Seimas uždraudė veisti, parduoti, eksponuoti gyvūnus su veterinarų pakeista išvaizda

Seimas ketvirtadienį priėmė gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimus, kuriais draudžiama veisti, parduoti bei eksponuoti gyvūnus, kuriems yra karpytos galūnės, išpeštos plunksnos, pažeistos balso stygos.

Parlamentui pritarus pataisoms, nebus galima veisti, parduoti ir eksponuoti gyvūnų, kuriems, siekiant pakeisti jų išvaizdą ar fiziologines funkcijas, pažeidžiant gyvūno kūno dalių, minkštųjų audinių ar kaulų struktūrą, būtų atliktos veterinarinės procedūros: patrumpintos ausys, barzdelės, skiauterės, snapai, uodegos, o taip pat pažeidžiamos ar pašalinamos balso stygos, kanopos, iltys arba ragai, nagai, sparnai, išpeštos plunksnos.

Parduoti gyvūnus bus galima atvejais, numatytais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus patvirtintuose veterinarijos reikalavimuose gyvūnų augintinių veisėjams ir prekybai gyvūnais augintiniais.

Pataisoms pritarė 80 parlamentarų, prieš buvo 13, susilaikė 15 Seimo nariai.

Šis draudimas nebus taikomas gyvūnams, kuriems tokios draudžiamos procedūros atliktos iki 2013 metų.

 

Šis draudimas nebus taikomas gyvūnams, kuriems tokios draudžiamos procedūros atliktos iki 2013 metų. 

Dalis parlamentarų siūlė minėtą laikotarpį skaityti nuo pataisų priėmimo, tai yra 2024 metų, tačiau tokiam pasiūlymui Seimas nepritarė.

Aplinkos apsaugos komitetas pažymėjo, jog toks siūlymas prieštarauja įstatymo pakeitimo tikslui. Taip pat pasitaiko atvejų, kad gyvūnų savininkai, veisėjai, prisidengdami gyvūnų įvežimu ar turizmu iš trečiųjų šalių, nelegaliai atlieka draudžiamas veterinarines procedūras.

Pataisų iniciatorės „laisvietės“ Ievos Pakarklytės teigimu, tvarka sugriežtinta praėjus 21 metams nuo tada, kai Lietuvoje buvo uždrausta gyvūnams kirpti ausis, uodegas ne dėl medicininių priežasčių.

„Tai yra vertybinis projektas. Šiandien mes turime atsakyti, ar valstybė nori parodyti savo poziciją dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, ar nori skatinti tokį elgesį, ar nori jį riboti“, – kalbėjo ji.

Už balsuoti kvietė ir Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė konservatorė Aistė Gedvilienė.

„Šiandien mes toleruojame, kad parodose būtų eksponuojami, demonstruojami šunys, kuriems yra pakirptos uodegos, ausys. Mes toleruojame žiauraus elgesio atvejo apdovanojimus“, – pabrėžė parlamentarė.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis ir prieš pakeitimus balsuoti kvietęs Aidas Gedvilas sakė, jog pataisos pažeidžia piliečių, kinologų lūkesčius.

Pasak jo, gyvūnų augintinių veisimas yra teisėta verslo šaka, o draudimas „sužlugdys gyvūnų veisimu besiverčiančius verslus“.

„Močiutė turės tokį šuniuką, o anūkui padovanoti negalės, nes politikai bus uždraudę“, – juokavo „valstietis“ Valius Ąžuolas

Įstatymo pakeitimai turėtų įsigalioti šių metų lapkritį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žemaitis

Žemaitis portretas
Tas pat dar griežčiau turėtų galioti ir transvestitams.

Zmones ką jus darote

Zmones ką jus darote portretas
Tai žiaurus elgesys su gyvūnais.Tai BK.Ar jums idomu kai šuniui nupjaunamos balso stygos arba nukertama uodega,ausys ir tt Tai kas čia gero? Ir gerai kad seimas padare nors viena gera darbą.Kai kam atrodo kad su gyvu padaru gali daryti ką panorėjęs.Pagalvok.O jeigu tau taip? Gerai butų???? Aciu seimui!!!!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių