Seimas linkęs drausti viešai eksponuoti tabako prekes

Seime liko paskutinis balsavimas dėl draudimo parduotuvėse viešai eksponuoti cigaretes ir kitus tabako gaminius bei prekes.

Taip pat parlamentarai ketina nustatyti specialius reikalavimus specializuotoms tabako parduotuvėms bei rūkalų skyriams.  

Parlamentarai ketvirtadienį apsvarstė tokias Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas ir joms pritarė. Galutinis balsavimas planuojamas iki Seimo vasaros atostogų.   

Jei pataisos bus priimtos, viešai eksponuoti cigaretes bus galima tik specializuotose parduotuvėse ir skyriuose, išskyrus išorines vitrinas ar kitus išorinius įrenginius. 

Seimas atmetė liberalo Eugenijaus Gentvilo siūlymą leisti rodyti cigaretes prekybos vietose iki  60 kvadratinių metrų. Jo teigimu, mažoms parduotuvėms bus sunkiau prisitaikyti prie naujos tvarkos nei didelėms. 

„Didelių prekybos centrų tinklų parduotuvės neturės problemos kur nors salės gale padėti konteinerį su tabako gaminaisi ir iš ten žmogus pasiims ir nebus tie tabako gaminiai demonstruojami visiems pirkėjams, perkantiems prie kasų. Tačiau ką daryti mažoms parduotuvėlėms, kurios paprastai yra kaimo parduotuvėlės. Yra parduotuvių, kurių prekybos plotas yra 25 kvadratiniai metrai. (...) Todėl įvertinkite tuos mažutėlius, kuriais taip mėgstate rūpintis“, – kalbėjo jis. 

E. Gentvilas pateikė britų patirtį, kur buvo trejų metų pereinamasis laikotarpis ir buvo draudžiama  eksponuoti rūkalus tik kai kuriose parduotuvėse.

„Valstiečio“ Tomo Tomilino teigimu, Lietuva pagal sveikos gyvensenos rodiklius yra „tarp trumpiausiai gyvenančių šeimų Europos Sąjungoje“, todėl reikia griežtinti rūkalų prieinamumą. 

Seimas pritarė „valstiečio“ Jono Jaručio siūlymui pataisų įsigaliojimą nukelti į 2022 metų gegužę, kaip siūlė Vyriausybė: už tai balsavo 65 Seimo nariai, prieš – keturi, o susilaikė 29. 

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pažadėjo teiksiąs pataisas, kad data būtų paankstinta.

„Nėra kokia nors sudėtinga priemonė, kuriai reikėtų infrastruktūrą sukurti ar panašius dalykus. Dažnu atveju tai yra tiesiog paprasti, ūkiški, nesudėtingi sprendimai ir, būkime sąžiningi, kad kiekvienas atidėjimas yra tiesiog galimybė ilgesnį laiką tuos gaminius eksponuoti. Tai yra nebe pasiruošimo klausimas, o klausimas, kiek laiko mes norime, kad žmonės būtų nuolat, sakykim, primename jiems, kad reikia įsigyti tuos gaminius. Tikrai kokio nors ilgo termino tam nereikia“, – kalbėjo ministras. 

Be kita ko jis pabrėžė, kad įstatymas nenumatys jokio specialaus reikalavimo, kur rūkalus laikyti: „Pardavėjas yra laisvas apsispręsti, kokiu būdu tuos tabako gaminius jis turėtų padėti, kad pirkėjas jų nematytų ir negalėtų pats pasiimti“.

Prieš draudimą parduoti dideles rūkalų pakuotes

Seimas kol kas nesutiko uždrausti prekiauti cigaretėmis, cigarilėmis ir papirosais, jeigu jų pakelyje būtų daugiau nei 20.

Tuo metu Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad šis siūlymas ateityje gali būti rimtai svarstomas.

Seimas ketvirtadienį nepritarė konservatoriaus Pauliaus Saudargo parengtai Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisai. Anot jo, didesnės cigarečių pakuotės skatina daugiau rūkyti – didelių pakuočių vienos cigaretės kaina yra gerokai mažesnė nei standartinėje pakuotėje. 

„Čia panašiai kaip alkoholyje – yra bambaliai, pigus ir stiprus alkoholis, supilstomas į plastikinę didelę tarą, tai čia panašiai yra – tokie cigarečių bambaliai, po 40 pigių cigarečių viename pakelyje. (...) Kai nusiperki į priekį tiek, tai, matyt, greičiau ir surūkai, ir tas rūkymas intensyvesnis tampa“,  – Seime pristatydamas savo pataisą teigė jos iniciatorius.

A. Veryga sutiko, kad idėja drausti prekybą didelėmis pakuotėmis yra gera, tik dėl jos mažai diskutuota. 

„Nepardavinėti labai didelių pakuočių, kas pigina, sakykime patį gaminį ir prieštarauja tabako kontrolės principams, kaip ir būtų teisinga, bet formuotė tikrai yra netikusi ir (...) pasižiūrėjus į kitų šalių praktiką, tiesiog reikėtų parengti kaip atskirą pataisą“, – teigė A. Veryga. 

Dabar Lietuvoje draudžiama bet kokius rūkalus parduoti nepilnamečiams, cigaretes, cigariles, papirosus – vienetais,  taip pat cigaretes, jeigu jų pakelyje yra mažiau negu 20 vienetų.

Už iš anksto suderintą prekybą rūkalais

Seimas nusiteikęs nuo šių metų lapkričio uždrausti Lietuvoje prekiauti rūkalais, įskaitant žolines bei elektronines cigaretes bei jų pildykles, iš anksto nesuderinus su kontrolės departamentu.

Seimas be kita ko ketina uždrausti skelbimus apie rūkalų kainų mažinimą, taip pat nepilnamečiams parduoti jų įrenginius.

Seimas ketvirtadienį apsvarstė šias Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas ir joms pritarė. Galutinis balsavimas dėl jų bus vėliau. 

Pataisos be kita ko nustato, kad prekybininkai turės informuoti Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentą mažiausiai prieš šešis mėnesius, taip pat pateikti rūkalų sudedamųjų dalių ir jų kiekių sąrašą.  

Baudos už prekybą be suderinimo siektų nuo 289 iki 1 448 eurų.   

Seimo Sveikatos reikalų komitete dirbančio Antano Vinkaus teigimu, jeigu visuomenė parodys „tokio lygio brandumą ir atsakingumą, kad draudimai nebebus reikalingi, jų bus galima  atsisakyti“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ale tikrai

Ale tikrai portretas
Ar jau rimtesnių problemų Lietuvoj nebeliko?

#

# portretas
Viruso baubas pasibaigė ir vėl pshichopatai griebiasi savo....

Regina Budginaitė

Regina Budginaitė portretas
Nuo to niekas nepasikeis,nes Seimas kreipia dėmesį į mažareiksmius dalykus, o dramblio nepastebi, t.y. eksponuojamos prekės ir paslaugos skatinančios lytinį iškrypimą ir skatinančios pradėti ankstyvą seksualinį gyvenimą ir nesveiką gyvenimo būdą, ir prezervatyvai padėti prie kasos šalia saldainių vaikams.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių