Seimas nusiteikęs pritarti išmokoms už prastovas per karantiną

Seimas linkęs pritarti tvarkai, kaip būtų skiriamos prastovų išmokos darbdaviams ir savarankiškai dirbantiems, jeigu būtų paskelbtas naujas karantinas.

Už prastovas siūloma mokėti taip pat, kaip ir 2021 metų pradžioje – kas mėnesį, išmokos siektų ne daugiau kaip 1095 eurus – 1,5 minimalaus mėnesio atlyginimo (MMA), kuris dabar yra 730 eurų. Jei karantinas truktų savaitę, dvi ar tris, proporcingai būtų skaičiuojama ir išmoka.

Už Užimtumo įstatymo pakeitimus balsavo 119 Seimo narių, prieš nebuvo nieko, o susilaikė penki parlamentarai.  Galutinis balsavimas numatytas ketvirtadienį. Jei būtų priimtos, pataisos įsigaliotų nuo vasario 1-osios.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narės Laimos Nagienės teigimu, nauja tvarka bus palanki tiek darbdaviui, tiek darbuotojams.

„Darbdaviui nebereikės ieškoti ir prašyti, kad darbuotojas sugrįžtų į darbą, jis gali organizuoti darbą. (...) Nesąžiningiems darbdaviams užkertame kelią, lygiai taip pat ir nesąžiningiems darbuotojams“, – Seimo posėdyje tvirtino ji. 

Savarankiškai dirbantiems asmenims būtų mokama fiksuota 267 eurų išmoka, jei jų veikla buvo apribota dėl pandemijos, o pajamos paskutinį mokestinį laikotarpį sumažėjo bent 30 proc. Tokią išmoką gautų apie 34 tūkst. žmonių.

Veiklą apribojus nuo sausio iki gegužės, savarankiškai dirbančių žmonių pajamų kritimas bent 30 proc. būtų vertinamas pagal ankstesnių mokestinių laikotarpių pajamas.  

Darbdaviams kas mėnesį būtų išmokama po 30 mln. eurų, o savarankiškai dirbantiesiems – po 9 mln. eurų.

Seimas iš pradžių vieno balso skirtumu (61 buvo už, 9 – prieš ir 51 susilaikė) pritarė socialdemokrato Gintauto Palucko siūlymui paramą savarankiškai dirbantiesiems padidinti iki 400,5 euro – pusantro, o ne vieno minimalių vartojimo poreikių dydžio (2022 metais – 267 eurai).

Tačiau Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas konservatorius Jurgis Razma paprašė balsuoti iš naujo. Rezultatas buvo lygus: už balsavo 63 Seimo nariai, 11 – prieš, o 52 susilaikė.  Lėmė trečias balsavimas: už buvo 63, prieš – 15, susilaikė 49. Išmokos savarankiškai dirbantiesiems lieka tokios, kokias siūlė Vyriausybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių