Seimas vėl imasi PSDF biudžeto projekto

Seimas iš naujo priėmė svarstyti pakoreguotą 2020 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto projektą. Parlamentarai vėl daugiausia priekaištavo dėl planuojamo didelio fondo rezervo.

Už tai, kad projektą Seimas svarstytų, balsavo 58 Seimo nariai, prieš – 17, o susilaikė 18. Toliau jis bus svarstomas gruodžio 10-ąją.

PSDF biudžetas, planuojama, kitąmet bus 245 mln. eurų (11,9 proc.) didesnis nei šiemet – iš viso 2,304 mlrd. eurų. Tiek pat sieks ir išlaidos – jos bus 149 mln. eurų, arba 7,6 proc. didesnės negu suplanuotos 2019 metais. 

200,8 mln. eurų PSDF pajamų planuojama pervesti į rezervą, kuriame kitų metų pabaigoje bus sukaupta 570 mln. eurų – 25 proc. biudžeto. 

„Rezerve paliekami didžiuliai pinigai“, – teigė konservatorius Antanas Matulas. Jis apgailestavo, kad nedidinami medikų atlyginimai, neskiriama daugiau lėšų vaistams, paslaugoms.

Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas klausė, kokiai krizei ruošiasi valdantieji, taip sparčiai kaupiantys rezervą, nes, anot jo, PSDF pajamos drastiškai nekrito net krizės metais.

„Nuo 1997 metų ir matau, kad net ir pačiais sudėtingiausiais metais – 2009-2011 metais kritimas buvo maždaug apie 5 proc. Tuo tarpu mes čia turime suformuotą rezervą iš 26 proc. viso biudžeto“, – sakė Seimo narys.

Biudžete numatyta 3,7 mln. eurų 75 metų ir vyresnių bei mažas pajamas gaunančių gyventojų kompensuojamųjų vaistų priemokoms. Papildomos lėšos numatyto ir sveikatos priežiūrai (35 mln. eurų), reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui (2 mln. eurų) bei sveikatos programoms (3 mln. eurų). 

Pagrindinę išlaidų dalį sudarys lėšos sveikatos priežiūrai – beveik 1,51 mlrd. eurų, vaistams ir medicinos priemonėms – apie 359 mln. eurų, reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui – beveik 64 mln. eurų, ortopedijos priemonėms – daugiau nei 13,5 mln. eurų, sveikatos programoms ir kitoms sveikatos draudimo išlaidoms – daugiau kaip 132 mln. eurų.


Šiame straipsnyje: SeimasPSDF biudžetasrezervas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių