Seimas: subsidijas už prastovas gautų ir karantino metu įdarbinti žmonės

Seimas linkęs leisti subsidijas už prastovas gauti visiems darbuotojams, nepriklausomai, kada jie priimti į darbą – prieš karantiną ar jo metu. Nauja subsidijų mokėjimo tvarka galiotų nuo gruodžio.

Už tokias Užimtumo įstatymo pataisas po svarstymo antradienį balsavo 130 Seimo narių. Galutinai Seimas balsuos iki Kalėdų.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė sako, jog dabar subsidijas gaus ir žmonės, priimti į darbą per karantiną.

„Leidžiame subsidijuoti darbo užmokestį tiems darbuotojams, kurie įdarbinami karantino metu ir turi išeiti į prastovas. Iki šiol įstatymas leido subsidijuoti tik tas darbo vietas, kurios įsteigtos ir žmonės priimti į darbą iki karantino“, – BNS sakė jis.

Užimtumo tarnybos vadovė Inga Balnanosienė yra sakiusi, kad dalis šalies įmonių, šešis mėnesius po pirmojo karantino gaunančių maksimalias subsidijas už darbuotojų prastovas, pasibaigus karantinui atleido dalį žmonių. Todėl ji siūlė griežtinti paramos mokėjimą. 

I. Balnanosienės teigimu, kai kurios įmonės į prastovas darbuotojus išleisdavo dienai ar dar trumpiau ir vis tiek gauna subsidijas. Todėl, anot jos, paramą reikėtų skirti tik žmonių neatleidusioms įmonėms, atsisakyti labiausiai nukentėjusių įmonių sąrašo ir subsidijas skirstyti atsižvelgiant į įmonių paskelbtų prastovų trukmę ir kitus veiksnius. 

Valstybė iki šiol yra išmokėjusi apie 0,5 mlrd. eurų prastovų subsidijų, jas gauna apie 200 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių