Seimas suteikė startuoliams mokestinę lengvatą

Seimas ketvirtadienį pritarė, kad neapmokestinamoms pajamoms turėtų būti priskirtos pagal pasirinkimo sandorius suteiktos akcijos jaunose įmonėse.

Už tai, kad įstatymo pakeitimo projektas turėtų būti priimtas, balsavo 82 Seimo nariai, vienas buvo „prieš“, o susilaikė 7 parlamentarai.

Parlamentaras, konservatorius Mykolas Majauskas prieš balsavimą sakė, kad įstatymo pakeitimas paskatins darbdavius su darbuotojais pasidalyti sukuriama nauda.

„Lietuvoje dažnai matome, kai startuoliai, siekdami kurti lankstesnes akcininkų ir darbuotojų susitarimo sąlygas, registruoja savo įmones ir susitarimus užsienio jurisdikcijose, nes ten suteikiamos galimybės lanksčiai dalytis uždirbtu pelnu. Šiuo pakeitimu sudarytume sąlygas daryti pasirinkimo sandorius Lietuvoje, kurie turėtų tam tikras mokestines lengvatas ir paskatintų darbdavius su darbuotojais dalytis sukuriama nauda“, – kalbėjo M. Majauskas.

Tuo metu socialdemokratų frakcijai priklausantis Algirdas Sysas sakė, kad nėra teisinga startuoliams sukurti tokią išlygą.

„Mes negalime matyti visko per verslą. Šiandien Lietuvoje ne patys didžiausi atlyginimai, ne pačios didžiausios pensijos, bet mes nutariame, kad dalis žmonių gali nemokėti mokesčių, prisidengiant tuo, kad yra startuolis“, – sakė A. Sysas.

Kaip yra nurodžiusi įstatymo pakeitimo iniciatorė Ekonomikos ir inovacijų ministerija, šis pakeitimas bus ypač naudingas startuoliams.

Kaip rašoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte, įsigijus akcijų neatlygintinai ar už lengvatinę kainą, nebūtų mokamas nei gyventojų pajamų mokestis (GPM), nei Valstybinio socialinio draudimo mokestis tuo atveju, kai teisė į akcijas darbuotojams suteikiama ne anksčiau kaip po 3 metų nuo teisės į pasirinkimo sandorį suteikimo.

Ministerija teigia, kad įsikūrusiai naujai įmonei, dar neturinčiai veiklai vykdyti reikalingų lėšų ir galimybių pasiūlyti konkurencingo darbo užmokesčio, įstatymo projektas sudarytų geresnes galimybes pritraukti kvalifikuotų darbuotojų į komandą, užsitikrinti jų lojalumą ir taip juos motyvuoti bei didinti įmonės veiklos efektyvumą.

„Pasirinkimo sandoris, dar kitaip vadinamas opcionas, yra darbuotojų motyvavimo priemonė, nes įmonės finansiniai rezultatai, augimas ir plėtra yra sietini su darbuotojo valdomų akcijų verte, o tai lemia darbuotojo efektyvumą ir produktyvumą darbe“, – rašoma dokumente.

Kaip nurodo Ekonomikos ir inovacijų ministerija, šiuo metu, startuolių duomenų bazės duomenimis, Lietuvoje veikia daugiau kaip 600 startuolių. Jų skaičiaus augimas pastaraisiais metais siekė 58 proc. Pernai Lietuvos startuolių bendruomenė pritraukė 183 mln. eurų investicijų iš užsienio ir Lietuvos investicinių fondų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių