Pereiti į pagrindinį turinį

Seimas spręs, ar sumažinti PVM šviežiai mėsai ir žuviai

2016-03-17 13:06
BNS inf.
T. Lukšio / BFL nuotr.

Seimas svarstys dar 2014 metų vasarą užregistruotą socialdemokrato Broniaus Bradausko pataisą, kuria siūloma lengvatinį 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą nustatyti šviežiai atšaldytai mėsai ir šviežiai tvenkiniuose išaugintai žuviai.

Parlamentarai ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti atitinkamas Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas: už balsavo 69 Seimo nariai, prieš - 8, o susilaikė 5. Toliau pakeitimai bus svarstomi gegužės 3 dieną.

B.Bradauskas tvirtino nesiūlantis mokesčio lengvatos vaisiams ir daržovėms.

„Paremtume tik užsienio valstybių gamintojus. Jei įsigilinsite į rinką ir konjunktūrą daržovių auginimo ir gamybos, vaisių, tai pamatysite, kad tikrai Lietuvos perdirbėjai ir Lietuvos augintojai išloštų kažkiek, bet labai labai menką mizerį, todėl aš manau, kad šiuo metu tikrai to siūlyti nevertėtų“, - tvirtino jis.

Parlamentaras taip pat pripažino, kad priėmus įstatymą, reikėtų tartis su verslininkais, kad jie tiek, kiek bus sumažintas PVM, sumažintų ir kainas.

„Reikėtų dialogo su prekybos tinklais, su tais, kurie užsiima tuo verslu, kad pajustų naudą (mažesnio PVM - BNS) eilinis pirkėjas. Reikia tą kontrolės mechanizmą nustatyti“, - Seime sakė B.Bradauskas.

Biudžeto ir finansų komiteto narys liberalsąjūdietis Kęstutis Glaveckas prognozuoja, kad dėl šių pataisų biudžetas neteks maždaug 75 mln. eurų.

„55 mln. eurų biudžetui kainuotų mėsa, o 18 mln. eurų - žuvis“, - BNS sakė K.Glaveckas.

Tuo tarpu B.Bradauskas tvirtino, kad dabar yra „palankus momentas rizikuoti laikinais praradimais“.

„Kitos valstybės vietoje nestovi, jos renka mūsų gyventojų pinigus“, - sakė B.Bradauskas. Jis pabrėžė, kad daug lietuvių pigesnių prekių vyksta į Lenkiją ir ten išveža pinigus.

Tuo tarpu K.Glaveckas abejojo, ar sumažinus PVM žuviai ir mėsai, sumažės lietuvių srautai apsipirkti į Lenkiją, nes šie produktai šioje valstybėje gali būti vistiek pigesni dėl zloto devalvavimo. „Šiais metais jau devalvuota maždaug apie 14–15 proc. Tas numuša kainas“, - sakė jis.

Įprastas PVM tarifas šiuo metu yra 21 proc., jis galioja nuo 2009 metų rudens.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų