasi" iki gyvenimo pabaigos. Bent jau ramybė įsivyraus mūsų tėvynėje. Nors ne, gal geriau nereikia, nes tuomet Lietuvoje vien ekonominiai nusikaltėliai vaikščios, ir tik du liks skaidrūs - Peckeliūnas ir "bačkutė"

V.Bako tekstas 15min.

V.Bako tekstas 15min. portretas
Balsavau už skaidrumą, už tolimesnį apsivalymą nuo interesų grupių. Už tai, kad valdžios įstaigos tarnautų žmonėms. Geriau jau priklausyti nuo partijos, kad ir opozicinės, nei nuo interesų grupių, įpratusių vairuoti nuo galinės sėdynės“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje išdėstė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas V.Bakas. „Geriau daug skaidrių mažų burbuliukų, nei šešėlyje pučiami burbulai“, – pridūrė jis
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių