Seimą pasiekė siūlymas viešinti antstolių turto deklaracijas

Seimas po pateikimo pritarė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės Agnės Širinskienės pateiktoms Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama užtikrinti didesnį antstolių veiklos skaidrumą.

Už pataisas balsavo 48 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 17 parlamentarų.

Į Seimo plenarinių posėdžių salę įstatymo pataisos grįš gruodžio 10 d.

Socialdemokratas Julius Sabatauskas pasiūlė paprašyti Vyriausybės išvadų dėl įstatymo pataisų, tačiau Seimas tam nepritarė.

Įstatymo pataisas pateikusi A. Širinskienė siūlo, kad antstolių, jų šeimos narių turto deklaracijos būtų skelbiamos viešai.

„Valstybės pareiga yra užtikrinti, kad antstolių veikla būtų skaidri ir teisėta, nebūtų piktnaudžiaujama skaičiuojant vykdymo išlaidas ir atliekant vykdymo veiksmus“, – sako A. Širinskienė.

Antstolių įstatyme jau dabar yra nustatyta, kad teisę vykdyti antstolio veiklą įgiję asmenys deklaruoja savo ir šeimos narių turtą Gyventojų turto deklaravimo įstatymo nustatyta tvarka, tačiau šios deklaracijos nėra viešos, jos neprieinamos visuomenei.

„Viešasis interesas, įvertinus antstolių vykdomas jiems valstybės pavestas funkcijas, reikalauja kur kas didesnio viešumo. Būtent tai ir lėmė Teisės ir teisėtvarkos komiteto rengtuose klausymuose priimtą sprendimą teikti Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pataisas bei nustatyti, kad antstolių, jų šeimos narių turto deklaracijos būtų skelbiamos viešai“, – sako Seimo narė A. Širinskienė.

Jei Seimas pritartų, prievolė viešai skelbti antstolių ir jų šeimos narių turto deklaracijas įsigaliotų 2020 m. liepos 1 d. Įstatymo nuostatos būtų taikomos deklaruojant 2020 metų ir vėlesnių metų turtą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Puiku

Puiku  portretas
Pagaliau. Bet nepamirškite notarų. Ten dar baisiau nei pas antstolius.

Algirdas

Algirdas  portretas
Šaunuolė

Trūksta skaidrumo

Trūksta skaidrumo portretas
Pasibaisėtina kai anstolis uždirba savosioms kelnių kišenėms iš vargšo, teisiškai numaunant tavo teisėtai uždirbtas kelnes.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių