Seimas pritarė siūlymui naftos produktus laikyti tik nacionaliniam saugumui svarbiose saugyklose

Seimas po svarstymo pritarė energetikos ministro Dainiaus Kreivio iniciatyvai įstatymu įtvirtinti, kad visos Lietuvos naftos atsargos būtų saugomos tik nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbiose saugyklose.

Pasak ministro, šie Naftos produktų ir naftos valstybės atsargų įstatymo pakeitimai reikalingi, nes šiuo metu galiojančiame įstatyme nėra numatyta, kokiomis sąlygomis turėtų būti laikomos Lietuvos naftos ir jos produktų atsargos.

Projektą palaikė 113, susilaikė keturi, prieš balsavo vienas parlamentaras.

Siūlomais pakeitimais, pasak jo, bus įtvirtinta, kad visos specialiosios naftos produktų atsargos būtų laikomos naftos produktų sandėliuose, terminaluose ir saugyklose, kurie įtraukti į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įrenginių ir turto sąrašą bei atitinka nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įrenginių reikalavimus.

„Specialiosios naftos produktų atsargų kaupimas ir tvarkymas yra nacionaliniam saugumui užtikrinti strategiškai svarbi energetikos sektoriaus ūkinės veiklos sritis. Todėl vykdant šią veiklą labai svarbu užtikrinti nacionalinio saugumo interesų ir strateginio valstybės turto apsaugą“, – Seimui pristatydamas projektą anksčiau kalbėjo D. Kreivys.

Taip pat priėmus pataisas, bus užtikrinta, kad valstybės lėšomis kaupiamų naftos produktų saugojimo paslaugos bus perkamos tik iš Lietuvos nacionaliniam saugumui grėsmės nekeliančių tiekėjų, o atsargos bus laikomos pagal nustatytus fizinės veiklos apsaugos reikalavimus.

Pasak D. Kreivio, dabar šalies atsargas kaupianti ir prižiūrinti Lietuvos energetikos agentūra apie 125 tūkst. tonų jų laiko Subačiaus saugykloje šalia Panevėžio. Dar 307 tūkst. tonų kaupia „Orlen Lietuva“, kiti smulkesni importuotojai. Priėmus pataisas, atsargos ten bus kaupiamos ir toliau.

„Iš principo situacija nesikeistų, tik įdedame (nuostatą – red. past.), kad būtų tikrai užtikrinta, kad būtų ten ir toliau laikomos atsargos“, – teigė D. Kreivys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių