Seimas svarstys komunalinių, kitų atliekų surinkimo ir tvarkymo įmokų pakeitimus

  • Teksto dydis:

Seimas svarstys komunalinių, kitų buityje susidarančių atliekų surinkimo ir tvarkymo įmokų kainodaros pakeitimus.

Parlamentas po pateikimo atliekų tvarkymo įstatymo ir rinkliavų įstatymo pakeitimams pritarė antradienį.

Už balsavo 37 parlamentarai, vienas buvo prieš, susilaikė – du.

Kaip pranešė Aplinkos ministerija, pakeitimuose numatoma, kad visos komunalinių, kitų buityje susidarančių atliekų, surenkamų savivaldybių sistemose bei kurioms netaikomas gamintojo atsakomybės principas, tvarkymo sąnaudos būtų įtrauktos į vietinę rinkliavą ar kitą įmoką.

Ministerijos teigimu, atliekų tvarkymo įstatymas papildytas nauja sąvoka „komunalinėms atliekoms nepriskiriamos buityje susidarančios atliekos“, pastebima, jog baigtinis kitų buityje susidarančių atliekų sąrašas nesudaromas.

Pristatydamas pakeitimus aplinkos ministras Simonas Gentvilas parlamente teigė matantis poreikį patobulinti valstybinės kainodaros projektą, kuris buvo priimtas 2021 metais.

„Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) turėjo pernai metais patvirtinti regionines kainas. Pagal tai turėjo savivaldybių tarybos pasitvirtinti vietines rinkliavas, tačiau, na, pirmą kartą tai darant procesas užtruko“, – sakė jis.

Pasak ministro, pernai nebuvo patvirtinta nei viena regioninė kaina.

„Pagrindinės problemos, kurios iškilo eigoje, tai buvo diskusija, ar didžiagabaritėse atliekų surinkimo aikštelėse ir kitos buityje susidarančios atliekos, tokios kaip statybinės atliekos, žaliosios atliekos gali būti įtrauktos į regioninę kainą ar turi būti atskirai už jas imama“, – kalbėjo S. Gentvilas.

Planuojama, kad į regioninės kainos būtinąsias sąnaudas galės būti įskaičiuojamos kitų buityje susidarančių atliekų tvarkymu susijusios sąnaudos, įskaitant statybines, neapmokestinamų padangų.

Siūloma patikslinti, kad į rinkliavos dalį, susijusią su VERT reguliuojama komunalinių atliekų tvarkymo kaina, būtų įskaičiuojamos visos regioninių atliekų tvarkymo centrų valdomų didelių gabaritų atliekų surinkimo ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelių bei buityje susidarančių statybinių atliekų tvarkymo sąnaudos.

Į savivaldybių skaičiuojamą rinkliavos dalį būtų įskaičiuojamos komunalinių, kitų buityje susidarančių atliekų surinkimo infrastruktūros įrengimo, priežiūros, atnaujinimo bei plėtros sąnaudos.

Taip pat atliekų prevencijai skirtų priemonių, numatytų Valstybiniame atliekų prevencijos ir tvarkymo plane, regioniniuose ir savivaldybių atliekų prevencijos ir tvarkymo planuose įgyvendinimo sąnaudos.

„Tikimasi, kad priėmus šiuos pakeitimus, bus ištaisyta teisinė spraga ir kitų buityje susidarančių atliekų tvarkymo sąnaudos galės būti traukiamos į rinkliavą ar įmoką, savivaldybėms nereikės ieškoti papildomų kitų buityje susidarančių atliekų tvarkymo finansavimo šaltinių. Pakeitimas prisidės prie nelegalaus kitų buityje susidarančių atliekų atsikratymo gamtinėje aplinkoje rizikos mažinimo“, – nurodo ministerija.

Siūloma nustatyti, kad sprendimą dėl patvirtintų naujų rinkliavos ar įmokos dydžių taikymo pradžios ir trukmės priima savivaldybės taryba.

Šie pakeitimai bus svarstomi Seimo Aplinkos apsaugos komitete, į parlamento salę jie grįš dar šioje pavasario sesijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Būtina

Būtina portretas
Kainas tai moka nustatyti, bet kad atliekos būtų tinkamai rūšiuojamos, ant pakuočių turi būti ženklas ir aiškus, į kokį konteinerį kurią pakuotę mesti.

Sūduvis

Sūduvis portretas
Kam dar tie svarstymai, jau ir arkliui aišku kad ženkliai PABRANKS, o mes mokėsime reketo mokestį o ne už šiukšlių išvežimą.

Anonimas

Anonimas portretas
pirkdamas įpakuota prekę sumoki už pakuotės utilizavima tai kodėl durnių laivo valdžia apkrauna mus antra karta mokesčiais ,blogai kad nedraugiški žmonės ir nepradeda elgtis taip kaip azijatai tada baigtusi valdžios išsidirbinėjimai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių