S. Skvernelis: ateityje gali tekti mažinti viešąsias išlaidas

Valdžiai šių metų biudžetą pildant skolintomis lėšomis ir pajamomis iš kainų augimo, ateityje viešąsias išlaidas gali tekti mažinti, sako demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Tiktai skola ir infliaciniais pinigais formuojant biudžetą, ateityje turėsime didelių rūpesčių“, – penktadienį Žinių radijui pareiškė buvęs premjeras. 

„Šiandien biudžeto patvirtinimas yra paremtas vienu vieninteliu dalyku – iš esmės infliaciniais pinigais, pajamomis, kurios iššauktos milžinišku kainų augimu ir dar tokia iki šiol nematyta infliacija, Tai didžiausias nerimas yra labai paprastas – nėra tvarių pajamų“, – kalbėjo parlamentaras. 

Pasak S. Skvernelio, jeigu tokių pajamų neatsiras ir nebus galvojama, kaip gauti realių biudžeto pajamų, anksčiau ar vėliau iškils fiskalinės drausmės problema.

„Įsijungs fiskalinės drausmės reikalavimai  – baigsis pandemijos, baigsis karai, tada ar ši, ar kita valdžia turės milžinišką galvos skausmą, kaip reikės suvaldyti viešuosius finansus ir tos sumos bus įspūdingos, kurias reikės mažinti, veržtis diržus kalbant apie tvarią finansų sistemą ateityje“, – pridūrė S. Skvernelis.

Anot jo, ateityje viešąsias išlaidas gali tekti mažinti: „Pirmas etapas gali būti toks, kad gali paliesti apie milijardo mažinimą“.

S. Skvernelis taip pat mano, kad valstybės skolinimas netrukus baigsis dėl didelių palūkanų.

„Palūkanų norma jau yra kitokia nei buvo skolinamasi prieš porą metų ar pusantrų“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Svarstant patikslintą šių metų biudžetą Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Mykolas Majauskas teigė, kad sudarant 2023 metų biudžetą laukia tie patys iššūkiai ir sparčiau augančios kainos darys spaudimą toliau didinti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimus siekiant išlaikyti jų perkamąją galią bei socialines išmokas kitiems gyventojams.

Pasak jo, kitais metais valstybė turės rasti dar apie 1 mlrd. eurų, kad infliacijos padariniai būtų švelninami. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Matyt jau

Matyt jau  portretas
I pabaigą Skvernelio gerbūvio tvarkymai ......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių