Seimas: pokyčių antros pakopos pensijų fondų sistemoje kol kas nebus

Gyventojai kol kas negalės nei visiškai sustabdyti įmokų pervedimų į antros pakopos pensijų fondus, nei iš jų pasiimti sukauptas lėšas visas iš karto.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo nepriėmė svarstyti opozicijos atstovų teikiamų Pensijų kaupimo įstatymo pataisų, leidžiančių sustabdyti įnašų mokėjimą į antros pakopos pensijų fondus, o sukauptas lėšas pasiimti vienkartine ar periodine išmokomis arba rinktis anuitetą.

Už pataisų svarstymą balsavo 32 Seimo nariai, prieš buvo 26, o susilaikė 27. Kitu balsavimu 50 parlamentarų balsais  pataisos buvo atmestos, nes jas siūlė tobulinti 39 Seimo nariai. 

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė BNS yra sakęs, kad laukiant galimo Konstitucinio Teismo išaiškinimo dėl kaupimo antros pakopos pensijų kaupimo fonduose, sistemos judinti nereikia.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė kovo viduryje pranešė, kad bus siūlomos lankstesnės sąlygos naujai į antros pakopos pensijų fondus įtraukiamiems žmonėms –  atsisakę dalyvauti pensijų kaupime jie pakartotinai būtų kviečiami tik vieną kartą, be to, per pirmus tris mėnesius jie galėtų nuspręsti pasitraukti iš sistemos.

Taip pat ministerija siūlo sukaupusiems iki 10,8 tūkst. eurų leisti patiems pasirinkti, ar gauti periodinę išmoką, arba vienkartinę.

Siūlymai bus teikiami Vyriausybei, o po to – Seimui, kuris turėtų juos svarstyti pavasario sesijoje.

Šiuo metu antrojoje pensijų pakopoje dalyvauja apie 1,4 mln. žmonių – pusė Lietuvos gyventojų. Iš jų aktyviai kaupia ir kas mėnesį įmokas moka beveik 800 tūkst., arba 54 proc. visų dirbančiųjų. Skaičiuojama, kad, priklausomai nuo pajamų, galima papildomai sukaupti iki 30 proc. priedą prie būsimos pensijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip gali dingti čia yra mūsų pinigai ne seimo asilų

zzzzzzzz

zzzzzzzz portretas
jei nieko nekeis,vadinasi prievarta liks,nera laisvo pasirinkimo,kodel as turiu moketi privatininkams i privatu fonda

...

... portretas
idomu,kodel valdantieji taip gina sita 2 pakopos fonda?Kitos partijos nors kazka siulo taisyt
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių