S. Skvernelis bankų retoriką vadina apgailėtina: naujas mokestis įsigalios kitąmet?

Lietuvos bankų asociacijai (LBA) pareiškus, kad planuojamas įvesti naujas bankų turto mokestis pabrangins bankų paslaugas, premjeras Saulius Skvernelis teigia, jog asociacijos retorika yra apgailėtina.

„Iš esmės tai apgailėtina retorika. Grįžtame, matyt, pora dešimtmečių atgal, kada šantažo forma pareiškiama, kad visi mokesčiai, kurie gali atsirasti, bus permesti ant vartotojų pečių“, – žurnalistams trečiadienį sakė S. Skvernelis.

„Norėčiau priminti, kokius pelnus turi Lietuvoje veikiantys bankai arba jų filialai – tai yra beveik 258 mln. eurų (2018 metų bankų pelnas buvo 358 mln. eurų – BNS), ir tai yra didžiausias pelnas nuo 2009 metų“, – teigė premjeras.

Grįžtame, matyt, pora dešimtmečių atgal, kada šantažo forma pareiškiama, kad visi mokesčiai, kurie gali atsirasti, bus permesti ant vartotojų pečių.

Anot jo, bankai Lietuvoje veikia iš esmės oligopolijos sąlygomis, jiems trūksta konkurencijos.

„Diskusijos nebuvimas arba pareiškimas iškart, ultimatumai ir gąsdinimas vartotojams – tai nepanašu į socialiai atsakingą verslą, tai, mano galva, yra apgailėtina“, – sakė S. Skvernelis.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis mano, kad iš bankų turto mokesčio būtų galima surinkti apie 40 mln. eurų.

S. Skvernelis tvirtina, kad apie konkrečius skaičius bus galima kalbėti, kai bus parengtas projektas.

„Kalbant apie skaičius galiu atsakyti, kad kol nėra projekto, tol mes diskutuojame neaišku apie ką. Sulaukime projekto, bus matyti skaičiai ir kalbėsime“, – sakė premjeras.

Siūlymas bus svarstomas Seime, Vyriausybė teiks pastabas, o mokestis įsigalioti galėtų jau kitąmet.

LBA, preliminariai išanalizavusi bankų turto mokesčio poveikį, teigia, kad dėl to bankų paslaugos gali brangti 8 proc. – apie 60 centų per mėnesį kiekvienam klientui.

LBA skaičiavimais, būsto paskolų palūkanos gali kilti iki 2,8–4,6 proc., paskolų verslui palūkanos ūgtelėtų nuo 3 proc. iki 3,8 procento.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai dar 2016-ųjų kovą Seime registravo įstatymų pataisas, kuriomis didesnius kaip 100 mln. eurų finansų įstaigų turtą ir didesnį kaip 50 mln. eurų draudimo įmonių turtą siūlo apmokestinti 0,0334 proc. mėnesiniu arba 0,4 proc. metiniu tarifu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Pagaliau pasisake premjeras! BE JOKIOS GEDOS LIETUVOS BANKU ASOCIACIJOS VEIKEJU IR PARANKINIU STOJA PRIES LIETUVOS ZMONES IR GINA BANKU PELNUS APSIS....DAMI! PREZIDENTE, LAIKAS IR SII KLAUSIMA PADETI VYRIAUSYBEI ISSPREESTI.

čempionas ,

čempionas , portretas
baikite fokusus bajeris atėjo ir biski bakst per banku fraze bet iš tikro jokio tikro atgarsio ten nebus ir nėra kuo laukti, kas valdo, mūsų valstybe, juk stambus kapitalo vygdytojai, tylos ir lengviau, eik šalin, ne pirmi metai šyta dūda pučia, nei tas pirmas nei paskutinis atėis po metu kiti vėl melos ir šokdins o tik to ir tikėkime, 30 metu prabėgo o kur esame šiandien koki produkta turime kas pasakys, tyla žodžiai baigti, kur matyta po 30 metu mes nejudame o tik skoliname , o kas bus praskolinta visa mūsų žemė, kada pareikalaus skolu gražinima tada bus fokusas juk tie ponai visi prisidėjo pinigo jems nereiks sukti galvos bet runkeliai turės verkti ir dirbti dikai, kaip dabar dirba, pusvelčiui, o pensininkas tik arčiau kapu eina kas diena, nurašytas,

kad jie kur prasmegtų

kad jie kur prasmegtų portretas
teisingai sako Skvernelis ,tokių sukčių kaip mūsų bankai nėra nė vienoje šalyje,kitose valstybėse net už paskolas skaičiuoja minusines palūkanas ir tokiais pelnais nesidalina,kur jau dar daugiau jie apkraus žmones mokesčiais,juos tikrinti turėtų ,kad nesavivaliautų, anstoliai žmones smaugė,pelnosi iš kitų nelaimių,visokios maximos ir nėra priemonių,kad juos sutramdytų
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių